Milyen betegségeket okozhat az IR?

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Azt álmodból felkelve is tudod, mióta megvan a diagnózisod, hogy az IR a cukorbetegség előszobája. De tudod, hogy mi minden várhat még rád, ha nem foglalkozol vele? A mai poszttal nem akarok senkit halálra rémiszteni…. de azért jó tudni, mert fontos lehet!

Kezdjük ott, hogy az IR igazából nem egy betegség, hanem egy állapot, egy zavar a szervezetben, ami betegségekhez vezethet.  Így már sokkal jobban hangzik, de ez nem jelenti azt, hogy félvállról lehetne venni, sőt! Lehet, hogy a tüneteid most nem is olyan zavaróak, mert „együtt lehet ezzel élni”, de ha nem foglalkozol velük megfelelően, a helyzet nagyon gyorsan eldurvulhat.

Alapvetően azt szoktam hangsúlyozni mindenhol, hogy nem kell bepánikolni, az IR még nem egyenlő a halálos ítélettel, sőt, még a diabétesszel sem. De most egy picit igenis szeretnék ráijeszteni azokra, akik úgy gondolják, hogy nem kell akkora feneket keríteni ennek az egésznek. 

A lenti problémák nem feltétlenül egymás után alakulnak ki, mintha valami számegyenesen lépdelnél, hanem lehetnek társbetegségek is, vagyis egymással párhuzamosan is megkeseríthetik az életedet.

5 betegség, amit az inzulinrezisztencia okozhat

1. 2-es típusú diabétesz

Erről szinte mindenki tud, nem is fejteném ki részletesebben. Nem véletlen, hogy az IR-t szokták pre-diabétesznek, illetve a diabétesz előszobájának is hívni.

2. PCOS

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a petefészekben megjelenő ciszták a nők többségénél kéz a kézben járnak az inzulinrezisztenciával. Onnan lehet felismerni, hogy rendszertelen, vagy akár ki is marad a menstruáció, aknés, pattanásos a bőr, erősebb szőrszálak jelennek meg az arcon és a testen, ugyanakkor férfias jellegű kopaszodás a fejbőrön. Sokaknál egyébként épp fordítva diagnosztizálják a dolgokat: előbb a fenti tünetek miatt fordulnak orvoshoz a nők, ott megállapítják a PCOS-t, majd a további vizsgálatokkal jutnak el az IR felismeréséig.

3. Meddőség

Szintén a hormonproblémák, illetve a PCOS miatt jelentkezhet, és itt is igaz, hogy sokszor ez az első „tünet”, ami láttán IR-tesztre küld az orvosod. A meddőség ijesztően hangzik ugyan, de nem végleges: életmódváltással, egészséges étkezéssel, rendszeres testmozgással és szükség esetén táplálékkiegészítőkkel illetve gyógyszeres kezeléssel mind a menstruációs ciklus, mind a fogamzóképesség helyreállítható.

4. Pajzsmirigy alulműködés

A hormonháztartás egy nagyon kényes rendszer, a legkisebb zavar is problémák egész sorát okozhatja. A progeszteronhiány miatt csökken a pajzsmirigyhormonok mennyisége, ez pedig olyan dolgokat okoz, mint az anyagcsere alulműködés, a hízás (miközben normálisan étkezel) és az alacsony pulzus. 

5. Ritkábban – de nem ritkán! – előforduló betegségek…

A fentiek mellett hosszú távon előfordulhat szívroham, agyvérzés, szemproblémák, daganatos megbetegedések és akár Alzheimer is, amelyek mind-mind az anyagcsere rendszer zavaraira, és többek között az inzulinrezisztenciára vezethetőek vissza.

Ne ess pánikba!

Még egyszer elmondom, hogy az IR diagnosztizálása nem jelenti azt, hogy már kezdheted is megírni a végrendeletedet, sőt! 

Nézd más szemszögből a dolgot: a fenti betegségek némelyike nem csupán téged fenyeget, hanem gyakorlatilag minden embert, aki nem figyel oda az egészségére. Azzal, hogy te TUDOD, hogy veszélyeztetett vagy, és tudatosan TESZEL ellene, hogy ne érhessenek utol ezek a betegségek, megelőzheted ezeket, és egy sor további borzalmat is. Nem mondom, hogy az IR ajándék, de azt igenis vallom, hogy ezt fel lehet fogni úgy is, mint egy lehetőséget. 

Figyelj oda az egészségedre, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.