Fogamzásgátló versus PCOS

2015-08-07


A PCOS a belszervi gondok mellett nagyon kellemetlen külső tüneteket is eredményezhet.

Ezek között a szőrösödés és a pattanások keserítik meg leginkább a hölgyek életét, a hízásról nem is beszélve. Bár a problémát nem szünteti meg, sok helyen olvashatjuk, hogy a fogamzásgátlók a kísérő jelenségeket enyhíthetik, vagy meg is szüntethetik.

A jól megválasztott fogamzásgátló nemcsak a gyermekvállalást segít időzíteni…

Azonban minden hormonális készítmény ( egyénenként eltérő módon és mértékben ) ronthatja az inzulinrezisztens állapotot. A készítmények hormontartalma hatással van a PCOS-re is: nem véletlen, hogy rendszeressé teszi a menstruációt, valamint csökkenti a vele járó fájdalmat. Ezen kívül a pattanások eltűnnek, a bőr tisztul.

Éppen ezért, mivel a hormonháztartásra gyakorolt hatásával rendszeressé teszi a menstruációt, bizonyos betegségek – éppúgy, mint a PCOS is – megbújhatnak mögötte. Eltüntetve annak külső nyomait, meg is akadályozhatja, hogy észrevegyük azt.

A tüneteket kezeli, de magát a fennálló problémát nem orvosolja, sőt…ezek kezelés nélkül idővel súlyosbodnak. A tünetek megjelenését érdemes komolyan venni, szakemberhez fordulni és kivizsgáltatni magunkat, szükség esetén elkezdeni a személyre szabott kezelést.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Iratkozz fel, hogy mindenről elsőként értesülj!

  • Hírek
  • Receptek
  • Események


FELIRATKOZÁS

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase