Hozzávalók (20 darabhoz)
A datolyát kimagoztam és késes aprítóban addig daráltam, amíg viszonylag egynemű masszát nem kaptam. (A szaloncukrot készíthetjük akár dióval, akár mandulával, amit épp otthon találunk.)Kávédarálón ledaráltam a mandulát, és összekevertem a datolyával. Ha szükséges, kevés vizet is hozzá lehet adni, hogy gyúrható masszát kapjunk.
Szaloncukrokat formáztam a masszából (először hosszú, henger formájúra sodortam, elegyengettem, majd egyenlő hosszúságú darabokra vágtam fel). Egy órát hűtőszekrényben pihentettem a bevonás előtt. A cukormentes étcsokoládét (nálam Wawel étcsokoládé) vízgőz fölött felolvasztottam, majd kevés kókuszolajat adtam hozzá.
A szaloncukrokat villával a csokoládéba mártottam, lecsepegtettem róluk a felesleget, süteményrácsra tettem őket, hogy a csokoládé bevonat szoba- hőmérsékleten megszilárdulhasson.
Inzulinrezisztensként datolyát ritkán eszem, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma – főként túrázáskor szoktam a szénhidrátot pótolni vele. Viszont mértékletesen belefér az IR-étrendbe a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.
Utánanéztem milyen hasznos összetevőket tartalmaz:
A datolya csersavat is tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns. A csersav segít megelőzni a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van.
Fontos: a kész szaloncukor légmentesen záródó dobozban viszonylag hosszú ideig eláll, de ha előre elkészítjük, a biztonság kedvéért hűtőben tarthatjuk.
1 db cukormentes datolyás szaloncukor (ha mindegyik egyforma súlyú): 5,5 gr szénhidrátot tartalmaz. Próbáld ki Te is! Hozzáadott cukor nélküli finomság.