Inzulinrezisztencia, feszültség, és az ÉN

2019-10-24

IR, PCOS kapcsán számtalan tünet jelentkezik, ám legtöbbször alig figyelünk ezekre, sőt saját magunkat is leintjük, hogy biztos semmi komoly, majd elmúlik. Lábon kihordjuk, biztos csak a fáradtság. Amikor pedig kiderül, valóságos sokként éljük meg, hiszen a tünetek orvoslására időt, erőt kell fordítanunk. Ezt pedig nemhogy mi, olykor a környezetünk is alig-alig érti meg. 

Elérkeztünk egy igen fontos alappillérhez, amely a lélek. Szeptemberben a táplálkozás, októberben a gyógyszerek, most pedig a nagybetűs „ÉN” kerül előtérbe. Ahogy azt már megszokhattátok, ebben a négy hétben megint lesz kihívásunk is, melynek előnye, hogy apró feladatokon keresztül te magad is figyelmet tudsz fordítani magadra, ha pedig esetleg eddig elmaradt, akkor új szokásokat is bevezethetsz. Lássuk, mivel készültem novemberre:

  1. hét: Vedd sorra, mikor van énidőd? Nem munka, nem háztartási munka (akkor sem, ha egy-egy részét élvezed), hanem habos fürdő, kirándulás, mozi, színház, találkozó barátokkal, de akár egy óra olvasás is ide tartozik. A lényeg, hogy nem muszájból elkövetett tevékenység, hanem olyan, ami feltölt.
    Egy apró részfeladat, még az előzőek nyomán: Táplálkozásban, és gyógyszerek témakörében mit sikerült átalakítanod?
  2. hét: Iktass be egy-egy órát hetente! Hatékonyabb, és sokkal nyugodtabb leszel, sőt, energikusabb, hiszen jobban érzed magad. Fontos, hogy ahogy az összes többi pillérnél se, itt sem kell fejest ugrani, és mindent azonnal megcsinálni. Próbáld ki, nézd meg, hogy mi okoz örömet. Az, amivel öt éve szerettél foglalkozni, ma már nem biztos, hogy így van, ezért fedezd fel újra, mi kapcsol ki.
  3. hét: Mi történik, ha elakadsz? Ha olyan gondod van, amit nem tudsz kibeszélni? Milyen segítségre volna szükséged? Feszültség, kérdés esetén kihez fordulsz? Milyen környezet vesz körül? Mersz/tudsz segítséget kérni?
  4. hét: Újdonságok kipróbálása. Akár csak szellemünket frissítendő, akár testünknek adunk egy új edzést, elmegyünk sétálni, tűzzünk ki a meglévőkön túl új dolgokat, azaz olyat, amit eddig még nem. (Nem, ez nem ugyanaz, mint az énidő bevezetése, hanem menj el egy szakmai előadásra, kezdj el tanulni, új közös programok bevezetése a családdal, azaz tényleg legyen valami új)

Miért beszélek erről ennyit?

Tudom, sok bejegyzésnél visszaköszön. Ennek oka, hogy a saját közérzetünk, lelkiállapotunk nagyban meghatározó. Minden egyes napunkon befolyásol a kollégáink kedve, a feladataink sokasága, otthon a teendők, és a családunk, a közvetlen környezetünkben lévő emberek véleménye. A közös sztorik, események, egy vita, a túlterheltség, vagy a stressz (ami már betegség) állandóvá válhat életünkben. Ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk nem látni azokat sem, akik mellettünk állnak.

Aki pedig IR-es, az épp azzal szembesül, hogy mindent fel kell borítania, vagy az addig is rendszerezett életét még szervezettebbé kell tennie. Ha meg nem bírod a kötöttségeket, külön nehézség étrendet betartani, és megszokni mindent következetesen. Ez bizony megmutatkozik a lelkünkben. Ami pedig ott van, és sokáig ott marad, az apránként testi tüneteket mutat: alváshiány, rossz alvás, étvágytalanság, kedvetlenség, ebből fakadóan pedig frusztráltság, ami a teljesítményedre is hatással lesz.

Nem rossz vízió ez, hanem saját tapasztalat. Ha egy picit hátralépsz, belegondolsz a saját életedbe, talán Te is találsz olyan pontokat, amelyek visszaköszönnek.

Tarts velem novemberben, új kihívásokkal és témákkal várlak! Az egészséged, és TE magad is fontos vagy!

Anita

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase