Az edzés fontossága inzulinrezisztenciában

2016-04-18


Olykor nehéz elkezdeni az edzést, ha eddig nem volt a mindennapok szerves része. Mivel számolni kell azzal, hogy ez az egyik legjobb módja az inzulinrezisztencia “kezelésének”, ezért a mozgásra is közel akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a táplálkozásra. A jó hír, hogy a napi 24 órából nagyjából 1 órát fog igényelni, cserébe nagyon sokat ad. Az Életmód Orvosi Központ edzője és egészség tanácsadója, Németh Vivien beszélt a testmozgás fontosságáról inzulinrezisztensek esetében.

Edzés – inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia olyan cukoranyagcsere betegség, melynek következménye többek között az elhízás, fáradékonyság, meddőség. Társadalmunkban egyre többen küzdenek ezzel, vagy genetikai hajlam miatt, vagy a nem megfelelő életmód, helytelentáplálkozás és a fizikai aktivitás hiányának okán. Ha már kialakult az inzulinrezisztencia, nagyon jól lehet alkalmazkodni hozzá, ezzel könnyebbé téve a mindennapokat és az egészségi állapotot. Az edzés kiemelten fontos tényező ilyenkor!

Alacsonyabb vércukorszint, kevesebb inzulin, csökkenő plusz kilók, formás test, de hogyan?

Kiemelten a súlyzós edzés javítja az izomsejtek inzulinreceptorainak inzulinérzékenységét, emiatt egyre több glükózt képes felvenni, majd ebből glikogént építeni.

Nemzetközi, szakmai társaságok által javasolt legalább 60 perces(2×30 perc), közepes intenzitású erősítő edzés heti szinten. Ha nincs lehetőség edzőteremben, kondigépekkel edzeni, akkor az otthoni, saját testsúlyos edzés is megfelelő terhelést ad. Ahogy javul az edzettségi állapot, úgy érdemes nehezíteni a gyakorlatokat. Mindemellett kapjon helyet az aerob mozgás, mint kerékpározás, emelkedőn séta, kocogás, futás. Hetente kezdetben 2, majd 3 alkalommal,legalább 50-60 percig tartson/edzés. Ezen felül legyen az erősítő jellegű edzés.

Mivel az izommunka csökkenti a vércukor szintet, edzés közben a biztonság kedvéért legyen kéznél ~10 grammnak megfelelő gyors felszívódású szénhidrát. Az intenzív mozgás elkezdése előtt, érdemes tájékozódni, mi lenne egyénileg a legcélravezetőbb terhelés. Egy átfogó állapotfelmérés után, mindenki megtalálhatja a számára legoptimálisabb edzésprogramot.

Milyen pozitív hatással jár a testedzés rövid időn belül?

  • csökkenő testzsírszázalék, csökkenő inzulinrezisztencia
  • az izom terhelés hatására, mozgás alatt, inzulin nélkül tudja felvenni a vérkeringésből a glükózt (nyugalomban neki is szüksége van inzulinra)
  • rendszeres testedzés hatására csökken a nyugalmi vérnyomás
  • az edzésen kívüli, hétköznapi teendők könnyebb elvégzése (pl.: 1-2 emelet lépcsőzés, buszra sietés, játék a gyermekkel)
  • tónusos izomzat, magabiztosabb megjelenés
  • a hasi zsír csökkenése bizonyítottan jobb alvást garantál

Ennek fényében egyértelmű, hogy a testedzés elengedhetetlen az inzulinrezisztencia kezelésében. Csak a táplálkozásra való odafigyeléssel nem érhető el 100%- os javulás. Legyen része a mindennapoknak a fizikai aktivitás. A diéta és edzés tudatos kombinálásával teljes az egészséges élet. Szakedzői segítség kérése javasolt kezdők esetében mindenképp, csakúgy, mint a haladóknak akik tovább szeretnének fejlődni.  

Forrás: Életmód Orvosi Központ

Iratkozz fel, hogy mindenről elsőként értesülj!

  • Hírek
  • Receptek
  • Események


FELIRATKOZÁS

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase