IR gyógyszerrel vagy a nélkül

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Sodródunk az őszbe, megérkezett a hűvösebb idő. Ennek az évszaknak is megvannak azonban a maga szépségei – a színes levelek forgatagával, és a még olykor langyos meleget árasztó napsugarakkal.  A kihívásunk is szintet lép, hiszen míg eddig a táplálkozásról osztottam meg Veled információkat, gondolatokat, októberben a gyógyszerekre térünk át. 

Nézzük csak az új heti feladatokat, ugye velem tartasz?

1. hét: Ez könnyű lesz, még visszacsatolunk szeptemberre. Nézd át, hogy miben fejlődtél, min változtattál. Elkezdted szervezeted vitaminraktárának feltöltését? 

2. hét: Konzultálj dietetikusoddal, szakorvosoddal – akkor is, ha tenni szeretnél azért, hogy  visszavehesd / esetleg elhagyhasd a gyógyszereket, meg időnként egyébként is szükséges (és kötelező) a felülvizsgálat, úgyhogy nézd meg, mit mutatnak a számok. Mire van szükséged és mit kell tenned ahhoz, hogy kevesebb gyógyszerrel élhess? (Ehhez nem csak a táplálkozás, a sport, a mozgás, hanem a lelked – a hozzáállásod is kiemelten fontos, nem véletlenül megyünk végig az összes alappilléren.)

3. hét: Egy picit lelkizzünk! Végigkísérlek az úton, ahogy eddig is, ehhez azonban alapvetően Te, és az elhatározásod szükséges. Szóval nézd meg, van-e olyan gondolatod, szokásod, ami nehezíti a jelenleg szükséges gyógyszeradagod apránként való csökkentését (ez az egyéni állapotodtól függ természetesen, és minden esetben szakember határozza meg számodra), de a közérzeted, s az, hogy mit teszel, hogyan állsz a dolgokhoz, az a saját elhatározásod. Erről írok még.

4. hét: Gyógyszer és IR? Ha marad, akkor is javíthatsz az állapotodon, továbbra is segítelek. 

Közben pedig jönnek tippek, receptek, gondolatok, úgyhogy érdemes ránézni a webre is, valamint a Facebook oldalra is.

Nos, tehát kezdjük az elején!

Itt az október, hogy sikerült a szeptemberi kihívás? 

Ha most csatlakozol be, akkor https://fontoslehet.hu/eletmod/elkezdodott/ – itt megnézheted, mik voltak a múlt hónap feladatai. Örömmel veszem, ha visszajelzel, mi az, ami számodra még fontos téma.

Milyen tünetei vannak az IR-nek? 

  • hasi elhízás;
  • fáradékonyság;
  • rendszertelen menstruáció,
  • peteérés hiánya, (meddőség);
  • csökkent koncentrációs képesség.

Néhány példa, amely nőknél jelentkezik, ám ezekre gyakran mi magunk keresünk megoldást, olykor pedig átminősülünk a Google által díszdoktorrá avatott szakértővé. Persze jó az, ha odafigyelünk magunkra, ismerjük testünk reagálásait, ugyanakkor az is igaz, hogy egy-egy fejfájásra tényleg a fájdalomcsillapító a megoldás. IR, azaz inzulinrezisztencia esetén nem ilyen egyszerű a helyzet, az első lépés a szakorvosi vizsgálat vérvétellel, meg mindenféle egyéb vizsgálattal. 

Egy apró részlet a saját életemből:

Emlékszem, napokig izgatottan vártam az első vérvétel eredményére. Amire az megérkezett, már áttanulmányoztam a vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalom jó részét, hogy minél gyorsabban képbe kerülhessek. A diagnózisom:

IR, Pcos. A mai napig él bennem a kép, ahogy az eredménnyel és az ultrahang képpel a lakásba érve szinte összerogytam. Folytak a könnyeim és csak néztem magam elé. Épp babát terveztük, amikor megkaptam az eredményt. Első kérdés magamban: miért pont én? Második-harmadik-negyedik: nem bántottam soha senkit, mit akar tőlem az élet, mire akar rákényszeríteni, mit akar elvenni?

Órákig ott maradtam szó szerint a padlón, mire kisírtam magamból a kezdeti sokkot. Aztán megkönnyebbültem, megmostam az arcom és leültem az internet elé. Kellett néhány orvosi vélemény is.  Ha feliratkoztál a 30 napos sorozatomra, írtam is arról, hogy több orvos után találtam meg az „igazit”, s neki is köszönhetem, hogy gyógyszer- és tünetmentesen élek. De az állapot fenntartásáért minden egyes nap teszek.

Te hogy állsz a gyógyszerkérdéssel? 

Az egészséged, az életed, a kevesebb gyógyszer, fontos lehet.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.