Inzulinrezisztensként van, amikor nem találsz teljes kiőrlésű, cukormentes terméket a pékségek pultjaiban. A minap én is így jártam, kakaós csigát ettem volna, ezért elkezdtem az interneten receptet keresgélni. Ott akadtam a www.salatagyar.hu weboldalra, ahol egyéb finomságokat is találtam a magunk számára. Köszönet az oldal szerzőjének az egészséges receptekért. Ma innen hoztam és sütöttem meg a kakaós csiga receptet.
Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):
• 25 dkg zsírszegény tehéntúró;
• 22 dkg zabpehelyliszt;
• 5 dkg búzasikér;
• 20 g porított 4x édes édesítőszer;
• 40 gramm olvasztott kókuszzsír (+a kenéshez);
• 1 dl víz (amennyiben szükséges);
• 1 teáskanál sütőpor;
• cukrozatlan kakaópor és negyedannyi édesítő ízlés szerinti keveréke ízlés
szerint;
• 1 egész tojás a kenéshez;
• + porcukor helyettesítő, ha a tetejét is szeretnéd megszórni.
A túrót villával apróra nyomkodtam. Az édesítőt ledaráltam, majd a kókuszzsírral együtt a túróhoz kevertem. (Zabpehelylisztet nem szoktam venni, zabpelyhet darálok kávédarálóban, így lesz lisztem.) A zabpehelylisztbe beleszórtam a sütőport és a búzasikért, majd a túrós masszához kevertem és jól összedolgoztam.
Ha szükséges adagoljunk hozzá vizet, hogy ruganyos, de nem ragacsos állagú tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát 1-1,5 cm vastagságú téglalap formájúvá. Az egész felületet átkentem kókuszzsírral, és megszórtam az édesítővel elkevert kakaóporral. Érdemes megkóstolni a kakaóport, mielőtt a tésztára szórnád, hogy elég édes-e.
Az enyhén felvert tojással, ecset segítségével lekentem egy csíkot a tészta egyik szélén, aztán a másik végéről kezdve, szorosan feltekertem. A tésztát kb. 1 ujjnyi vastagságú csigákra szeleteltem és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezgettem őket, majd lekentem mindegyik tetejét a tojással.
200°-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, míg aranybarna lesz a tészta. Ha szeretnéd, porított édesítővel megszórhatod a tetejét.
A teljes mennyiség CH tartalma 168 gr. A kakaós csigák darabonként (20 db egyforma csigát feltételezve): 8,4 CH-t tartalmaznak. Ha neked több / kevesebb csigád sült meg, annak megfelelően tudod elosztani az összes CH mennyiséget 1 db-ra. Sütésre fel, próbáld ki magad! Jó lesz 🙂