Feltétlen kell a sokk?

2019-11-16

Lehet ez még az első, vagy épp már a sokadik megakadás, ahol blokkolódik minden benned. Nem tudod, mihez kezdj, mit szeretnél. Nézd egy új szemszögből az életed, próbálj nyitni új dolgok felé, meg még valami:

Ön-ér-té-ke-lés

Kulcsfontosságú, amelyről igen gyakran elfelejtkezünk. Te mit szeretsz csinálni, mi az, amiben igazán tehetséges vagy? A mindennapok olykor elviszik a fókuszt nemcsak magunkról, hanem arról is, hogy mi az, ami feltölt. 

Hűvösödik, befelé fordulunk, meg azon gondolkodunk, hogy már csak egy hónap karácsonyig – miközben már októberben idegesítettek a feldíszített kirakatokkal – de jó lenne pihenni is. Ilyenkor egyébként rengetegek elmélkedünk a világ nagy dolgairól, filozofálunk, szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Te mit csinálsz az ünnepek közeledtével, tudsz szívből örülni? Mit tehetsz azért, hogy változz?

Feladat: Gondold át, és akár írd is le, mik az erősségeid. Képzeld el, legtöbben nehezen beszélünk önmagunkról, többnyire „okos vagyok, de…” mondatokat használunk, már ha egyáltalán fel tudjuk sorolni előnyös tulajdonságainkat. Hogyan is lehetne a hideg, a tél, a hamar beköszöntő sötétség a barátunk? Kivéve azok, akik ennek rajongói, bár kevés ismerősöm van így, hogy egészen őszinte legyek. Mert ugye a decemberi pár napon túl még hetek telnek el a tavasz közeledtéig, ilyenkor tehát érdemes magunkat fejleszteni, odafigyelni érzéseinkre, életünk addig felépített apróbb-cseprőbb dolgaira is.

Emlékszel az előző hetekre?

Kis lépésekben érdemes új szokásokat kialakítani, valamint olyan dolgokat kipróbálni, amiket addig még nem tettünk. Voltál valahol mostanság? Kikapcsolódni vagy éppen üzleti rendezvényen? 

Mielőtt azt hinnéd, hogy ez nekem is azonnal működött, engedd meg, hogy beavassalak (erről a 30 napos sorozatomban írtam külön is), nem is olyan egyszerű. Bár már kialakítottam a saját szokásaim,  ami sok időbe telt, és  azóta is szinten tartást igényel.

Vegyünk példának engem. 

Budapesten élek, s egy átlagos hétköznapon is jelentős stressz ér. Adott egy multinacionális cég: belépek az irodába (a pénzügyek, adók és számvitel világába), határidők kötnek és indul a hajtás, teljesíteni kell. Elkerülni nem tudod, így meg kell tanulni kezelni az ezt kiváltó helyzeteket és meg kell tanulni jól kihasználni az „énidőt”.

A munkahelyi stressz sem múlt el, de mára már tudom a konfliktusokat kezelni. E mellett meg kellett tanulnom kiállni önmagamért, figyelni és gondoskodni önmagamról. Ezeknek be kell vésődniük, vagyis tudatosnak és ébernek kell maradni folyamatosan. A tudatosság kialakítása is tanulás, fejlesztés. Éppen, mint az étkezés vagy épp a rendszeres mozgás bevezetése és állandósítása.

Bízni abban, hogy jó lesz és ezért tenni is

Másképp nem megy. Ha IR-es vagy, akár csak gyanú szinten merült fel, vagy még várod a vizsgálat eredményét, vagy éppen már jó ideje az inzulinrezisztencia témaköre jelentős befolyással van az életedre, akkor bizony a pozitív hozzáállás fenntartásához a kemény és folyamatos munka elkerülhetetlen. Nem tudod megúszni, hiszen a saját életed számodra a legfontosabb.

Újfajta élet kezdődik innentől, amelyben az egyéni felelősség óriási. Te döntöd el, hogy hátradőlsz a fotelben és kizárólag a gyógyszertől és az orvostól várod a „csodát; vagy aktív közreműködőként veszel részt állapotod, életed, lelkiállapotod javításában.

Az egészséged, az életed fontos lehet.

Anita

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase