A liszt egy része helyett mandulát használtam, illetve túrót, amely a tészta alapját adja. A mandula 20-30%-a fehérje, tartalmaz még aminosavakat, amik szintén egészségesek, növényi rostot és zsírokat is bőven. (50-55% zsírtartalommal bír).
Vitaminok közül jelentős a B-vitamin és az E-vitamin tartalma. Ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. E-vitamin tartalma szintén megemlítendő, melyet a belső használat mellett külsőleg – mandulaolajként a bőrápolásban is alkalmazzák.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A mandulát előző nap forró vízbe tettem, hogy könnyebben le tudjam szedni a héját. Leöntöttem róla a vizet, megpucoltam és egy napra félretettem, hogy megszáradjon. Másnap kávédarálón ledaráltam.
A túrót villával összetörtem, összekevertem a joghurt felével, a vaníliaaromával, a zabliszttel és az édesítőszerrel. Felvertem a tojásfehérjéket egy csipet sóval, s hozzáadtam a sárgákat is. Óvatosan belekevertem a túrós masszába és hozzáadtam a joghurt másik felét is. Ha sűrűnek találnád a masszát, tovább hígíthatod kevés tejjel, vagy joghurttal.
A muffin formákat kibéleltem papírokkal, s egyenlő arányban próbáltam beléjük kanalazni a masszát. Mindegyik tetején hagytam helyet, hogyha sütéskor megnőnének. Kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Mivel a mandula szénhidráttartalma minimális, a muffinokhoz készíthetsz gyümölcsmártást is – akár piros bogyós gyümölcsökből, akár őszibarackból, ami a túró ízével jól harmonizál. Így egy komplett uzsonnát állíthatsz össze. Egy muffin CH tartalma 12 gr. Kategóriáját tekintve ronda és finom. ☺