Gyógyszerek mindörökre?

2019-10-22

Az inzulinrezisztenciával szembe találva magam az egyik legfontosabb kérdés volt, hogy kell-e gyógyszert szednem. Írtam már erről az elmúlt hetekben, mert lényeges. Sokan azok közül, akikkel találkoztam, beszélgettem, tapasztalatot cseréltem, orvosi javaslatra igénybe vették a különböző gyógyszereket, mert az állapotuk ezt szükségessé tette.

Azt már olvashattad, hogy nekem eddig nem kellett sosem, amiért a mai napig hálás vagyok. Ezt kizárólag úgy tudtam elérni, hogy sikerült egy olyan IR-barát életmódot kialakítanom, mellyel az idők folyamán tünetmentessé vált az állapotom. Bár azt gondolnánk, hogy a kettő kiváltja egymást, a gyakorlatban nem így van: a gyógyszerek helyreállíthatják az inzulinszintet – segíthetnek akár hosszabb távon is, ám az életmódváltás elengedhetetlenül szükséges. 

A múlt héten a lelki oldal fontosságát vetettem fel: egyrészt hogy mennyire befolyásolóak a gyógyszerek, de nem csak a fizikai állapotunkra, hanem a lelkire is. A havi kihívás negyedik pontja pedig éppen az, hogy mennyi gyógyszert szedünk. Változik-e az állapotod, s Te magad hogyan javítasz rajta?

Kérdések:

 • Mennyi és milyen gyógyszereket szedtél? (ha volt)
 • Változott-e időközben a gyógyszerek mennyisége, kellett-e cserélned más fajtára?
 • Milyen orvosi javaslatot kaptál, hogy csökkenthesd az adagot? (ha volt)
 • Szeretnél-e Te magad tenni önmagadért?

Ez utóbbihoz az alappillérek nyújtanak számodra segítséget. A lélekről olvashatsz a múlt heti blogban (és november témája is ez lesz), ezen felül a táplálkozás is meghatározó. Mármint, hogy az alapanyagokat lecseréld, és egészségesebben, valamint rendszeresen táplálkozz. 

A következő fontos terület a mozgás, ami a gyógyszerek nélkül is lényeges, de ha eddig nem vetted rá magad, akkor érdemes! (Olvass csak el bármilyen cikket a témában, mind hivatkozik erre.) Ugyanúgy, mint a fenti kérdések, minden témát jó, ha végigveszel. Néhány havonta vizsgáld meg az eddigi eredményeid, szokásaid, így még jobban láthatod, honnan indultál, s hol tartasz jelenleg. Akkor is, ha ez „nem szeretem” téma, vagy olyan, amit szíved szerint a szőnyeg alá söpörnél.

Mi történik, ha nem foglalkozol magaddal (és az inzulinrezisztenciával)?

Ha nem nézel szembe az IR-rel, akkor bizony további súlyos betegségeket, szövődményeket okozhatsz saját magadnak – nézd csak:

 1. Először is az IR-t nem hiába nevezik a cukorbetegség előszobájának. Kezeletlen IR-ből cukorbetegség alakulhat ki.  A cukorbetegség állapota pedig visszafordíthatatlan. Előzd meg! 
 2. Ha ez még nem lenne elég, (s már leírni is ijesztő) szövődmények is felléphetnek, mint például:
  • érszűkület,
  • szívinfarktus,
  • stroke,
  • különféle daganatos betegségek.

Legyünk őszinték, ezek tényleg súlyos betegségek, amelyek hazánkban sajnos IR nélkül is sokaknál előfordulnak, pláne, ha még mi magunk is hozzáteszünk nemtörődömségünkkel. Nem kell, hogy feltétlen mindenkinél így legyen, és sajnos tudjuk, hogy olykor olyanoknál is megjelenik egy-egy kór, akik odafigyelnek magukra, de inzulinrezisztensként fokozottabban vagyunk kitéve ezeknek.

Gyógyszer vagy sem?

Ha szükség lenne rá, azt hiszem, azt választanám, hogy jól legyek. Ennek érdekében pedig – ha és amennyiben szükséges, orvosi utasításra a gyógyszerszedést is elfogadnám, mint eszközt a gyógyuláshoz. Arra is láthatsz példát, hogy egyáltalán nem, vagy csak bizonyos ideig kell szedni, és remélhetőleg te is azok között vagy, akik így vannak/lesznek ezzel.

Addig is, az egészséged, az életed fontos lehet.

Anita

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase