Egyre rövidebbek a nappalok, hűvösebbre fordul az idő, a fák levelei elkezdenek lehullani – vagyis elérkezett az ősz és a szőlőidény. A szőlőnek igen sok pozitív hatása van, de vajon inzulinrezisztensként belefér-e a diétádba? Válasz a cikkben!
Sokan elszomorodnak, mikor vége lesz a nyárnak és beáll az ősz. Pedig van egy gyümölcs, ami ilyenkor terem, és nagyon sok olyan természetes anyagot tartalmaz, amik pozitívan hatnak a testünk működésére. Ráadásul nagyon finom is – nekem az egyik kedvencem! Biztos kitaláltad már, hogy ez a gyümölcs a szőlő. Lássuk, mi mindent tartalmaz, ami hozzájárul az egészségünkhöz:
Vagyis láthatod, hogy a szőlő elég sok mindenben tudja támogatni az ember szervezetét. De vajon mi a helyzet akkor, ha inzulinrezisztens vagy? Akkor is jót tesz a szőlő fogyasztása?
…csak az a nem mindegy, hogy milyen mennyiségben. Ahogy említettem korábban, a szőlő cukortartalma eléggé magas – 18%. Ez gyorsan megnöveli a szervezet vércukor szintjét, ezért nem mindegy, hogy mikor és mennyit fogyasztasz belőle. 200 grammnál többet nem jó az ilyen fajta gyümölcsökből egyszerre elcsipegetni, és mivel ezek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, jó, ha esetleg egy kis adag lassan felszívódó szénhidrátot tartalmazó ételt eszel mellé, hogy ne legyen annyira kiugró a vércukorszint emelkedése.
Persze mindenképpen ajánlott megkérdezned róla a dietetikusodat vagy kezelőorvosodat, hiszen az állapotodtól függően változhat, hogy ténylegesen mennyit fogyaszthatsz a szőlőből vagy másféle, gyorsan felszívódó szénhidrátból. De az a lényeg, hogy remélhetőleg nem kell teljesen lemondanod róla, és inzulinrezisztensként is élvezheted a szőlő jótékony hatásait.
Szóval szemezgesd bátran – mert az egészséged szempontjából fontos lehet!