IR gyógyszerrel vagy a nélkül

2019-10-01

Sodródunk az őszbe, megérkezett a hűvösebb idő. Ennek az évszaknak is megvannak azonban a maga szépségei – a színes levelek forgatagával, és a még olykor langyos meleget árasztó napsugarakkal.  A kihívásunk is szintet lép, hiszen míg eddig a táplálkozásról osztottam meg Veled információkat, gondolatokat, októberben a gyógyszerekre térünk át. 

Nézzük csak az új heti feladatokat, ugye velem tartasz?

1. hét: Ez könnyű lesz, még visszacsatolunk szeptemberre. Nézd át, hogy miben fejlődtél, min változtattál. Elkezdted szervezeted vitaminraktárának feltöltését? 

2. hét: Konzultálj dietetikusoddal, szakorvosoddal – akkor is, ha tenni szeretnél azért, hogy  visszavehesd / esetleg elhagyhasd a gyógyszereket, meg időnként egyébként is szükséges (és kötelező) a felülvizsgálat, úgyhogy nézd meg, mit mutatnak a számok. Mire van szükséged és mit kell tenned ahhoz, hogy kevesebb gyógyszerrel élhess? (Ehhez nem csak a táplálkozás, a sport, a mozgás, hanem a lelked – a hozzáállásod is kiemelten fontos, nem véletlenül megyünk végig az összes alappilléren.)

3. hét: Egy picit lelkizzünk! Végigkísérlek az úton, ahogy eddig is, ehhez azonban alapvetően Te, és az elhatározásod szükséges. Szóval nézd meg, van-e olyan gondolatod, szokásod, ami nehezíti a jelenleg szükséges gyógyszeradagod apránként való csökkentését (ez az egyéni állapotodtól függ természetesen, és minden esetben szakember határozza meg számodra), de a közérzeted, s az, hogy mit teszel, hogyan állsz a dolgokhoz, az a saját elhatározásod. Erről írok még.

4. hét: Gyógyszer és IR? Ha marad, akkor is javíthatsz az állapotodon, továbbra is segítelek. 

Közben pedig jönnek tippek, receptek, gondolatok, úgyhogy érdemes ránézni a webre is, valamint a Facebook oldalra is.

Nos, tehát kezdjük az elején!

Itt az október, hogy sikerült a szeptemberi kihívás? 

Ha most csatlakozol be, akkor https://fontoslehet.hu/eletmod/elkezdodott/ – itt megnézheted, mik voltak a múlt hónap feladatai. Örömmel veszem, ha visszajelzel, mi az, ami számodra még fontos téma.

Milyen tünetei vannak az IR-nek? 

  • hasi elhízás;
  • fáradékonyság;
  • rendszertelen menstruáció,
  • peteérés hiánya, (meddőség);
  • csökkent koncentrációs képesség.

Néhány példa, amely nőknél jelentkezik, ám ezekre gyakran mi magunk keresünk megoldást, olykor pedig átminősülünk a Google által díszdoktorrá avatott szakértővé. Persze jó az, ha odafigyelünk magunkra, ismerjük testünk reagálásait, ugyanakkor az is igaz, hogy egy-egy fejfájásra tényleg a fájdalomcsillapító a megoldás. IR, azaz inzulinrezisztencia esetén nem ilyen egyszerű a helyzet, az első lépés a szakorvosi vizsgálat vérvétellel, meg mindenféle egyéb vizsgálattal. 

Egy apró részlet a saját életemből:

Emlékszem, napokig izgatottan vártam az első vérvétel eredményére. Amire az megérkezett, már áttanulmányoztam a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom jó részét, hogy minél gyorsabban képbe kerülhessek. A diagnózisom:

IR, Pcos. A mai napig él bennem a kép, ahogy az eredménnyel és az ultrahang képpel a lakásba érve szinte összerogytam. Folytak a könnyeim és csak néztem magam elé. Épp babát terveztük, amikor megkaptam az eredményt. Első kérdés magamban: miért pont én? Második-harmadik-negyedik: nem bántottam soha senkit, mit akar tőlem az élet, mire akar rákényszeríteni, mit akar elvenni?

Órákig ott maradtam szó szerint a padlón, mire kisírtam magamból a kezdeti sokkot. Aztán megkönnyebbültem, megmostam az arcom és leültem az internet elé. Kellett néhány orvosi vélemény is.  Ha feliratkoztál a 30 napos sorozatomra, írtam is arról, hogy több orvos után találtam meg az „igazit”, s neki is köszönhetem, hogy gyógyszer- és tünetmentesen élek. De az állapot fenntartásáért minden egyes nap teszek.

Te hogy állsz a gyógyszerkérdéssel? 

Az egészséged, az életed, a kevesebb gyógyszer, fontos lehet.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase