Végre itt az eperszezon. Péntek reggel, ahogy mentem a 3 pontos inzulinrezisztencia-vizsgálatra, megláttam, hogy a sarkon magyar termelői epret árulnak. A vérvételből hazafelé megálltam és vettem is belőle. Eszembe jutott, hogy uzsonnára meglephetném magam valami könnyű, egészséges desszerttel, ha már túl vagyok a szokásos évenkénti ellenőrzésen. Mit gondoltok? Ti meg szoktátok ajándékozni magatokat ilyen aprósággal? ☺
Az eper számunkra, IR-esek számára is kedvező gyümölcs. Nem csak finom, de egészséges is – teli antioxidánsokkal (pl. mangán). Gazdag A- és C-vitaminban, tartalmaz flavonoidokat. Szénhidrát tartalma 100 grammban 7 gramm, glikémiás indexe:40. Megfelelő mennyiségben büntetlenül élvezheted a nap érlelte gyümölcs zamatát.
A zabpelyhet kávédarálóban ledaráltam, félretettem. Közben felvertem a két tojást, hozzáöntöttem a tejet, az olvasztott kókuszzsírt, a szintén porrá őrölt édesítőszert, és a vaníliaőrleményt. Hozzákevertem a darált zabpelyhet, a sütőport, egy csipet sót, amíg sima elegyet nem kaptam.
A gofrisütő mindkét lapját kis ecsettel enyhén kiolajoztam, beleöntöttem a keveréket, lezártam a tetejét és 2-4 perc alatt készre sütöttem (a számunkra előnyös: lassú felszívódású CH-t tartalmazó) gofrikat.
1 db gofri szénhidrát (CH) tartalma 15 gramm. Kipróbáltam eper, cukormentes tejszínhab és cukormentes csoki öntet változatban, illetve ½ banán, cukormentes csoki öntet változatban is egy-egy uzsonnára. CH tartalma így 20-25 gramm / darab. Mutatom a képeket is.
Tipp: ha több időd van és lazább szerkezetű tésztát szeretnél, először a tojás sárgákat keverd ki az édesítővel és az kókuszzsírral, majd külön add hozzá az előzőleg habbá vert tojásfehérjéket. Így még levegősebb gofrit tudsz sütni ☺ Jó étvágyat hozzá!
A receptet a www.mindmegette.hu oldalon találtam, néhány hozzávalót „IR-esítettem”.