Étkezés, étkezés, étkezés

2019-08-27

Annyiszor halljuk ezt a szót, és annyi, de annyi intelmet olvashatunk, hogy olykor már csak azért se figyelünk ezekre. Aztán beüt valami, akár az IR, akár más, és kénytelenek vagyunk komolyan venni. Így vagyunk mindannyian, gondolj csak bele egy napodba:

Reggel kapkodás, útközben venni valamit gyorsan, aztán odabent az irodában elfelejtesz ebédelni, vagy kiugrasz valahová a közelbe. Nem mondom, hogy mindenki így eszik napközben, de azért elég sokan magukra ismerhetnek ezekben a szokásokban. Délután szintén rohanás (már ha nem túlóráztál), a gyerekekért, és estére főzni is kellene, végül este 8 körül sikerül vacsorázni is, és el is telt a nap. Vagy, ha még fent maradsz, akkor csak kellene valamit nassolni, mert utolért, hogy alig ettél egész nap (általában ilyenkor sem répát rágcsálsz).

Ahogy arról írtam is, tudom, hogy sokan, sőt, egyre többen megnézzük, mit mikor mennyit fogyasztunk, ugyanakkor nem olyan nagy ördöngösség ez, mint ahogy ezt gondoljuk. Lássuk, hogyan is lehet elkezdeni a tudatosabb táplálkozást:

Nulladik pont: Mérd fel, hogy eddig miket csináltál. Hol vásároltál, és milyen ételek kerültek az asztalra. Bármi is történt eddig, az úgy volt jó, de most lehet akár jobb, minőségibb is, ugye? Hányszor szoktál egy nap enni? A napot kávéval kezded, vagy reggelizel? Mikor eszel utoljára, és napközben hányszor eszel? Érdemes egy étkezési naplót írnod, hogy meglásd. Sokat fog segíteni (tehát itt nem a bűntudatkeltés a cél, csak az, hogy rávilágítsunk arra, hogy ha van változtatni való, akkor azzal te is szembesülj).

  1. Vásárlás – Ha nincs időd, ezért bedobálsz a kosaradba mindenfélét, inkább ne csináld. Ma már online is meg tudod rendelni, kevesebb idő, a szállítás díja pedig egyenértékű, vagy akár kedvezőbb is, mint a benzin/BKK jegy.
  2. Menütervezés – Ez picit nehezebb, de manapság már számtalan menüt ki tudsz próbálni. Azaz, rendelhetsz egész hétre akár komplett menüket is, de ha te főzöl, akkor is szétnézhetsz, hogy mi legyen az ebéd, vagy a vacsora. Így egyrészt változatosabb lesz (hiszen előre látod, hogy egymás után három nap nem lesz tészta például), ezért a vásárlás is tudatosabb, plusz bevezeted a rendszert.
  3. A rendszeresség, mindenek mumusa. Ha nem csinálod folyamatosan, akkor nem fog menni. Amikor azt írom, vagy éppen máshol olvasod, hogy változtass, akkor az azt jelenti, hogy úgy tedd ezt, ahogy te meg tudod tenni. Ha apránként, haladj úgy, de az legyen folyamatos. 
  4. Alapanyagok. A héten már volt téma, érdemes szétnézned az oldalon, mert az olyan alapvető élelmiszerek, mint a fehér liszt, a cukor, a tészta mind megtalálható már egészségesebb, teljes kiőrlésű verziójában, vagy egyéb helyettesítővel. 
  5. Próbálj ki új dolgokat. Lehet, hogy már hozzászoktál egy-egy ételhez, megszokott helyről rendelsz, most tedd félre, és heti egyszer vedd fel a bátorságot adó pólód (vagy ilyesmid), és menj el pl. egy új nemzet konyháját megnézni, újdonságot – egészségesnek hirdetett receptet megfőzni, ötletelni a hozzád hasonló érintettekkel, hogy ők mit javasolnak. Esetleg tartsatok különböző nemzetekről szóló napokat, természetesen főzőcskével együtt, így élmény is, e mellett pedig beiktatva a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, te magad is meglátod, hogy mennyi mindent nem/alig ismertél eddig.

Ez csak öt olyan tanács, amelyeket bármikor megfogadhatsz. Ehhez társul a mozgás, rendszerezettebb napirend, programok, ahol a kikapcsolódás is teret kap, és a mérleg is hamar a jó barátunkká válik.

Az egészséged fontos lehet, s ez által az étkezés is az.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase