A zeller egész évben kapható zöldség, ami jól használható sült zöldségnek, illetve az inzulinrezisztens étrendben burgonya helyettesítésére köret készítésekor. (sült zeller, zellerpüré)
Hozzávalók:
A diót bedörzsölöm egy kevés zsiradékkal, sóval, pirospaprikával, és 170 fokon sütőben 3-5 percig pirítom. A vöröshagymát, fokhagymát, a zellert megpucolom, előbbieket apróra vágom, a zellert felkockázom. A maradék zsíron először a hagymát pirítom meg. Hozzáadom a zellert és a fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem, majd felöntöm az alaplével és puhára főzöm. Végül szerecsendióval, citromlével ízesítem, simára turmixolom, és a tejszínnel összefőzöm. Tetejét a pirított dióval megszórom, így tálalom. Szürke, őszi hétvégéken lelket melengető leves. Gyakorlatilag szénhidrátmentes, „nem számolós”.
(Forrás: Mezei Elmira könyve)
Hozzávalók:
A tésztafőzéssel kezdek: a kimért mennyiségű teljes kiőrlésű spagetti / penne tésztát sós vízben al dante keménységűre főzöm (nem teljesen puha, harapható állagúra). Közben elkészítem a szószt: kevés olívaolajon megfuttatom a felkockázott cukkinit, sózom, borssal ízesítem és hozzáadom a fokhagymakrémet / zúzott fokhagymát, amíg roppanósra nem párolódik. A végén beleteszem a tonhalkonzervet (plusz az olaj felét). Pár evőkanálnyi vizet hozzáadok a tészta főzőlevéből (ez fogja besűríteni a szószt). A leszűrt tészta mellé tálalom a szószt kevés olívaolajjal (elhagyható) meglocsolva. Tetejét parmezánnal megszórom.
*CH számolás: A tészta szénhidrát tartalmát minden esetben nyersen számoljuk ki, még a főzés előtt. 100 gr nyers tészta CH tartalma általában 60-70 gr között van, (a csomagoláson feltüntetve tudod ellenőrizni) vagyis ahhoz, hogy maximum 50 gr szénhidrátot fogyasszunk az ebédhez, 65-70 gr nyers tésztát kell megfőznünk egy főre.