Miért alakul ki inzulinrezisztencia a terhesség alatt?

2020-11-13

Mi történik a terhességi inzulinrezisztencia során?

Inzulinrezisztens állapotban a sejtek inzulinra adott válasza jelentősen lecsökken, melynek következtében kisebb mennyiségű cukrot (glükózt) tudnak felvenni. A vércukorszint emiatt megnő, ami arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen. A hasnyálmirigy ilyenkor nem mindig tud lépést tartani a szervezet inzulinszükségletével, aminek következtében számtalan kellemetlen tünetet érezhetsz magadon. De terhességi IR esetén az is lehet, hogy teljesen tünetmentes vagy – épp ezért nagyon fontos a terheléses cukorvizsgálat!

A terhességi inzulinrezisztencia abban különbözik a „normál” IR-től, hogy szülés után a legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya, vagyis csak rövidebb távon kell odafigyelned a táplálkozásodra. Persze az IR-életmód és az egészséges életmód elég közel állnak egymáshoz, így azt javaslom, hogy ha már egyszer belevágtál, akkor érdemes hosszú távon odafigyelni a rendszeres testmozgásra és arra, hogy mit és mennyit eszel!

Mi okozza a terhességi IR-t? 

Azt már tudjuk, hogy a terhesség alatti inzulinrezisztenciát nagymértékben befolyásolja a túlsúly, az inaktív életmód és az egészségtelen diéta, a pontos kiváltó okát azonban még nem határozták meg. 

A terhesség során felszedett plusz kilók a női test teljesen természetes reakciójának következményei, a testtömeg gyors változása azonban felboríthatja testünk egyensúlyát. A rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend ennek következtében extra fontossággal bír a várandósság ideje alatt.

Az IR diagnosztizálása után nincs kecmec: elengedhetetlen, hogy megfelelően kezeld (illetve kezeljétek az orvosoddal), hiszen ha elhanyagoljátok, könnyen alakulhat ki anyagcsere-diszfunkció mind az anyánál, mind pedig a babánál, rövid- és hosszútávon egyaránt. 

A terhességi diabétesz diagnosztizálása

A nők mintegy 3%-a esetében lép fel terhesség alatti cukorbetegség, azonban csakúgy, mint a cukorbetegek száma, ez az arány is folyamatosan növekszik. 

A terhesség alapvetően fokozza a cukorbetegségre való hajlamot, emiatt a 24. és 28. hét között terheléses vércukor vizsgálat elvégzése szükséges, mellyel egyértelműen kimutatható a terhességi cukorbetegség. Az, hogy a cukorbetegség a terhesség alatt nagyobb eséllyel jelentkezik, a hormonális változások következménye: a méhlepényben termelődő hormonok csökkentik a szervezetben termelődő inzulin hatását. Mivel a terhességi cukorbetegség gyakran tünetmentes, a szűrővizsgálat minden kismama számára kötelező.

A terhességi diabétesz kezelése

Alapvetően nem különbözik nagyban a cukorbetegség kezelésétől, azzal a különbséggel, hogy gyógyszeres kezelést csak nagyon ritkán alkalmaznak. Az első és egyben legfontosabb lépés a megfelelő diéta beállítása, betartása, és a rendszeres testmozgás. Inzulinos kezelést csak akkor kezdenek, ha mindez már nem bizonyul elegendőnek. Az inzulin adagolása minden esetben egyénre szabott, súlyosbodó inzulinrezisztencia esetén ahhoz is igazítják a naponta beadandó mennyiséget. 

Milyen következményei lehetnek?

A kezeletlen inzulinrezisztenciának és a terhesség alatt fellépő cukorbetegségnek nem csak az anya, de a magzat egészségére is káros hatásai lehetnek. A babák általában nagy súllyal születnek (4 kg fölött), sokkal nehezebben alkalmazkodnak az anyaméhen kívüli élethez, és hajlamosabbak a cukorbetegségre is.

Ezért, ha várandós vagy, figyelj oda nagyon magadra, hiszen neked és a babádnak is fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase