A jó, a rossz és a …. Kis körkép a szénhidrátokról

2020-10-05

Ha inzulinrezisztenciád van, az első, amit megtanulsz, hogy többféle szénhidrát létezik, és nem mindegy, hogy ezeket hogyan kombinálod egymással. Nézzük, mire kell odafigyelned!

Ne az internetnek higgy! 

Oké, tudom, ezt a cikket is a neten olvasod:) Akkor inkább úgy mondom: figyelj oda arra, hogy kinek hiszel!

Sok cikk sugallja azt, azt, hogy az inzulinrezisztencia örökös lemondással jár és, hogy el kell hagyni bizonyos dolgokat tartalmazó ételeket. Pedig itt valójában sokkal fontosabb a rendszeresség, a mértékletesség és a minőség megválogatása. Csak bizonyos esetekben kell módosított, vagy mentes étkezésben gondolkodni, de ebben az esetben is szerencsések vagyunk, hiszen a 21. században rengeteg olyan technológiai fejlesztés van, ami miatt nem kell nélkülöznünk egyes ételeket, vagy táplálékféléket.

Az azonban tévhit, hogy az IR-esek akkor járnak legjobban, ha teljesen elhagyják a szénhidrát tartalmú ételek fogyasztását! A szénhidrátmentes étrend vagy az alacsony szénhidrátbevitel gyengeséget, fáradékonyságot, ingerlékenységet okoz, különösen az inzulinrezisztenciával élők számára. Sőt, egyes esetekben ez a lépés ronthat az általános állapoton és értékeken, ahelyett, hogy javítana. Ha inzulinrezisztens vagy, kifejezetten nem ajánlott, hogy lemondj a szénhidrátokról. Nekünk is oda kell figyelni a rendszeres bevitelre, a részleteket pedig egyeztetni az illetékes szakorvossal vagy egy felkészült dietetikussal.

Kis körkép a szénhidrátokról: mit, mikor, mennyit, hogyan

Veszélyes belekezdeni olyan diétába, ami valamit teljesen kiiktat az étrendedből, kivéve, ha allergiás vagy az adott dologra. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást az inzulinrezisztensként is a fehérjék, zsírok, szénhidrátok megfelelő arányú és mennyiségű fogyasztásával tudod saját magad számára garantálni. A szénhidrátok elsődleges energiaforrásul szolgálnak a vázizmok és az agy számára. Az energiaszükségleted felét érdemes ebben a formában bevinnni a szervezetbe, ez megközelítőleg napi 100 és 250 gramm közötti szénhidrátot jelent, amelynek a pontos értéke egyénfüggő. A trükk az, hogy kétféle szénhidrát létezik: az egyik gyorsan, a másik lassan szívódik fel a szervezetedben. Inzulinrezisztencia esetén a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását kell minimalizálod, így rosszullétek nélkül érhető el eredmény.

Gabonafélékből gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételek a finomított pékáruk, a fehérlisztet tartalmazó ételek. Ezzel szemben lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak a teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur, a korpás termékek.
A tejtermékek közül gyors felszívódású szénhidrát van a tejben, a joghurtban és a kefírben is, míg a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt – a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek közé tartozik.

A burgonya sajnos a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, mivel magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne. A saláták, tökfélék, vagy a gyökérzöldségek ellenben lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. 

A gyümölcsök mértékletes fogyasztására és a szénhidráttartalomra szintén figyelni kell, hiszen a gyümölcscukor-tartalom miatt ezek a tápanyagforrások gyorsan felszívódó szénhidrátoknak minősülnek.

Vannak azonban olyan konyhatechnológiai eljárások, amelyek befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét. A zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, míg gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás lehet célravezető. Lassítani lehet a szénhidrát felszívódást, ha főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez. A legegészségesebb azonban az, hogyha a szénhidráttartalmú ételek fogyasztásakor a folyamatot egy nagyobb adag zöldsalátával fékezed meg.

Aranyszabályok IR-eseknek 

  • Személyre szabottan kell szénhidrátot fogyasztanod, a diétádat lehetőleg orvos vagy dietetikus segítségével alakítsátok ki!  
  • A szénhidrát egész napos egyenletes eloszlása alapvető fontosságú.
  • Kizárólag a gyorsan felszívódó szénhidrátokat kell minimalizálnod.
  • Rostokban gazdag táplálékkal érdemes a gyors felszívódásuk szénhidrátokat kombinálni, mert azok lassítsanak a folyamaton.
  • Rendszeresség, mértékletesség, változatosság – ez legyen a mottód.
  • Mindig minőségi alapanyagokból készült termékeket fogyassz!

Nem kell tehát lemondanod kedvenc ételeidről, csak ügyesen kell kombinálnod őket, illetve egyes összetevőket máshogy használnod, mint korábban. IR-rel is lehet az élet finom, ízletes, laktató – és egészséges is!

Figyelj oda a szénhidrátra, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase