Zellerkrémleves pirított, fűszeres dióval és tonhalas, cukkinis tészta

2019-09-09

Zellerkrémleves pirított, fűszeres dióval

A zeller egész évben kapható zöldség, ami jól használható sült zöldségnek, illetve az inzulinrezisztens étrendben burgonya helyettesítésére köret készítésekor. (sült zeller, zellerpüré)

Hozzávalók:

  • 50 dkg dióbél; 
  • 1,5 evőkanál zsír; 
  • só, bors ízlés szerint; 
  • 1 nagy méretű vöröshagyma; 
  • 3 gerezd fokhagyma; 
  • 60 dkg zeller;
  • 8 dl csirkealaplé;
  • 2 csipet frissen őrölt szerecsendió;
  • 2 dl főzőtejszín;
  • ½ kávéskanál pirospaprika.

A diót bedörzsölöm egy kevés zsiradékkal, sóval, pirospaprikával, és 170 fokon sütőben 3-5 percig pirítom. A vöröshagymát, fokhagymát, a zellert megpucolom, előbbieket apróra vágom, a zellert felkockázom. A maradék zsíron először a hagymát pirítom meg. Hozzáadom a zellert és a fokhagymát. Sóval, borssal ízesítem, majd felöntöm az alaplével és puhára főzöm. Végül szerecsendióval, citromlével ízesítem, simára turmixolom, és a tejszínnel összefőzöm. Tetejét a pirított dióval megszórom, így tálalom. Szürke, őszi hétvégéken lelket melengető leves. Gyakorlatilag szénhidrátmentes, „nem számolós”. 

(Forrás: Mezei Elmira könyve)

Tonhalas, cukkinis tészta

Hozzávalók: 

  • 160 gr olajos tonhalkonzerv + a konzervben lévő olaj fele;
  • teljes kiőrlésű tészta (spagetti, penne választás szerint) kimérve a számunkra szükséges mennyiséget;*
  • 1 db kisebb cukkini;
  • 1-2 gerezd fokhagyma (fokhagymakrém);
  • só, bors;
  • olívaolaj;
  • parmezán / egyéb reszelt sajt (elhagyható).

A tésztafőzéssel kezdek: a kimért mennyiségű teljes kiőrlésű spagetti / penne tésztát sós vízben al dante keménységűre főzöm (nem teljesen puha, harapható állagúra). Közben elkészítem a szószt: kevés olívaolajon megfuttatom a felkockázott cukkinit, sózom, borssal ízesítem és hozzáadom a fokhagymakrémet / zúzott fokhagymát, amíg roppanósra nem párolódik. A végén beleteszem a tonhalkonzervet (plusz az olaj felét). Pár evőkanálnyi vizet hozzáadok a tészta főzőlevéből (ez fogja besűríteni a szószt). A leszűrt tészta mellé tálalom a szószt kevés olívaolajjal (elhagyható) meglocsolva. Tetejét parmezánnal megszórom. 

*CH számolás: A tészta szénhidrát tartalmát minden esetben nyersen számoljuk ki, még a főzés előtt. 100 gr nyers tészta CH tartalma általában 60-70 gr között van, (a csomagoláson feltüntetve tudod ellenőrizni) vagyis ahhoz, hogy maximum 50 gr szénhidrátot fogyasszunk az ebédhez, 65-70 gr nyers tésztát kell megfőznünk egy főre.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase