Gombás-tejszínes penne

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Gombából mindig van készleten nálunk, lévén hogy a szüleim a Mátraalján élnek. S ha nyáron vagy ősszel újra gombaszezon van, biztos, hogy ki is használjuk azt. Imádok órákig kószálni az erdőben, s gyűjtögetni. Az így összeszedett gombát lefagyasztjuk, szárítjuk, felkészülve arra, hogy télen is tudjunk finomságokat készíteni belőle. Ha szedésre nincs lehetőségetek, s a piacon csak viszonylag drágán juttok vargányagombához, ez az étel csiperkegombából is elkészíthető, amely a legtöbb szupermarket zöldséges osztályán megtalálható.

Hozzávalók (2 adag)

• 250 g vargánya- vagy csiperkegomba (rendelkezésre állás szerint);
• 300-400 gr csirkemell;
• 1 közepes méretű vöröshagyma;
• 1-1,5 dl főzőtejszín;
• 1 dl száraz fehérbor (elhagyható);
• 2 ek olívaolaj;
• 1 közepes vöröshagyma;
• 2 gerezd fokhagyma / fokhagymakrém;
• só, bors ízlés szerint;
• kakukkfű;
• reszelt parmezán / trappista sajt;
• 1 csokor petrezselyem (friss);
• 250 gr teljes kiőrlésű tészta ( penne vagy amilyen fajtát szeretsz  ).*

Fontos: * 100 gr tészta CH tartalma kb. 60-70 gr (a csomagoláson tudod ellenőrizni). Így főzés előtt szárazon kimérve max.60 gr tészta fogyasztása ajánlott egy 50 gr CH-t tartalmú ebédhez / vacsorához – lévén, hogy a gombás szósz is tartalmaz szénhidrátot.

Elkészítés

Ha vargányából készíted az ételt, a törzsét is fel tudod használni. Ha csiperkéből, akkor annak a törzsét el kell távolítani. A gomba többi részét szeleteld fel 1,5 – 2 cm-es darabokra.
Egy forró serpenyőbe olívaolajat öntök, majd a kockára vágott hagymát üvegesre dinsztelem. A hagymára rászórom a kakukkfű egy részét, sózom, borsozom, hogy minél hamarabb összeérjenek a fűszerek ízei. Hozzáadom a kockára felszeletelt csirkemellet is. Miután kifehéredett a hús, meglocsolom a fehérborral. Közepes lángon, fedő nélkül kb. 10 percig forralom, hogy elszálljon a bor alkoholtartalma.

Közben elkészítem a tejszínes, gombás ragut. A felszeletelt gombát pici olajon megfonnyasztom, hozzáadom a fokhagymakrémet / az apróra vágott fokhagymát, majd a kakukkfüvet és a végén sózom, borsozom ízlés szerint. Amikor az egész megpuhult, felöntöm a tejszínnel, és a ragut további 2-3 percig alacsony lángon sűrűsödésig forralom. Ezután a gombás ragut a húsra öntöm, majd az egészet összeforralom, és a végén megszórom az apróra vágott petrezselyemmel.

Kifőzöm a tésztát, rákanalazom a gombás szószt, majd a tetejére parmezán sajtot reszelek. IR-esként (maximum) egy pohár száraz fehérbor is jár a finom vacsora mellé.

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.