Datolyás szaloncukor

2019-12-01

Hozzávalók (20 darabhoz)

  • 150 g datolya (magozva mérve);
  • 100 g őrölt mandula / dió;
  • 200 g cukormentes étcsokoládé;
  • kevés kókuszolaj. 

A datolyát kimagoztam és késes aprítóban addig daráltam, amíg viszonylag egynemű masszát nem kaptam. (A szaloncukrot készíthetjük akár dióval, akár mandulával, amit épp otthon találunk.)Kávédarálón ledaráltam a mandulát, és összekevertem a datolyával. Ha szükséges, kevés vizet is hozzá lehet adni, hogy gyúrható masszát kapjunk.

Szaloncukrokat formáztam a masszából (először hosszú, henger formájúra sodortam, elegyengettem, majd egyenlő hosszúságú darabokra vágtam fel). Egy órát hűtőszekrényben pihentettem a bevonás előtt. A cukormentes étcsokoládét (nálam Wawel étcsokoládé) vízgőz fölött felolvasztottam, majd kevés kókuszolajat adtam hozzá. 

A szaloncukrokat villával a csokoládéba mártottam, lecsepegtettem róluk a felesleget, süteményrácsra tettem őket, hogy a csokoládé bevonat szoba- hőmérsékleten megszilárdulhasson.

Inzulinrezisztensként datolyát ritkán eszem, mert magas a szénhidrát- és a cukortartalma – főként túrázáskor szoktam a szénhidrátot pótolni vele. Viszont mértékletesen belefér az IR-étrendbe a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett. 

Utánanéztem milyen hasznos összetevőket tartalmaz:

  • Jó kálium, vas és magnézium-forrás
  • Vitaminok közül jelentős a B6-vitamin tartalma, amit a test izomépítésre, valamint köröm-és hajnövesztésre használ fel
  • A-vitamin tartalma pedig a szem egészsége miatt fontos
  • Rostban gazdag

A datolya csersavat is tartalmaz, ami egy természetes antioxidáns. A csersav segít megelőzni a sejtek károsodását és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van.

Fontos: a kész szaloncukor légmentesen záródó dobozban viszonylag hosszú ideig eláll, de ha előre elkészítjük, a biztonság kedvéért hűtőben tarthatjuk.

1 db cukormentes datolyás szaloncukor (ha mindegyik egyforma súlyú): 5,5 gr szénhidrátot tartalmaz. Próbáld ki Te is! Hozzáadott cukor nélküli finomság. 

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase