Azért eszem, mert…

2019-09-09

A héten igyekeztem izgalmas témát hozni – ha már a táplálkozás témakörét járjuk körbe. Arról már írtam, hogy milyenek az egészséges alapanyagok, olvashattál tanácsokat, e mellett pedig gyorsan elkészíthető finomságokat is mutatok folyamatosan. Ugyanakkor miért is eszünk? Mikor? Ez vajon számít az étrendünknél? 

Adódik a kérdés: Te hogy vagy ezzel? A közösségi oldalamon már volt erről szó, most pedig bemutatom Neked az éhség-típusokat. Az előző blogbejegyzésben hirdettem egy mini kihívást, amelyben étkezési napló készítésére is bíztattalak. Ha ezt megcsináltad, akkor már minden bizonnyal szembesültél saját szokásaiddal. Legtöbben pedig akár azzal is, hogy néha olyankor is beiktatunk némi harapnivalót (legfőképp nassolnivalót, csokit, vagy épp amit találunk), amikor arra egyébként a szervezetünknek semmi szüksége. 

Nézzük, milyen típusok vannak, amelyek befolyásolják mindennapjainkat is:

Ingeréhség: a rutinszerű mindennapok, a túl sok stressz, vagy éppen a rosszul megválasztott munka is belesodorhat előbb-utóbb minket ebbe az állapotba. A karrier területén túl gyakori jelenség kisgyermekes édesanyáknál is, akik nem, vagy alig tudnak magukra időt fordítani.

Javaslat: Minőségi énidő bevezetése. Ez lehet egy új hobbi (kreativitást serkentő, mint például színezés, festés, horgolás), vagy akár sportolás. Olykor érdemes meditálni, elengedni magunkat – ez szorosan összefügg azzal, hogy megengedni magunknak néha igen nehéz, ugyanakkor, ha felöltődünk, sokkal energikusabban, hatékonyabban tudjuk magunkat belevetni magunkat a mindennapokba.

Kapcsolatéhség: egyedülállók, szinglik körében jelzett típus. Olykor üzleti fronton is előfordul, a kis/egyéni vállalkozások teljes körű felelősségvállalása miatt. 

Javaslat: Vállalkozók körében üzleti közösségek keresése, ahol támogató és fejlesztő a társaság. Általánosságban pedig kulturális programokon való részvétel, ismerkedés (nem csak kapcsolat reményében), így új élmények, ismeretségek köttetnek, folyamatossá válik a kikapcsolódás és az emberek között levés. 

Elismerés- és szeretetéhség: legfőképp kisgyermekeseknél, valamint munkahelyeken fellépő éhségtípus. A mindennapi rutinfeladatok alapvető elvárássá minősülnek. Ennek elismerése, köszönete, visszajelzése teljes mértékben elmarad. Hosszútávon jelentős önértékelési gondokhoz vezethet, melynek azonnali „megoldásaként” nyúlunk az ételhez.

Javaslat: A körülöttünk lévőkkel való őszinte kommunikáció, valamint a saját értékeink, erősségeink felfedezése.

Szexuális éhség: a nem megfelelő, kielégítő szexuális élet is okozhat étkezési zavarokat, nemcsak a táplálkozás terén.

Javaslat: őszinte kommunikáció partnerünkkel, esetlegesen szakember/coach felkeresése.

Strukturálási és cselekvési éhség: míg az előbbi a céltalanságból és halogatásból eredő plusz táplálékbevitelt jelenti, utóbbi éppen a halogatáshoz járul hozzá, hiszen addig sem kell egy adott feladattal foglalkozni.

Produktivitási éhség: hasonlóan az elismerés- és a szeretethiányhoz, az eredmények hiánya, azokra való vágy legyűrése pótvacsora/pótebéd által.

Javaslat: Tervezés. Ha nem is vagy a listák és rendszerek rajongója, akkor is érdemes kisebb feladatokat kitűzni magad elé. Ez akár lehet a fentebb már említett új hobbi/sport bevezetése. Ha esetleg nincs ötleted, akkor bemásolom neked a szeptemberi táplálkozással kapcsolatos kihívásunkat, teljesítsd ezt!

  1. hét: Otthoni élelmiszerek átnézése.
  2. hét: Étkezési napló készítése a jelenlegi étrendeddel, CH értékekkel!
  3. hét: Néhány kiugró értéket okozó alapanyag lecserélése – cukor, fehérliszt elsődlegesen! (ha nem is megy azonnal, de apránként)
  4. hét: Menütervező beiktatása (CH értékekkel) – az idényzöldségeket, gyümölcsöket ne felejtsd el, ezektől válik igazán változatossá az étkezés!

Mire jó ez? A változatosság gyönyörködtet, ugye hallottad már te is ezt a kifejezést? Nos, ebben tényleg van valami. Hiszen, ahogy egyre jobban odafigyelsz magadra, több energiád lesz, kerülöd a felesleges fogyasztást, és mivel a szervezeted mindenféle vitamint megkap, ráadásul rendszeresen, így az a hangulatodra is hatással lesz (gondolj csak bele: mennyire vagy hatékony éhesen?). 

Éhségtípusok és Te

Ahhoz természetesen, hogy a fenti típusok közül valamelyiket felfedezd, elsősorban saját magad felé irányuló ŐSZINTESÉG szükséges. Inzulinrezisztensként ez még fontosabb, hiszen a különböző plusz cukrok, csokik, egyéb evészetek jelentősen befolyásolják a mindennapokat. Plusz a hangulatra, teljesítményre is hatással van. Ettél már valaha túl sokat valamiből? Ugye olyankor nem nagyon tudtál igazán jól teljesíteni, vagy új kihívásba fogni? Ha pedig éhes vagy (mármint tényleg), akkor oda tudsz figyelni, koncentrálni?

Ha van kedved, írd meg tapasztalataid! 

Az egészséged, az életed fontos lehet.

Anita

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase