Mi is pontosan az IR és hogyan változtatja meg az életedet?

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Az orvosod azt mondta, hogy IR-re gyanakszik, de fogalmad sincs, hogy ez mit jelent pontosan? Frissen diagnosztizált inzulinrezisztens vagy, de nem tudod, mihez kezdj ezzel az információval? Kezdjük az elején: nézzük, mi is pontosan az IR, mik a tünetei, és mire kell odafigyelned!

Az IR jelentése

Az IR az inzulinrezisztencia rövidítése, egy olyan betegséggé, amikor a szervezeted rosszul reagál az inzulinra, ezért nem tudja a vérben található glükózt energiává alakítani. A tested érzékeli, hogy a vérben a kelleténél több cukor van, ezért a hasnyálmirigyed fokozza az inzulintermelést, ami egy ideig rendben tartja a dolgokat, de egy idő után egész egyszerűen kimerül. Ennek következményeként az inzulintermelés visszaesik, a vércukorszint tartósan magas marad, és megjelenik a cukorbetegség.

„A szűken vett kórélettani folyamat mellett értik rajta az inzulinrezisztencia hatására bekövetkező tünetegyüttest, kórállapotot is. Az inzulinrezisztencia leggyakoribb formájában sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél fejlődik ki, a gyakorlatban leginkább a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotként ismert.”

írja a Wikipédia. 

Tehát az IR 2 dolgot jelent egyszerre: 

  1. egyrészt az okot, miszerint nem tudod lebontani a cukrot, 
  2. másrészt a vele járó tünetegyüttest, ami lehet elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, és idővel az a bizonyos cukorbetegség is.

Az IR okai

Az IR hátterében sok dolog lehet: részben örökletes, de közrejátszik az egészségtelen életmód, a stressz is, illetve ha korábban terhes voltál, és felmerült a terhességi cukorbetegség, akkor sajnos fennáll az IR lehetősége is. Szintén aggodalomra ad okot, ha a szüleid, nagyszüleid körében előfordult időskori cukorbetegség.

Mikor gyanakodj inzulinrezisztanciára?

A tünetek eléggé változatosak lehetnek, de az alábbi esetekben érdemes konzultálnod az orvosoddal:

  • Túlsúly, amiből nem tudsz leadni, vagy épp ellenkezőleg, kóros soványság, amit nem tudsz „kihízni“
  • Gyakran felébredsz éjszaka, és izzadsz alvás közben
  • Ideges vagy, remegsz, miután cukros ételeket ettél
  • Szintén idegessé tesz és izzadással jár, ha nem kapsz időben enni, esetleg koncentrációs zavarokat tapasztalsz
  • Étkezés után 1-2 órával beüt a „kajakóma“, fáradt vagy, nehezen koncentrálsz, esetleg felgyorsul a pulzusod

Nők esetén a rendszertelen a menstruáció is intő jel lehet, illetve ha már régóta próbálkoztok, de nem tudsz teherbe esni. Szintén gyanús még, ha cisztákat találtak a petefészkedben. A kivizsgálás egyszerű és fájdalommentes: cukorterheléses vizsálagra kell menned, ahol egy szirupot kell innod, majd többször is megmérik a vércukorszintedet.

Mit jelent inzulinrezisztensnek lenni?

Az IR még nem halálos ítélet, és bár szokás a cukorbetegség előszobájának tartani, de ebből nem következik egyenesen, hogy cukorbeteg leszel. Ha odafigyelsz az étkezésre, az egészséges életmódra, rendszeres testmozgásra, akkor együtt tudsz élni vele anélkül, hogy súlyosbodna a helyzet. Sőt, a betegek 60-70%-a teljesen tünetmentessé válhat – beleértve azt is, hogy rendszeressé válik a menstruáció és sikerül lefogyni, illetve az egészséges szintre felhízni.

Az egészséges életmód és a szigorú diéta mellett étrend-kiegészítőket is szedhetsz, súlyosabb esetben metformin tartalmú gyógyszert írhat fel az orvos. 

Hadobás Anita vagyok, 2011 óta inzulinrezisztens. Ezzel az oldallal az a célom, hogy mindenkinek segítsek, aki az IR-rel küzd, akár frissen diagnosztizált, akár „régi motoros” vagy. A Segítség és a Blog oldalakon számtalan hasznos tippet kapsz, a Receptek menüpontban finom és egészséges ételeket ajánlok, az Inofem gombra kattintva pedig arról a táplálékkiegészítőről tudhatsz meg többet, amit az endokrinológus szakorvosok ajánlanak a kezelés kiegészítő részeként az IR-es érintetteknek. 

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.