Az Omega-3 jótékony hatásai IR esetén

2020-10-14

Mi az az Omega-3 és mire jó?

Az Omega-3 zsírsavak a telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, és számos kutatás bizonyította már, hogy alapvető fontossággal bírnak az emberi szervezet egészségének megőrzésében. Viszont a testünk saját magától nem képes előállítani ezeket a zsírsavakat, így különféle ételekkel, vagy étrend-kiegészítőkkel tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe.

A „zsír” szó hallatán azt gondolhatnád, hogy ez egy kerülendő dolog, hiszen ezt a szót általában a hízással asszociáljuk. Ám vannak jó, és vannak rossz zsírok: az Omega-3 a jótékony féle. Segít az agyműködés serkentésében, hozzájárul a szív-és érrendszer egészségéhez, de gyulladáscsökkentésben, illetve a depresszió ellen is nagy szerepe van. Ráadásul, ami nekünk, IR-eseknek a lényeg, segít a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia kezelésében. Az Omega-3 zsírsavak az anyagcserét is fokozzák, ami a szervezet cukor-feldolgozását segíti, és könnyebbé válik a fogyás is. Szóval akkor is nyugodtan fogyassz Omega-zsírsavakat, ha szimplán csak fogyni szeretnél;)

Hogyan tudsz Omega-3 zsírsavakat bevinni a szervezetedbe?

Ahogy említettem, ezeket a ,zsírsavakat a szervezetünk nem tudja előállítani, de szerencsére sok ételben megtalálhatóak. A legfőbb forrásuk mégpedig a hal. Nos igen, ha eddig esetleg nem igazán volt fogadra való egy finom halétel, akkor itt az ideje, hogy ezt átgondold. Az olyan hidegvízi halak, mint a lazac, makréla, vagy a hering nagyon gazdagok Omega-3-ban. De ne ijedj meg, van más étel is, amiben megtalálhatóak. Ilyen például a növényi olaj, diófélék, chia mag, brokkoli, kelkáposzta, zöldbab, szójabab, málna, szamóca, de akár az olívabogyó is. Ezeken kívül persze be tudsz szerezni táplálékkiegészítő kapszulákat, amelyekben sokkal koncentráltabban található meg az Omega-3. De mennyivel finomabb egy jó kis lazacos sushi;)

Ha naponta körülbelül 1,5-2g halolajat beviszel a szervezetebe, az már nagyban hozzá fog járulni, hogy fokozd az anyagcserédet, és egészségesebbé tedd a szervezetedet – nem annyira mellesleg a fogyásban is segít.

A jó hír az, hogy túladagolástól nem kell félned, az Omega-3 túlzott mennyiségben sem okoz semmilyen problémát a szervezetedben! (Ellentétben „nagytestvérével”, az Omega-6-tal, aminél szigorúan be kell tartani az adagolást, ha nem akarod, hogy baj legyen.)

Szóval, összefoglalva az eddigieket: inzulinrezisztensként kiemelkedően fontos, hogy odafigyelj az egészséges táplálkozásra. Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy tartod magad a szénhidrát-diétához, hanem hogy igyekszel olyan ételeket enni, amivel hozzájárulsz a szervezeted egészségéhez. Inzulinrezisztensként pedig az Omega-3 gyakorlatilag egy alapvető fontosságú nyomelem számunkra!

Egy kis halacska növényi olajban, diófélékkel, vagy esetleg halolaj-kapszula, és máris megvan a napi Omega-3 adagod, hogy hozzájárulhass az egészségedhez.

Figyelj rá oda, hogy mit eszel, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase