Mi köze a D-vitaminnak az IR-hez?

2020-08-10

Napjainkban sok forrásból hallani arról, hogy nagyon fontos, hogy az ember szervezete D-vitaminhoz jusson. De miért nélkülözhetetlen egy IR-es számára?

Miért van szükségünk D vitaminra?

Magyarországon a D-vitamin hiány gyakorlatilag népbetegség, pedig ez a test számára az egyik legfontosabb vitamin. Ez főleg azért meglepő, mert nem is olyan nehéz a szervezetet D-vitaminhoz juttatni. Ahhoz, hogy sejtjeinkhez felületén található receptorhoz elegendő D-vitamin molekula kapcsolódjon, a tudományos kutatások szerint a javasolt napi D-vitamin-mennyiség 1000-4000 N.E. (nemzetközi egység). 

A D-vitamin hiánya szoros összefüggésben van a túlsúly, az inzulin rezisztencia, a 2. típusú cukorbetegség, a mellrák, a depresszió és a meddőség kialakulásával, fogékonyabbá tesz a vírusokra, a gyermekeknél csontnövekedés kapcsán rendellenesség alakulhat ki, de emellett a kismamáknak is nagyon fontos, hogy szervezetük sok D-vitaminhoz jusson. 

Miért különösen fontos egy IR-es számára a D-vitamin?

1980 és 2019 közt elvégzett kutatások bizonyították, hogy a D-vitamin molekuláris tevékenysége részt vesz az inzulinérzékeny szövetekben is. Ezáltal fedezték fel, hogy a D-vitaminnal lehetséges kezelni, mérsékelni, kordában tartani az IR-t, tehát megelőzhető a cukorbetegség kialakulása. Emellett pedig csökkenti az olyan közvetlen problémákat, amelyek melyek az inzulinrezisztenciához kapcsolhatóak, mint az oxidatív stressz, vagy csendes gyulladások. 

A megfelelő D-vitamin szint megakadályozza az olyan epigenetikai módosulásokat is, melyek az inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel kapcsolatosak. Ez a vitamin a válasz sok egyéb egészségügyi kihívásra is, amelyekkel az IR-eseknek szembe kell nézniük, mint pl. a funkcionális meddőség, méhmióma vagy az endometriózis.

Mi tartalmaz D vitamint?

Hát a napsütés! Bizony, nyáron a legkönnyebb, legolcsóbb és legtermészetesebb módon juthatsz D-vitaminhoz, csak annyit kell tenned, hogy kimész a napra. Irány a strand, a park, a természet! Használd ki a nyár utolsó hónapját és az ősz első napsugaras heteit, kapd elő a túrabakancsot a szekrény mélyéből! Természetesen csak ésszel: kerüld a tűző napfényt a déli órákban, és figyelj oda a megfelelő fényvédelemre is:) Fontos a rendszeres mozgás is: a napozás vagy a piknikezés mellett ne hagyj fel az úszással és a kilométerek fogyasztásával se. 

Az ételeink közül D-vitaminban gazdag a zabpehely, tej, gomba, tojássárgája, máj, lazac, tonhal, tőkehal, szardínia, narancslé és az étcsokoládé is. Ezek rendszeres, mértékletes fogyasztásával is elősegítheted, hogy szervezeted megfelelő D-vitamin-forráshoz jusson. Különösen figyelj oda a téli és a kora tavaszi táplálkozásra is! 

A D-vitaminnak a csontváz egészségén kívül egyéb hasznos tulajdonságai is vannak, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeken át a daganatmegelőző és gyulladáscsökkentő hatásáig. Figyelj hát oda, hogy megfelelő mértékben jusson hozzá a szervezeted, mert fontos lehet!Info Ir-esek részére (is): D-vitamin vizsgálat vérvétel formájában kérhető akár a háziorvosodnál is. Rossz hír, hogy nem ingyenesen, vagyis nem TB támogatottan, de az évi egyszeri 2-3 ezer Ft talán megéri, hogy biztosan tudd, elegendő volt-e a nyári napsütés, vagy pótolnod kell szervezeted D-vitamin ellátottságát akár vitamin-cseppek, akár tabletta formájában.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase