A mai vasárnapra nem egy szokványos receptet hoztam. A hozzávaló alapanyagot – a vargányát a mátrai erdőkben gyűjtöttem. Az erdei gombák királyának is mondják, kislány korom óta járjuk érte az erdőt júniustól egész őszig. Most, hogy az elmúlt időszakban jelentős mennyiségű csapadék hullott, piacokon is hozzá tudsz jutni, ráadásul ott gombaszakértő is bevizsgálta. Ha Te magad nem ismered a fajtákat, gombszedést követően mindenképp vizsgáltasd be!
A gombafejeket letisztogattam a sártól, levelektől. Nedves szivaccsal áttöröltem őket, nem hagytam, hogy a vizet magukban szívják. A nagyobb fejeket kettévágtam, a kisebbeket egészben sütöttem.
A vajat és az olívaolajat felforrósítottam, beletettem a megfűszerezett gombafejeket, majd rövid ideig mindkét oldalukat sütöttem. Közepükre sajtot olvasztottam és előre megsütött kakastaréj-szalonnával tálaltam. Hozzá teljes kiőrlésű kenyér és egy pohár jófajta száraz fehérbor jár. Ünnepi vacsora, az IR-étrendbe is beilleszthető ételkülönlegesség.
Info: a vargánya a többi gombához hasonlóan fehérjében gazdag, mely az emberi szervezet számára létfontosságú összetevő. Nagyjából 90%-a vízből áll. Ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik: többfajta B-vitamint, C-vitamint, káliumot, cinket, vasat, kalciumot is tartalmaz.