Milyen tényezők vezethetnek IR-hez?

2021-01-20

Az inzulinrezisztencia tipikusan az a betegség, amely titokban alakul ki: az érintettek jó eséllyel sokáig nem is tudják, hogy mivel küzd a szervezetük. Az első tünetek annyira általánosak lehetnek, hogy nagyon ritka, ha valaki egyből felismeri a vészjelzést, és orvoshoz fordul. Vagy ha mégis, sokszor az a doki első gondolata, hogy a hasnyálmirigy rakoncátlankodik, hiszen annak is lehetnek hasonló jelei…

Részben ezért fontos, hogy ne csak a tünetekkel legyél tisztában, hanem a kiváltó okokkal is, így időben nyakon csípheted a diagnózist. És persze azért is fontos, mert ha magadon, vagy szeretteiden hasonlókat veszel észre, akkor talán időben ki lehet iktatni ezen tényezők egy részét, vagy egészét, így el is kerülhető, hogy súlyosabbá váljon a helyzet…

Az IR okai

Az inzulinrezisztencia kialakulásának hátterében számos különböző ok állhat, és a kutatók sincsenek tisztában az összessel. Az alapvető problémát az okozza ilyenkor a szervezetben, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, nem működnek megfelelően. Ehhez viszont eltérő tényezők vezethetnek. 

Genetikai hajlam

A genetikai hajlam mindenképpen növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét. Különösen igaz ez akkor, ha a családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség. Ezért ha a családban valaki IR-rel vagy diabétesszel küzd, nagyon fontos, hogy mind odafigyeljetek magatokra!

Nem megfelelő életmód

Az vagy, amit megeszel – ezt biztosan te is hallottad már ezerszer. Az egészséges életmód nem csak valami újhullámos humbug: a cukrokban, szénhidrátokban gazdag, ám vitaminokban, rostokban szegény étrend, mozgásszegény életmóddal párosítva túlsúlyhoz vezethet, ami határozottan emeli az IR megjelenésének esélyét. 

Vannak persze olyan szerencsések, akik bármit megehetnek, akkor sem híznak: ez azonban nem előny, sőt! A hízásra való képtelenség ugyanúgy lehet az IR egyik tünete, mintha a fogyókúrákkal küzdene az ember. 

Szintén komoly tényező a stressz, az állandó feszültség és rohanás.

Szerencsére ezek a faktor simán elkerülhetők, ha az egészséges életmód mellett teszed le a voksod, változatosan étkezel, rendszeresen mozogsz, és nem feledkezel meg a relaxációról, meditációról sem.

D-vitamin ellátottság

A szervezet megfelelő működéséhez természetesen mindenféle vitaminra szükség van, de a D-vitamin hiány kiemelt szerepet kap a túlsúly, az inzulinrezisztencia, a 2. típusú cukorbetegség, a mellrák, a depresszió és a meddőség kialakulásában. Magyarországon pedig a D-vitamin hiány gyakorlatilag népbetegség, főleg a tél második részében, amikor nem tudunk a napfényből töltekezni. Érdemes ebben az időszakban kiegészítő vitaminokkal segíteni a szervezeted!

A szervezet egyéb típusú problémái

Növelheti a probléma megjelenésének esélyét az is, ha valamilyen gyomor- és bélrendszeri, emésztőszervi probléma áll fenn, esetleg a pajzsmirigy-alulműködéssel, a tejcukor- és gluténérzékenységgel küzd az érintett. Azaz minden olyan tényező, amely kapcsolatba hozható a szénhidrát-anyagcsere zavarával és többletterhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira, ugyanúgy vezethet az inzulinrezisztencia kialakulásához is. 

Miként állapítható meg az IR?

Mint fentebb is szó volt róla, sokaknál nem feltétlenül jelentkeznek a tipikus IR-tünetek, miközben a háttérben lehet, hogy már fortyog a probléma. Mivel a statisztikák szerint ma már az emberek 50%-a érintett lehet valamilyen szinten e téren, ezért ha valaki a fentiek miatt veszélyeztetettnek tűnik, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulnia legapróbbnak tűnő tünet esetén is. 

Az inzulinrezisztencia megállapítása cukorterheléses vérvizsgálattal történik, mely során a 60 és a 120 perces glükózszintet, valamint az inzulin mennyiségét is ellenőrzik. Ha az orvos megállapítja az IR-t, jellemzően speciális diétát és megfelelő testmozgást ír elő, illetve előfordulhat gyógyszeres kezelés is.

Fontos tudni, hogy nem véletlenül nevezik az IR-t a cukorbetegség előszobájának. Ha nem kezelik megfelelően, és nem figyel oda az érintett az életmódjára, akkor 10-15 év elteltével több mint 50 % esélye van a diabétesz kialakulására. Vagyis megéri utána járni a dolognak!

Akár diagnosztizált IR-es vagy, akár még csak gyanakszol;
Akár rólad van szó, akár egy szerettedről;

itt a blogon és a facebook oldalon rengeteg hasznos információval próbálok segíteni az életmódváltásban, az egészséges étrend kialakításában, mert az egészség fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase