Gógyszer-lélek-IR-tan

2019-10-05

Új hét, új kihívás: Egy picit lelkizzünk! Végigkísérlek az úton, ahogy eddig is, ehhez azonban alapvetően Te, és az elhatározásod is szükséges. Szóval nézd meg, van-e olyan gondolatod, ellenállás benned, ami nehezíthetné a gyógyszer idővel történő elhagyását (ez állapottól függ természetesen, szakorvos fogja megmondani Neked), de a közérzeted, s az, hogy mit teszel, hogyan állsz a dolgokhoz, a Te elhatározásod. Erről írok még…

A lélek pillérje külön hónapot is kap, ám igencsak fontos, hogy már most szót ejtsünk erről a témáról is: azaz önmagunkról. 

Ha IR-t állapítottak meg Nálad, minden bizonnyal rengeteg fájdalom ért már. Nem csak fizikailag, hanem egyszerűen nehezebben élted meg a mindennapokat. Szerettél volna vékonyabb lenni, szülővé válni, egészségesen élni… vágyaid szerint.  Az eredmény pedig sokkolt, dühített, értetlenül álltál előtte. Én legalábbis így voltam, valamint jó pár sorstársam is. 

Nem egyszerű innen felállni és előre nézni, ugyanakkor nem is lehetetlen. Ha gyógyszerek szükségesek és segítenek egy vágyott,  egészségesebb állapotot elérni, akkor bele kell állni. Le kell cserélni a konyhád alapanyagainak jó részét, hogy olyat tudj főzni, amit meg is ehetsz, ezt pedig a környezeteddel is meg kell szoktatnod. 

A sok „kell” helyett: ÉN DÖNTÖTTEM ÍGY.

Igazából nem kell, a te érdeked. Ezért fontos, hogy áthangold magad, az új életritmussal együtt új minőségű és tartalmú gondolatokra. Nem akarlak kábítani, igazából még a legpozitívabb személyiséget is megviseli, ha az életében eddig megszokott dolgainak, szokásainak nagy részét le kell cserélnie. 

Ha egész nap puffogsz, sajnáltatod magad, meg elfelejted „véletlen” bevenni a gyógyszered, vagy éppen a vitaminjaid, egy egészséges séta helyett ülsz a fotelban, akkor bizony az a vérképeden, az eredményeiden is meglátszódik. A környezeted meg… tartani fogja veled szemben a két lépés távolságot. 

Viszont, ha Te önmagad mellett döntesz, és megteszel mindent, hogy jobban legyél, az kifizetődik. Az hozzád közelállók, a szeretteid látni fogják, hogy előre tekintesz, hogy odafigyelsz, fontos számodra, sőt, ilyenkor akarva-akaratlan példát mutatsz másoknak is. Nem csak inzulinrezisztenseknek, hanem mindenkinek. Ez pedig bizony visszafelé is hat, gyakorlatilag inspiráló, támogató közeg és közösség jön létre, formálódik köréd.

Feladat

A blogbejegyzés elején adtam azt a gyakorlatot, hogy vizsgáld meg negatív gondolataid. Nézzük meg részletesen, mire is gondoltam a havi téma tükrében: 

  • Szerinted számít-e egy gyógyszer hatékonyságánál, hogy utálod az egészet, vagy azzal a tudattal veszed be, hogy az segíteni fog az állapotodon?
  • Mit olvastál / tanultál a gyógyszerekről, étrend-kiegészítőkről, vitaminokról? 
  • Az orvosi vélemény mellett mit mondtak neked akár a szüleid, akár a közelebbi/távolabbi barátaid, ismerőseid, sorstársaid?
  • Ezek mennyire befolyásolnak Téged a gyógyszerszedésben / az étrend-kiegészítésben?

Ezek példakérdések, amelyekkel érdemes foglalkoznod és nem csak a gyógyszerek, hanem akár az életed minden területén. Egy sétának, túrának, bármely edzésnek kínlódva nekifogni még akár sérülést is okozhat, hiszen máshol van a fókuszod.

Szerinted igaz ez a gyógyszerekre is? Ha beveszel egy fejfájás csillapítót, ugyanolyan hatást fejt ki nyugodt állapotban, mint amikor épp feldúlt, zaklatott vagy?

Örömmel fogadom a tapasztalataid, véleményed a témában. Több mint 7 éve, hogy megállapították nálam az inzulinrezisztenciát, így számomra fontos tudni, hogy te hogyan látod. Volt már rossz élményed ezzel kapcsolatban, vagy éppen jó úton haladsz, és rögtön sikerült eltalálni a megfelelő gyógyszereket? Sikerült elhagynod esetleg?

A te életed is fontos, oszd meg tapasztalatod, hogy mások is láthassák, nincsenek egyedül.

Anita

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase