Orvosi tudnivalók

Manapság egyre gyakrabban használt kifejezések az inzulinrezisztencia és a PCOS, melyek sok esetben a túlsúly, rendszertelen menstruáció, meddőség, fáradékonyság, bőrproblémák, hangulatingadozások mögött állnak.

Mi az inzulinrezisztencia?

Inzulinrezisztenciáról akkor beszélünk, ha a sejtek ellenállóvá válnak az inzulinnal szemben, nem ismerik fel annak jelenlétét. Emiatt a hasnyálmirigynek sokkal több inzulint kell termelnie, hogy a cukrot a sejtekbe jutassa. Ha hosszú távon nagy mennyiségű inzulint kell termelnie a szervezetnek, akkor a hasnyálmirigy kifárad, és kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki belőle. A cukorbetegséget megelőző állapotnak tekintjük, mely érinthet bárkit nemtől, kortól függetlenül.

Mit jelent a PCOS?

A PCOS policisztás ovárium szindrómát jelent. Bár az elnevezés csupán a petefészek (ovarium) megbetegedésére utal, valójában számos egyéb eltérés is állhat hátterében, melyek igen szerteágazó tüneteket produkálhatnak. A kórkép a leggyakoribb női endokrin megbetegedés, amely a becslések alapján a fogamzóképes hölgyek 5-10 százalékát érintheti.

További információk a PCOS-ről itt.

Hogy lehet ennyi ember érintett a problémában?
Egyrészt felelős érte a genetika, hiszen akinek a családjában előfordult kettes típusú cukorbeteg, azok hordozzák magukban a hajlamot az inzulinrezisztenciára, ebből adódóan a cukorbetegségre is. Másrészt, egyre gyakoribb megjelenését a mozgásszegény életmódunk, rendszertelen táplálkozásunk, és a stresszben gazdag életvitelünk okozza.

Kezelés – 4 pillér

Mindenképp pozitív, hogy mind az inzulinrezisztencia, mind a PCOS kezelhető, viszont hangsúlyozni szükséges, hogy csupán a gyógyszer nem oldja meg a problémát. A tartós eredmény, a hosszú távú egészséges élet eléréséhez egy teljes, egész életre szóló életmódváltásra van szükség, mely magában foglalja:

  • az egyénre szabott, meghatározott szénhidráttartalmú étrendet;
  • a rendszeres fizikai aktivitást;
  • a lelki egyensúly megteremtését, stresszkezelést,
  • szükség esetén a gyógyszeres kezelést, vitaminok, étrend-kiegésztők alkalmazását.

Töltsd ki gyorstesztünket a gombra kattintva, hogy megtudd: érintett lehetsz-e Te is!

Kitöltöm a tesztet
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase