IR a terhesség alatt

2020-09-14

Tudtad, hogy a terhesség lefolyása alatt is ki tud alakulni IR, sőt diabétesz is? Szeretnéd megőrizni saját és kisbabád egészségét az első pillanattól? Olvasd tovább a cikkemet, mert elmesélem mi mindenre kell figyelned!

Hallottál már a terhességi cukorbetegségről?

Sajnos megesik, sőt, nem is olyan ritkán, hogy a terhesség idejére kialakul az anyában az úgynevezett gesztációs diabétesz, ami a terhességi hormonokhoz köthető. Éppen ezért minden kismamát a várandósság 24-28. hete környékén letesztelnek IR-re, hogy még időben kiderülhessen, ha náluk is kialakulófélben van a cukorbetegség. Viszont ha már korábban is diagnosztizáltak téged IR-rel, vagy esetleg egy előző terhességed alatt kialakult a gesztációs diabétesz, akkor már jóval korábban, a 10. hét környékén le fognak tesztelni.

Mivel a tünetek nem mindig feltűnőek, ezért is nagyon fontos a tesztek elvégzése. Ha az alábbiak közül valamelyik igaz rád, akkor pedig még inkább hajlamos leszel a gesztációs diabéteszre, ezért ezeket említsd meg orvosodnak:

  • Ha már elmúltál 35 éves
  • Ha súlyfelesleggel rendelkezel (BMI index magasabb, mint 30)
  • Ha családodban volt már IR-os, esetleg előző terhességed alatt kialakult nálad is a diabétesz
  • Ha már a várandósság előtt is IR-os voltál
  • Ha a terhesség mesterséges segítséggel alakult ki

Miért baj, ha nem figyelsz oda a terhesség alatti IR-ra?

A gesztációs diabétesz kihatással van nem csupán rád, de a születendő gyermekedre is. A méhlepény sejtjeinek károsodása miatt a magzat szervei is károsodhatnak, a magasabb vércukorszint miatt nagyobb súllyal fog születni, ami veszélyes az anya és a baba számára is. Előfordulhat koraszülés is, ami szintén sok veszélyt rejt magában. Kismamaként nálad pedig jóval nagyobb lesz az esélye a fertőzések (hüvelyi-, hólyag- és vesefertőzés) kialakulásának, sőt, akár a toxémiának is, ami esetenként halálos is lehet, mindkettőtök számára. 

Itt már írtam arról, hogy IR mellett különböző gyulladások is gyakrabban fordulnak elő a szervezetben.

Vagyis ez az egész korántsem vicces, és nem lehet félvállról venni.

Mit tehetsz, ha terhességi diabéteszt vagy IR-t állapítottak meg nálad?

Át kell alakítani az életedet. Ne ess pánikba, ez nem olyan rossz, mint amilyennek hangzik!

Először is a mindennapi étrendedet RÁD kell szabni! Az életstílusodhoz, a meglévő esetleges betegségeidhez, az életkorodhoz, testtömegedhez stb. Ezért iszonyatosan fontos kikérni egy dietetikus vagy hasonló szakember segítségét, aki a te és gyermeked igényeinek megfelelően fog egy étrendet összeállítani.

Ami közös minden IR-os diétában, a napi 5-6 étkezés megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitelével, és természetesen az egyszerű cukrok kerülésével. Fontos emellett még a sok rost fogyasztása, gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű kenyér képében, na meg persze a rendszeres testmozgás – ami várandósság esetén kicsit bonyolultabb, de vannak olyan mozgásformák, amiket terhesen is bátran végezhetsz. Kérdezd róla bátran orvosodat, illetve olvasd el a cikkemet arról, hogy már az egyszerű séta is mennyit segíthet.

Ezen kívül fontos még odafigyelned arra, hogy minden olyan vitamint pótolj, amik az étellel nem tudsz bevinni a szervezetedbe. A magzatvédő vitaminoknak a Te esetedben kiemelten fontos szerepe van, hogy kisbabád egészségesen jöhessen a világra.

Ha pároddal gyermekvállalásban gondolkoztok, vagy már tudod is, hogy várandós vagy, akkor mindenképpen tartsd szem előtt a terhességi diabétesz veszélyét, és konzultálj róla orvosoddal! Gyermeked és a Te egészséged is múlik rajta, úgyhogy figyelj oda, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase