Mi az az inzulinrezisztencia és miért jelent gondot?

2015-10-09


Modern társadalmunk egyik leggyakoribb endokrinológiai problémája az inzulinrezisztenica, mely elsősorban a fogamzóképes nőket érinti. 

Mindenki hallott már az inzulinról, de nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miről is van szó.

Az inzulin egy hormon, amely a szervezetben, a hasnyálmirigyben termelődik. Fő hatása a vércukorszint csökkentése – pontosabban, ha megemelkedik a vércukorszint, akkor visszaállítja azt a normális (3.3-6.1 mmol/l közötti) tartományba.

Az inzulinrezisztencia

Ha már azzal tisztában vagyunk, mi is az inzulin, akkor megérthetjük, miért káros, ha a szintje folyamatosan magasan van.

Egyes esetek, mint az elhízás, vagy az olyan betegségek, mint a PCOS, magas inzulinszintet eredményeznek. Ez a hormon a sejteket is befolyásolja, méghozzá a következőképpen: ha sok az inzulin, vagyis a hatása folyamatosan magasan van jelen a vérben, akkor a sejtek úgy viselkednek, mint az emberek, akiknek folyton farkast kiáltanak: egy idő után a magas inzulinszint sem vált ki reakciót.

Ez többek között azért jelent problémát, mert nők esetében a teherbeesés esélyét rontja. A magas inzulinszint fokozza a petefészkek és a mellékvese androgén termelését,  csökkenti a máj szexhormon-kötő fehérje (SHBG) termelését. Ez utóbbi hormon alacsony szintje azt eredményezi, hogy a női szervezetben emelkedik a szabad, vagyis a nem fehérjéhez kötött tesztoszteron szintje. Ez az anyag a férfiak esetében nagyon is hasznos, hiszen kialakítja a másodlagos nemi jellegeket, példádul a szőrös testet. A nőknél azonban ugyanezt teszi, ami nemcsak esztétikai gond, hanem ennél komplexebb. Ugyanis a szőrösödés és a pattanások mellett rendszertelen menstruációt és a peteérés, valamint a tüszőrepedés hiányát is okozhatja, ami nagyon megnehezíti a teherbeesést – tájékoztat Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és Inzulinrezisztencia specialistája.

A betegség kezelhető

Szerencsére ez a betegség is remekül kezelhető, de tenni is kell érte. Ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni, és a terhesség is biztosabban bekövetkezzen, meg kell változtatni az életmódot, a táplálkozást és gyógyszerekre is szükség lehet. Az eredmény elérése érdekében mindenképpen szakorvossal szükséges konzultálni.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Iratkozz fel, hogy mindenről elsőként értesülj!

  • Hírek
  • Receptek
  • Események


FELIRATKOZÁS

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase