Hozzávalók:
Elkészítés
A sütőtököt feldaraboltam, vajat morzsoltam rá és meglocsoltam egy kis mézzel is, majd puhára sütöttem 180-190 Cº fokon. Korábban volt, hogy főztem a tököt a leves elkészítéséhez, de azt tapasztaltam, hogy ha előtte megsütöm, akkor így ízletesebb lesz a leves.
Közben a vöröshagymát és a fokhagymát olajon üvegesre pároltam egy edényben. Amikor a tök megsült, eltávolítottam a héját, ráöntöttem a vöröshagymás alapra, majd a zöldség alaplével együtt felforraltam, és fűszereztem. Botmixerrel pürésítettem, a végén pedig belekevertem a tejszínt.
Ízlés szerint utólag még mindig sózhatod, borsozhatod, ha nem találod elég intenzívnek az ízét. Ha túl sűrű, vízzel felöntheted és átforralhatod.
Teflonedényben megpirított tökmaggal megszórtam a tetejét és tökmagolajjal meglocsoltam. Jó étvágyat hozzá!
Hogy beilleszthető-e az IR-étrendünkbe a sütőtök?
Igen, de természetesen számolós zöldségféle. Élelmi rostokban gazdag, tartalmaz magnéziumot, káliumot, béta-karotint és széles körben felhasználható alapanyag. 100 grammja 16 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Vagyis 1 kg sütőtökből készült leves 160-170 gr CH-t tartalmaz.1 adag leves kb. 20-30 gr CH-t az adag méretétől függően. Ősszel bárhol be tudod szerezni, ráadásul kedvező áron.
Próbáld ki, ne csak levesnek!