Hozzávalók:
Az áttört túrót összekevertem a zabpehellyel, és az egész tojásokkal (ha van időnk, könnyedebb gombócokat kapunk, ha a tojásfehérjéket felverjük habbá, és csak a legvégén adjuk a masszához), a reszelt citromhéjjal, egy csipet sóval és 8-10 csepp folyékony édesítőszerrel, majd fél órát a hűtőszekrényben pihentettem.
Vizes kézzel gombócokat formáztam belőle, és a forrásban lévő sós vízben kifőztem őket.
Figyelj a vízre, hogy ne zubogjon, nehogy ettől szétessenek a gombócok, de forrásban maradjon. Amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még kb. 2–3 percet kell főzni.
A kifőtt gombócokat pirított, teljes kiőrlésű zsemlemorzsába, vagy zabpehelybe, vagy apróra vágott, fahéjas dióba forgathatod ízlésed szerint.
Zsírszegény, 12 %-os édesített tejföllel, vagy házi cukormentes lekvárral is kiváló. Én joghurtot és tejfölt használtam az öntet elkészítéséhez 50-50%-ban. Porított 4x édessel édesítettem és friss citrom levét facsartam bele. Így pikáns, friss ízű lett. Az egész adag (12 db gombóc) kb.90 gr CH-t, a mártás összesen 15 gr CH-t tartalmaz. Kisétkezésre, vagy egy tartalmas leves után is beilleszthető az IR-étrendbe. Jó étvágyat hozzá!