Miért alakul ki inzulinrezisztencia a terhesség alatt?

Pregnancy

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Mi történik a terhességi inzulinrezisztencia során?

Inzulinrezisztens állapotban a sejtek inzulinra adott válasza jelentősen lecsökken, melynek következtében kisebb mennyiségű cukrot (glükózt) tudnak felvenni. A vércukorszint emiatt megnő, ami arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet inzulinszükségletével, aminek következtében számtalan kellemetlen tünetet érezhetsz magadon. De terhességi IR esetén az is lehet, hogy teljesen tünetmentes vagy – épp ezért nagyon fontos a terheléses cukorvizsgálat!

A terhességi inzulinrezisztencia abban különbözik a „normál” IR-től, hogy szülés után a legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya, vagyis csak rövidebb távon kell odafigyelned a táplálkozásodra. Persze az IR-életmód és az egészséges életmód elég közel állnak egymáshoz, így azt javaslom, hogy ha már egyszer belevágtál, akkor érdemes hosszú távon odafigyelni a rendszeres testmozgásra és arra, hogy mit és mennyit eszel!

Mi okozza a terhességi IR-t? 

Azt már tudjuk, hogy a terhesség alatti inzulinrezisztenciát nagymértékben befolyásolja a túlsúly, az inaktív életmód és az egészségtelen diéta, a pontos kiváltó okát azonban még nem határozták meg. 

A terhesség során felszedett plusz kilók a női test teljesen természetes reakciójának következményei, a testtömeg gyors változása azonban felboríthatja testünk egyensúlyát. A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend ennek következtében extra fontossággal bír a várandósság ideje alatt.

Az IR diagnosztizálása után nincs kecmec: elengedhetetlen, hogy megfelelően kezeld (illetve kezeljétek az orvosoddal), hiszen ha elhanyagoljátok, könnyen alakulhat ki anyagcsere-diszfunkció mind az anyánál, mind pedig a babánál, rövid- és hosszútávon egyaránt. 

A terhességi diabétesz diagnosztizálása

A nők mintegy 3%-a esetében lép fel terhesség alatti cukorbetegség, azonban csakúgy, mint a cukorbetegek száma, ez az arány is folyamatosan növekszik. 

A terhesség alapvetően fokozza a cukorbetegségre való hajlamot, emiatt a 24. és 28. hét között terheléses vércukor vizsgálat elvégzése szükséges, mellyel egyértelműen kimutatható a terhességi cukorbetegség. Az, hogy a cukorbetegség a terhesség alatt nagyobb eséllyel jelentkezik, a hormonális változások következménye: a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását. Mivel a terhességi cukorbetegség gyakran tünetmentes, a szűrővizsgálat minden kismama számára kötelező.

A terhességi diabétesz kezelése

Alapvetően nem különbözik nagyban a cukorbetegség kezelésétől, azzal a különbséggel, hogy gyógyszeres kezelést csak nagyon ritkán alkalmaznak. Az első és egyben legfontosabb lépés a megfelelő diéta beállítása, betartása, és a rendszeres testmozgás. Inzulinos kezelést csak akkor kezdenek, ha mindez már nem bizonyul elegendőnek. Az inzulin adagolása minden esetben egyénre szabott, súlyosbodó inzulinrezisztencia esetén ahhoz is igazítják a naponta beadandó mennyiséget. 

Milyen következményei lehetnek?

A kezeletlen inzulinrezisztenciának és a terhesség alatt fellépő cukorbetegségnek nem csak az anya, de a magzat egészségére is káros hatásai lehetnek. A babák általában nagy súllyal születnek (4 kg fölött), sokkal nehezebben alkalmazkodnak az anyaméhen kívüli élethez, és hajlamosabbak a cukorbetegségre is.

Ezért, ha várandós vagy, figyelj oda nagyon magadra, hiszen neked és a babádnak is fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.