Mi is pontosan az IR és hogyan változtatja meg az életedet?

2020-05-23

Az orvosod azt mondta, hogy IR-re gyanakszik, de fogalmad sincs, hogy ez mit jelent pontosan? Frissen diagnosztizált inzulinrezisztens vagy, de nem tudod, mihez kezdj ezzel az információval? Kezdjük az elején: nézzük, mi is pontosan az IR, mik a tünetei, és mire kell odafigyelned!

Az IR jelentése

Az IR az inzulinrezisztencia rövidítése, egy olyan betegséggé, amikor a szervezeted rosszul reagál az inzulinra, ezért nem tudja a vérben található glükózt energiává alakítani. A tested érzékeli, hogy a vérben a kelleténél több cukor van, ezért a hasnyálmirigyed fokozza az inzulintermelést, ami egy ideig rendben tartja a dolgokat, de egy idő után egész egyszerűen kimerül. Ennek következményeként az inzulintermelés visszaesik, a vércukorszint tartósan magas marad, és megjelenik a cukorbetegség.

„A szűken vett kórélettani folyamat mellett értik rajta az inzulinrezisztencia hatására bekövetkező tünetegyüttest, kórállapotot is. Az inzulinrezisztencia leggyakoribb formájában sok szénhidrátot fogyasztó, elhízott embereknél fejlődik ki, a gyakorlatban leginkább a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapotként ismert.”

írja a Wikipédia. 

Tehát az IR 2 dolgot jelent egyszerre: 

  1. egyrészt az okot, miszerint nem tudod lebontani a cukrot, 
  2. másrészt a vele járó tünetegyüttest, ami lehet elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, és idővel az a bizonyos cukorbetegség is.

Az IR okai

Az IR hátterében sok dolog lehet: részben örökletes, de közrejátszik az egészségtelen életmód, a stressz is, illetve ha korábban terhes voltál, és felmerült a terhességi cukorbetegség, akkor sajnos fennáll az IR lehetősége is. Szintén aggodalomra ad okot, ha a szüleid, nagyszüleid körében előfordult időskori cukorbetegség.

Mikor gyanakodj inzulinrezisztanciára?

A tünetek eléggé változatosak lehetnek, de az alábbi esetekben érdemes konzultálnod az orvosoddal:

  • Túlsúly, amiből nem tudsz leadni, vagy épp ellenkezőleg, kóros soványság, amit nem tudsz „kihízni“
  • Gyakran felébredsz éjszaka, és izzadsz alvás közben
  • Ideges vagy, remegsz, miután cukros ételeket ettél
  • Szintén idegessé tesz és izzadással jár, ha nem kapsz időben enni, esetleg koncentrációs zavarokat tapasztalsz
  • Étkezés után 1-2 órával beüt a „kajakóma“, fáradt vagy, nehezen koncentrálsz, esetleg felgyorsul a pulzusod

Nők esetén a rendszertelen a menstruáció is intő jel lehet, illetve ha már régóta próbálkoztok, de nem tudsz teherbe esni. Szintén gyanús még, ha cisztákat találtak a petefészkedben. A kivizsgálás egyszerű és fájdalommentes: cukorterheléses vizsálagra kell menned, ahol egy szirupot kell innod, majd többször is megmérik a vércukorszintedet.

Mit jelent inzulinrezisztensnek lenni?

Az IR még nem halálos ítélet, és bár szokás a cukorbetegség előszobájának tartani, de ebből nem következik egyenesen, hogy cukorbeteg leszel. Ha odafigyelsz az étkezésre, az egészséges életmódra, rendszeres testmozgásra, akkor együtt tudsz élni vele anélkül, hogy súlyosbodna a helyzet. Sőt, a betegek 60-70%-a teljesen tünetmentessé válhat – beleértve azt is, hogy rendszeressé válik a menstruáció és sikerül lefogyni, illetve az egészséges szintre felhízni.

Az egészséges életmód és a szigorú diéta mellett étrend-kiegészítőket is szedhetsz, súlyosabb esetben metformin tartalmú gyógyszert írhat fel az orvos. 

Hadobás Anita vagyok, 2011 óta inzulinrezisztens. Ezzel az oldallal az a célom, hogy mindenkinek segítsek, aki az IR-rel küzd, akár frissen diagnosztizált, akár „régi motoros” vagy. A Segítség és a Blog oldalakon számtalan hasznos tippet kapsz, a Receptek menüpontban finom és egészséges ételeket ajánlok, az Inofem gombra kattintva pedig arról a táplálékkiegészítőről tudhatsz meg többet, amit az endokrinológus szakorvosok ajánlanak a kezelés kiegészítő részeként az IR-es érintetteknek. 

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase