Érzelmi hullámvasút és IR

2019-08-20

Beszéljünk őszintén. Az inzulinrezisztencia nemcsak minket, hanem a szűkebb-tágabb környezetünket is befolyásolja. Azt is kijelenthetjük, hogy ez minden esetben így van, csak akiket nem „saját bőrünkön érint”, náluk kevésbé komolyak a hatások. Könnyedén isszuk meg a kávénkat (mert ugye az is egy döntés…), ám mi történik egy nagyobb horderejű dolognál?

Az első reakciók

Ha rendszeresen olvasod a blogot és követed a Facebook oldalam, akkor tudod, hogy már évek óta IR-esként élek. Persze nem volt ez mindig így, számos vizsgálat után derült ki, hogy különösen fontos odafigyelnem magamra, és mindenre, ami körülvesz. Ugyanez igaz volt a családomra is, és egyikünk részéről sem azonnali volt a változás. Meg kellett szokni, és egyáltalán bevezetni olyan új rutinokat, amelyeket addig alig-alig, vagy egyáltalán nem csináltam. 

Lelkizés – Te hogyan manipulálod magad? Kik befolyásolnak, hogyan?

Itt jön a képbe a belső kis világom is, amely szintén még nagyobb figyelmet igényelt. Miért én? Mi lesz most? Mit fognak szólni? Ez utóbbi szintén fontos. A héten pont arról olvastam (és idéztem is a cikket), hogy mennyire számít mások véleménye és gondolata az egyén életében. Támogató, vagy negatív környezet vesz körül?

Szerinted inzulinrezisztensként könnyebb vagy nehezebb a pozitív légkör nélkül változtatnod? Önsajnálat, düh, harag, némi hiszti, valamint őszinte fájdalom, mind-mind átjárt az eredményt követően. Mégis, ilyenkor nincs mese, az élet megy tovább. Ugyanakkor gondolj csak bele: bejársz dolgozni, és el kell(ene) végezned a rád bízott projekteket, méghozzá megfelelően. E mellett alakítsd át az étkezésed, járj el rendszeresen mozogni (ha addig még nem tetted), ha szükséges, akkor pedig gyógyszereket is kell szedned.

Te döntesz, hogy fontos legyen. 

Ahogy apránként kialakult egy új minőség az életemben, azt vettem észre, hogy a gondolkodásom is megváltozik. Rendszer került a mindennapjaimba, tudatosan táplálkozom, túrázok, igyekszem kikapcsolódni, és sportolok is. 

Fontossá vált az, ahogy élek, méghozzá itt és most. A saját kitartásom pedig segített a családomnak is. Azaz, nem vártam meg, míg támogatnak (muszáj volt ugye az eredményt követően rögtön változtatni), hanem haladtam – gyakorlatilag tettem a dolgom.

Ha nem megy egyedül

Nem mindig megy. Ezért született meg a fontoslehet.hu is. Hogy segíthessek Neked, ha hasonló cipőben jársz. Azokra a kérdésekre válaszolok, melyek engem is foglalkoztattak, olykor pedig én is szakértőhöz fordulok. Itt nemcsak a táplálkozásra gondolok, hanem egészen konkrétan coach-ra. Egy segítőre, aki segít a lelki elakadásokat, nehézségeket feloldozni, előrevivő, értékes életet és énképet kialakítani.

A másik, ami még szintén jelentős: rendszer kialakítása. Erről már picit írtam az előzőekben, most picit vegyük jobban górcső alá. Általánosságban mondhatjuk, hogy dolgozunk, rohanunk vásárolni, ha van családunk, akkor velük is foglalkozni, ehhez jönne még a sport, a kikapcsolódás, a közös programok, meg, ami még eszedbe jut.

Tipp: 

Írj egy heti rendet! Mit csinálsz hétköznap és változik-e a menetrend a hétvégén? Milyen szokásaid vannak reggel, mivel foglalkozol esténként? Mikor és mit eszel? Ebben van rendszeresség? Nyáron más a beosztásod, mint ősszel?

Ha megcsináltad ezeket, akkor szembesülni fogsz azzal, ami most van, és talán még szembeötlőbb, hogy milyen szokásokon kellene alakítanod (nemcsak IR-eseknek ajánlott). 

Konzultálj edzővel, menj szakemberhez, és állíts fel egy olyan napot, amelyet tudsz tartani. Nem javaslom, hogy többet vállalj, mint amennyit tudsz, de annyit azért mindenképp tegyél meg magadért, és a családodért. 

Így a belsőd is erősíted (coach-al akár), és a szervezeted is. Ha pedig Te rendben vagy, akkor mások negatív hatása is kisebb, hiszen tisztában vagy értékeiddel, és fejleszted azokat, ahol esetleg eddig elmaradásban voltál. A pozitív emberek pedig még kiemelkedőbbek lesznek számodra.

Nekem ezek segítettek. Te mit tennél még hozzá? 

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase