Gyógyszerek és az IR

2019-10-02

Egyre többen csatlakoztok ahhoz a szemlélethez, hogy fontos az életetek, aminek nagyon örülök. Bármikor is kezdesz el tudatosan odafigyelni az egészségedre, táplálkozásodra, lelkedre, a gyógyszerszedésre, az soha nem késő! Ez utóbbi alatt azt is értem, hogy milyen – az orvosod által javasolt vitaminokkal töltöd fel szervezeted raktárát, s hogyan gondoskodsz még felelősségteljesebben önmagadról. 

Ha követted az elmúlt heteket, minden hétre találhatsz egy-egy apróbb kihívást, ami hozzásegít a tudatosság kialakításához. Októbert is így kezdjük, de picit még visszanézünk, mi hogy sikerült: 

  1. hét: Ez könnyű lesz, még visszacsatolunk szeptemberre. Nézd át, miben fejlődtél, mit változtattál. Utánanéztél milyen vitaminok, étrend-kiegészítők lehetnek számunkra hasznosak különösen az ősz beköszöntével? 

    Haladjunk tovább, itt már összpontosítsunk arra, hogyan lehetne odafigyeléssel limitálni a gyógyszereid (ha vannak) és/vagy akár még tudatosabban, egészségesebben élned
  2. hét: konzultálj a dietetikusoddal, szakorvosoddal – akkor is, ha lehetőség esetén idővel csökkentenéd / elhagynád a gyógyszerek szedését, meg bizonyos időközönként egyébként is szükséges (és kötelező) a felülvizsgálat. Ilyenkor kiderül, mit mutatnak a számok az előző kontroll óta.  Az eredmények világosan mutatják, mennyire tartottad be az előírásokat, mennyi munkát fektettél saját egészségedbe, mennyire tartottad az étrendet, sportoltál-e…stb.  Minden esetben a szakorvosod véleményét kérd ki abban, hogy mire van szükséged és mit kell tenned ahhoz, hogy kevesebb gyógyszerrel élhess? (Ebben a kérdésben nem csak a táplálkozás, a sport, a mozgás, hanem a lelked – vagyis a hozzáállásod is kiemelten fontos, nem véletlenül megyünk végig az összes alappilléren!)

Beszéljünk a gyógyszerekről is

Kétféle hatóanyag szerinti gyógyszert szokás megkülönböztetni: metformin tartalmú (pl.: Merckformin, Meforal, Metfogamma, Adimet, stb.), és nem metformin tartalmú (pl.:Actos, Eucreas, sbt.) készítmények. 

Változó a hatásuk. Van, amelyik egyből megfelel a szervezetednek, és akad olyan is, amelyik nem. A mellékhatások is változóak: puffadás, vagy éppen hasmenés, a vércukor ingadozása, vitaminhiány megjelenése. 

Gyógyszerszedés közben figyelheted meg a szervezetedre gyakorolt hatásukat (mellékhatásukat), amit a kezelőorvosoddal meg kell, konzultálj időről időre. Ha azt tapasztalod, hogy a vércukrod ingadozik, legyen nálad valami ennivaló arra az esetre, ha leesik a cukrod (egyébként is érdemes, de így még jobban). Amit pedig érdemes szintén orvosi véleményre alapozva megértened, hogy ezek a gyógyszerek hogyan segítenek az IR megállapítása előtt jelentkező tünetek elmúlásában – gondolok itt például a testsúly növekedésére, a PCOS-re, hiszen az egész gyógyszeres kezelés célja az állapotod javítása, ez által jobb közérzet elérése.

Személyre szabva

Fontos, hogy ezek mindig egyénileg megállapítottak. Az is, hogy szükséges-e a gyógyszer, mint ahogy az is, ha nem. Ha pedig szedsz gyógyszert, akkor azt már biztosan tudod, hogy melyiknek van mellékhatása, esetleg nem vált be számodra. 

Ami pedig lényeges: Az IR nem fog eltűnni, akár szedsz gyógyszert, akár nem, viszont tünetmentessé tehető az állapotod! Az igazi megoldás végül a teljes körű életmódváltás. Mit is takar ez?

A fontoslehet.hu oldalán éppen erről olvashatsz folyamatosan: sportolásról, gyógyszerekről, táplálkozásról, és önmagadról. Ehhez járulnak hozzá a különböző receptek, amelyeket kipróbálhatsz, valamint a rengeteg tanács, amelyeket azért osztok meg Veled, hogy használd, és sok mindent már előre is elkerülhetsz, amiket én bizony a saját bőrömön tapasztaltam meg. 

Nem mondom, hogy könnyű. Gyógyszerrel, és a nélkül sem. Az viszont biztos, hogy miközben törődsz magaddal, elég fontossá válik a saját életed.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase