Segítség

Inzulinrezisztencia

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, nem ismerik fel a jelenlétét. Emiatt a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell termelnie, hogy a cukrot a sejtekbe juttassa. Ha hosszú távon nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek, akkor a hasnyálmirigy kifárad, és kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki belőle.

Kiket érint?

A kórképet elsősorban családtervezés előtt álló, túlsúllyal rendelkező hölgyeknél diagnosztizálják, de érinthet kifejezetten vékony hölgyeket, sőt férfiakat, serdülőket is.

Kialakulásának oka

Öröklődhet a sejtek ellenállása az inzulin iránt, de egyre gyakoribb felbukkanása mögött valószínűleg a stressz, illetve a mozgásszegény életmód és a helytelen étrend áll. A terhességi cukorbetegség is rizikófaktornak számít a beteg kórtörténetében, ezért ha a kismama elhízott a terhesség vagy szoptatás alatt, és nem tudta súlyát visszanyerni, érdemes kivizsgáltatnia magát. Ha a szülők, nagyszülők között van időskori cukorbeteg, akkor nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a gyermekek, unokák körében.

Milyenen tünetek esetén kell inzulinrezisztenciára gondolni?

 • cukros ételek elfogyasztása után kis idővel idegességet, remegést tapasztal;
 • gyakran felébred éjszaka, alvás közben izzadást tapasztal;
 • ha nem tud időben étkezni, akkor elkezd izzadni, koncentrációs zavarok lépnek fel;
 • étkezés után 1-2 órával fáradtságot, koncentrációs zavart, szapora szívverést tapasztal;
 • rendszertelen a menstruációja;
 • nem tud teherbe esni;
 • túlsúlyát nem tudja leadni hagyományos diétával;
 • vékony testalkatú, és nem tud hízni;
 • cisztákat találtak a petefészkében.

Vizsgálat

Az inzulinrezisztencia diagnózisának felállításához cukorterheléses vizsgálatra van szükség, mely során 75 gr cukrot tartalmazó szirupot kell éhgyomorra elfogyasztani. A vércukor- és inzulinszint ellenőrzése szükséges a folyadék elfogyasztása előtt közvetlenül, és 2 órát követően, de a 60 perces értékeket is szükséges megnézni a pontos vércukor- és inzulingörbe felállításához. Korábban a HOMA-index segítségével állapították meg az inzulinrezisztenciát, mely csupán az éhomi vércukor és inzulin értékeket veszi alapul. Ennek a hátránya, hogy az inzulinrezisztenciával küzdők esetében sokszor csak a terheléses értékekből derül ki a szénhidrát háztarás problémája.

Kezelés

Kezelésnél kiemelt szerepe van életmódváltással járó, meghatározott szénhidráttartalmú étrend bevezetésének, rendszeres kardió- és rezisztenciaedzést is magában foglaló mozgásprogramnak, és a lelki harmónia megteremtésének.
Túlsúlyosaknál elsődleges cél a fogyás elérése, hiszen kevesebb zsírszövet kevesebb inzulint igényel. Vékony testalkatúaknál pedig az egészséges izom- és zsírszövet elérésére kell törekedni.
Egyes étrend-kiegészítők is segíthetnek a vércukor- és inzulinszint stabilizálásában az életmódváltás mellett, ezekről bövebb informciót kérjen a kezelőorvosától. 
Továbbá metformin hatóanyagú gyógyszerek alkalmazásával lehet segíteni súlyosabb kórkép esetén, melyek a sejtek inzulin iránti érzékenységét fokozzák.

Gyógyulás

Életmódváltással a betegek 60-70 százalékánál a tünetek eltűnnek, elindul a fogyás, rendszeressé válik a menstruáció. Ha az anyagcsere állapota javul, akkor sok esetben a gyógyszeres kezelés is elhagyható lesz. 

PCOS

A PCOS jelentése policisztás ovárium szindróma. Bár az elnevezés csupán a petefészek (ovarium) megbetegedésére utal, valójában számos egyéb eltérés is állhat a hátterében, melyek igen szerteágazó tüneteket produkálnak. A kórkép a leggyakoribb női endokrin megbetegedés, ami a fogamzóképes hölgyek 5-10 százalékát érintheti a becslések alapján.

Komplex anyagcserezavar

A PCOS kialakulásában döntő szerepet játszanak egyrészt az örökletes tényezők, másrészt az életmódunk és egyéb környezeti hatások is állnak a háttérben. Megjelenéséhez hozzájárulhatnak az első menstruációs ciklust megelőző, és az azt követő hormonális változások, de az anyai eredetű, méhen belüli androgén túlsúly is fontos tényező lehet.

Kialakulása

A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki. Gyakran már serdülőkorban megjelenhetnek az első figyelmeztető jelek. Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy csak egy-két tünet jelentkezik, nem az összes.

Jellemző tünetek:

 • rendszertelen vagy hiányzó peteérés és menstruáció;
 • meddőség;
 • sok apró ciszta a petefészekben;
 • aknés, pattanásos, zsíros bőr;
 • emelkedett inzulinszint a vérben, inzulinrezisztencia vagy lappangó diabétesz;
 • megnövekedett szőrzet az arcon és a testen (hirsutizmus);
 • hajhullás, esetleg férfias jellegű kopaszodás;
 • súlyproblémák, elhízás.

Diagnózis felállítása

A PCOS vizsgálata az un. Rotterdami kritériumok alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha:

 1.  két tünet jelen van a következő háromból:
  • a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése;
  • androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei;
  • ultrahanggal igazolt PCO és
 2. nem más hormonális eltérés okozza a tüneteket.

Jól látszik, hogy a diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges. A laboratóriumi leletek mellett a klinikai tüneteket is figyelembe kell venni, a beteg kikérdezése fontos szerepet tölt be.

Lényeges megvizsgálni a fokozott szőrnövekedés jeleit, a hajhullás mértékét és jellegét, a Cushing-kór jeleit, illetve a sötét foltok megjelenését a bőrön. Figyelembe kell venni továbbá a testsúlyt, haskörfogatot, vérnyomást. A betegség megfelelő monitorozása miatt szükséges a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérése, magában foglalva a női nemi hormonok vizsgálatát, pajzsmirigy értékek ellenőrzését, vérzsír- és szénhidrát-anyagcsere megfelelő működésének monitorozását.

Kezelés

A PCO szindróma esetén a tünetek megszüntethetőek, csökkenthetőek. A kezelés több pilléren alapszik, kiemelt jelentőségű az életmód megváltoztatása, így a rendszeres, meghatározott szénhidráttartalmú étkezés bevezetése, és a rendszeres testmozgás beiktatása az életünkbe, melynek része kardió és erősítő edzés is. Továbbá a mentális egészségre, lelki egyensúlyra, harmóniára is kiemelt figyelmet kell fordítani a betegség kezelése során. Ha az életmódunk megváltoztatása nem elegendő, akkor szükség lehet étrend-kiegészítők, gyógynövények, vagy gyógyszerek alkalmazására is. A kezelést minden esetben egyénre kell szabni a tünetek és a célok eléréséhez mérten. 

Súlyproblémák

Az inzulinrezisztenciával élők gyakran plusz kilóktól szenvednek, melyet a hagyományos diétákkal nem, vagy csak szigorú önsanyargatás árán tudnak leadni. De van egy másik, kisebb létszámú csoportja is az inzulinrezisztenciásoknak, akik éppen azzal küzdenek, hogy túl vékony testalkatúak, és egy dekát sem tudnak magukra szedni.

Mikortól számít valaki túlsúlyosnak, vagy éppen túl vékonynak?

Átlagos testalkatú felnőttnél a BMI, vagy más néven testtömegindex segítségével könnyedén kiszámíthatjuk, hogy milyen tápláltsági állapottal rendelkezik.

BMI= testsúly(kg) / magasság(m)2

ÉrtékelésTesttömeg index
Kórosan sovány           <16
Sovány16,1-18,5
Normál18,6-24,9                      
Túlsúly25-29,9
Elhízás30-34,9
Súlyos elhízás35-39,9
Igen súlyos elhízás>40

A BMI számítás nem veszi figyelembe, hogy a testtömegünk hány százaléka izom és zsír, ezért egy testépítőnél nem kapunk reális eredményt a képletet használva. Nem számolunk BMI-t 18 év alattiak esetében, helyette a percentilis görbe segítségével tudjuk a tápláltsági állapotot meghatározni.

Derék körfogat mérés

A szénhidrát-anyagcsere problémával élők esetében gyakran fordul elő, hogy a felszedett túlsúly elsősorban a has tájékára lokalizálódik. Ilyen esetekben egy mérőszalag segítéségével könnyen megállapíthatjuk az elhízás mértékét, és nyomon követhetjük az életmódváltás sikerességét. 
A mérést a köldök magasságában kell elvégezni minden alkalommal. Nőknél 80 cm felett mérsékelt elhízásról, 88 cm felett jelentős elhízásról beszélünk, míg férfiak esetében 94 cm felett mérsékelt, 102 cm felett jelentős az elhízás mértéke.
A hasi elhízás egyrészt esztétikai problémát jelent, másrészt nagymértékben hajlamosít a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, ezért minél hamarabb teljes életmódváltásra van szükség.

Optimális testsúly elérése

A túl alacsony és a túl magas testtömeg sem tekinthető ideálisnak. Túlsúlyosak esetében a testsúly és haskörforgat normalizálására kell törekedni, egy lassú ütemű, heti 0,5 – 1 kg-os testsúlycsökkenés beütemezésével. Így elkerülhetővé válik a jojo effektus megjelenése, és a plusz kilók nem fognak azonnal visszaszökni. Vékony testalkatúaknál a megfelelő izom- és zsírtömeg elérésével lehet az inzulin és női hormonok szintjét normalizálni. Mindkét esetben egy élethosszig tartható életmódváltásra van szükség, mely magában foglal egy egyénre szabott étrendet, mozgásprogramot, megfelelő stresszkezelést. 

Bőrproblémák

Inzulinrezisztencia és PCOS esetben az egyik legzavaróbb tünet, mely a mindennapi életünk során is sok kellemetlenséget okoz, a különböző bőr- és hajproblémák. A gyakran tapasztalható pattanások, zsíros bőr, fokozott szőrnövekedés, kellemetlen hajhullás elsősorban hormonális problémákra vezethetőek vissza.

Pattanás, akne

Pattanás, orvosi nyelven akne, a faggyúmirigyek krónikus gyulladását jelenti. Elsősorban az arc, mellkas, hát felső részén jelentkeznek, a faggyúmirigyekben gazdag területeken. Megjelenésüknek többféle oka lehet, az egyik legfontosabb ezek közül a férfi nemi hormonok megjelenése és túlsúlya. Ezért is jellemző a pattanások megjelelése a serdülőkor kezdetére, illetve kialakulásuk gyakori PCOS, hormonális változások esetén is. 

Fokozott szőrnövekedés

Kórós állapotnak tekinthető, ha nőknél fokozottan nő a szőr a test azon részein, amelyeken ez csak férfiakon szokott előfordulni (bajusz, szakáll, has, mellkas). A jelenséget idegen szóval hirzutizmusnak nevezzük. Fontos elkülöníteni a jelenséget az egész testre kiterjedő fokozott szőrösödéstől, mely más jellegű hormonális problémára utalhat. Hirsutismus esetén a nőkben élettani körülmények között kis mennyiségben is termelődő férfi (androgén) hormonok fokozott hatása figyelhető meg a szőrtüszőkre. Ennek két fő oka lehet: a férfi hormonok szintjének emelkedése a vérben, vagy a hormonok iránti érzékenység fokozódása.

Hajhullás

Paradox módon, gyakran megfigyelhető a fokozott szőrnövekedés mellett egyes területeken (például a hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása, sőt férfias típusú kopaszodás is bekövetkezhet nők esetében is. Ennek hátterében a szőrösödéshez vezető okok állnak. Azt fontos megjegyezni, hogy napi 100 hajszál elvesztése teljesen normális. Baj akkor kezdődik, ha már 150 szálnál is több hullik ki, illetve amikor a probléma olyan mértékű, hogy szemmel láthatóan csökken a haj mennyisége, esetleg foltokban előforduló kopaszodó részek figyelhetőek meg.

Kezelés

A bőr-és hajproblémák kezelését egyénre szabottan kell kiválasztani. Fontos, hogy ne csak tüneti kezelés történjen, hanem a kiváltó ok is feltárásra kerüljön, emiatt bőrproblémák, hajhullás, fokozott szőrnövekedés esetén érdemes endokrinológus szakemberrel felvenni a kapcsolatot. A PCOS és inzulinrezisztencia kezelésére olykor javasolt fogamzásgátló tabletták, bár a kellemetlen tüneteket enyhítik, de a valós problémát nem orvosolják. A tartós eredmény, oki terápia eléréséhez egy élethosszig tartó életmódváltásra, esetleg gyógyszeres kezelésre van szükség. 

calendar-fulldinnercrossmenuchevron-downindent-increase