Egészséges túrógombóc

2019-10-28

Hozzávalók:

  • 500 g félzsíros túró; 
  • 10 dkg aprószemű zabpehely (én a felét teljes kiőrlésű liszttel helyettesítettem);
  • 3 db tojás;
  • csipet só;
  • reszelt citromhéj;
  • 8-10 csepp édesítőszer / porított 4 x édes; 
  • teljes kiőrlésű zsemlemorzsa / aprószemű zabpehely / durvára vágott dió a gombócok
    beforgatásához ízlés szerint; 
  • 1-1 doboz joghurt és zsírszegény tejföl az öntethez. 

Az áttört túrót összekevertem a zabpehellyel, és az egész tojásokkal (ha van időnk, könnyedebb gombócokat kapunk, ha a tojásfehérjéket felverjük habbá, és csak a legvégén adjuk a masszához), a reszelt citromhéjjal, egy csipet sóval és 8-10 csepp folyékony édesítőszerrel, majd fél órát a hűtőszekrényben pihentettem. 

Vizes kézzel gombócokat formáztam belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőztem őket.

Figyelj a vízre, hogy ne zubogjon, nehogy ettől szétessenek a gombócok, de forrásban maradjon. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még kb. 2–3 percet kell főzni. 

A kifőtt gombócokat pirított, teljes kiőrlésű zsemlemorzsába, vagy zabpehelybe, vagy apróra vágott, fahéjas dióba forgathatod ízlésed szerint. 

Zsírszegény, 12 %-os édesített tejföllel, vagy házi cukormentes lekvárral is kiváló. Én joghurtot és tejfölt használtam az öntet elkészítéséhez 50-50%-ban. Porított 4x édessel édesítettem és friss citrom levét facsartam bele. Így pikáns, friss ízű lett. Az egész adag (12 db gombóc) kb.90 gr CH-t, a mártás összesen 15 gr CH-t tartalmaz. Kisétkezésre, vagy egy tartalmas leves után is beilleszthető az IR-étrendbe. Jó étvágyat hozzá!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase