Gyógyszerek és az IR

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Egyre többen csatlakoztok ahhoz a szemlélethez, hogy fontos az életetek, aminek nagyon örülök. Bármikor is kezdesz el tudatosan odafigyelni az egészségedre, táplálkozásodra, lelkedre, a gyógyszerszedésre, az soha nem késő! Ez utóbbi alatt azt is értem, hogy milyen – az orvosod által javasolt vitaminokkal töltöd fel szervezeted raktárát, s hogyan gondoskodsz még felelősségteljesebben önmagadról. 

Ha követted az elmúlt heteket, minden hétre találhatsz egy-egy apróbb kihívást, ami hozzásegít a tudatosság kialakításához. Októbert is így kezdjük, de picit még visszanézünk, mi hogy sikerült: 

  1. hét: Ez könnyű lesz, még visszacsatolunk szeptemberre. Nézd át, miben fejlődtél, mit változtattál. Utánanéztél milyen vitaminok, étrend-kiegészítők lehetnek számunkra hasznosak különösen az ősz beköszöntével? 

    Haladjunk tovább, itt már összpontosítsunk arra, hogyan lehetne odafigyeléssel limitálni a gyógyszereid (ha vannak) és/vagy akár még tudatosabban, egészségesebben élned
  2. hét: konzultálj a dietetikusoddal, szakorvosoddal – akkor is, ha lehetőség esetén idővel csökkentenéd / elhagynád a gyógyszerek szedését, meg bizonyos időközönként egyébként is szükséges (és kötelező) a felülvizsgálat. Ilyenkor kiderül, mit mutatnak a számok az előző kontroll óta.  Az eredmények világosan mutatják, mennyire tartottad be az előírásokat, mennyi munkát fektettél saját egészségedbe, mennyire tartottad az étrendet, sportoltál-e…stb.  Minden esetben a szakorvosod véleményét kérd ki abban, hogy mire van szükséged és mit kell tenned ahhoz, hogy kevesebb gyógyszerrel élhess? (Ebben a kérdésben nem csak a táplálkozás, a sport, a mozgás, hanem a lelked – vagyis a hozzáállásod is kiemelten fontos, nem véletlenül megyünk végig az összes alappilléren!)

Beszéljünk a gyógyszerekről is

Kétféle hatóanyag szerinti gyógyszert szokás megkülönböztetni: metformin tartalmú (pl.: Merckformin, Meforal, Metfogamma, Adimet, stb.), és nem metformin tartalmú (pl.:Actos, Eucreas, sbt.) készítmények. 

Változó a hatásuk. Van, amelyik egyből megfelel a szervezetednek, és akad olyan is, amelyik nem. A mellékhatások is változóak: puffadás, vagy éppen hasmenés, a vércukor ingadozása, vitaminhiány megjelenése. 

Gyógyszerszedés közben figyelheted meg a szervezetedre gyakorolt hatásukat (mellékhatásukat), amit a kezelőorvosoddal meg kell, konzultálj időről időre. Ha azt tapasztalod, hogy a vércukrod ingadozik, legyen nálad valami ennivaló arra az esetre, ha leesik a cukrod (egyébként is érdemes, de így még jobban). Amit pedig érdemes szintén orvosi véleményre alapozva megértened, hogy ezek a gyógyszerek hogyan segítenek az IR megállapítása előtt jelentkező tünetek elmúlásában – gondolok itt például a testsúly növekedésére, a PCOS-re, hiszen az egész gyógyszeres kezelés célja az állapotod javítása, ez által jobb közérzet elérése.

Személyre szabva

Fontos, hogy ezek mindig egyénileg megállapítottak. Az is, hogy szükséges-e a gyógyszer, mint ahogy az is, ha nem. Ha pedig szedsz gyógyszert, akkor azt már biztosan tudod, hogy melyiknek van mellékhatása, esetleg nem vált be számodra. 

Ami pedig lényeges: Az IR nem fog eltűnni, akár szedsz gyógyszert, akár nem, viszont tünetmentessé tehető az állapotod! Az igazi megoldás végül a teljes körű életmódváltás. Mit is takar ez?

A fontoslehet.hu oldalán éppen erről olvashatsz folyamatosan: sportolásról, gyógyszerekről, táplálkozásról, és önmagadról. Ehhez járulnak hozzá a különböző receptek, amelyeket kipróbálhatsz, valamint a rengeteg tanács, amelyeket azért osztok meg Veled, hogy használd, és sok mindent már előre is elkerülhetsz, amiket én bizony a saját bőrömön tapasztaltam meg. 

Nem mondom, hogy könnyű. Gyógyszerrel, és a nélkül sem. Az viszont biztos, hogy miközben törődsz magaddal, elég fontossá válik a saját életed.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.