Terhesség PCOS-sel?

2015-08-05


A policisztás petefészek szindróma, vagyis a PCOS sajnos napjainkban egyre inkább ismertté válik. Sok nő akkor szembesül a problémával, amikor gyereket szeretne, és a hosszas próbálkozás ellenére sem sikerül teherbe esnie. De hogy pontosan mi is ez a betegség, és hogy mennyire nehézkes a teherbeesés azok számára, akik ebben szenvednek, arról dr. Koppány Viktóriától, a Budai Endokrinközpont PCOS specialistájától kérdeztük…

Mi is pontosan a PCOS? 

A PCOS a nőgyógyászati vonatkozású tünetek – a petefészekben látható ciszták mellett, vagy azok nélkül is – az egész szervezetet érintő, a hormonrendszer eltéréseivel is járó kórkép. A PCOS komplex betegség, mely peteérési zavart és meddőséget okozhat.

Amikor a paciensek azzal szembesülnek, hogy PCOS-ben szenvednek, egyből arra gondolnak, hogy az életük gyökeresen megváltozik, hiszen nem lehet majd gyerekük. Ez koránt sincs így, de részletes orvosi kivizsgálás mindenképpen javasolt, majd az életmódváltás elkezdése, de babáról nem kell feltétlenül lemondaniuk.

Teherbe lehet esni PCOS esetén?

A PCOS terápiája hosszú folyamat, sok esetben életmódváltással és/vagy gyógyszeres úton azonban orvosolhatóak a tünetek. A betegség szerencsére nem zárja ki a gyermekvállalást, de szükséges ehhez az egyén vizsgálati eredményeinek folyamatos nyomon követése is, így azt nem lehet megmondani, hogy a fogantatás milyen gyorsan következik majd be.

Jó hír az, hogy a terhesség nem elérhetetlen álom, de vannak-e speciális veszélyei a magzatra vagy a kismamára nézve?

A folyamatos gondozás, a megfelelően beállított anyagcsere és  hormonszintek – tehát megfelelő kivizsgálás és kezelés mellett normál terhesség várható. Amennyiben az eredmények nem teszik lehetővé a spontán teherbeesést, lehetőségként még akkor is ott a mesterséges megtermékenyítés.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Iratkozz fel, hogy mindenről elsőként értesülj!

  • Hírek
  • Receptek
  • Események


FELIRATKOZÁS

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase