Még mindig tart a nyár, és nyáron kihasználva a friss zöldséget, inkább eszem ilyen jellegű, könnyebb fogásokat – melyek ráadásul IR-esítve kitűnően működnek számunkra, és a készételektől eltérően nem tartalmaznak mesterséges adalékokat.
Rakott karfiolt készítettem, mutatom hogyan:
A barna rizst sós vízben 10-12 percen keresztül főztem, odafigyelve, hogy ne főjön puhára. Közben felkockáztam a vöröshagymát és egy kevés olajon megpirítottam.
Hozzáadtam a darált húst és fehéredésig pirítottam, majd sóval, borssal ízesítettem és tovább pároltam az elkészült rizzsel együtt.
A karfiolt nagyobb rózsákra szedtem, sós vízben roppanósra főztem5-10 perc alatt. A tejfölt összekevertem egy pici sóval és a tojással.
Egy jénait kivajaztam, zsemlemorzsával meghintettem, majd elkezdtem rétegezni az összetevőket az alábbi sorrendben: szeletelt karfiol, rizses hús, karfiol. Tetejét beborítottam a tojásos tejföllel.
Előmelegített sütőben 170 C’ fokon addig sütöttem, míg a tejföl megpirult a tetején. (a karfiol CH tartalma igen alacsony: 100 gr-ban 4 gr CH található, 1 tasak rizs (125 gr) CH tartalma kb. 94 gr, vagyis az így elkészült egész adag rakott karfiol a tejföllel együtt max.140 gr CH-t tartalmaz. Szóval simán jöhet hozzá akár egy szelet teljes kiőrlésű kenyér is, de még egy kis desszert is!
Végre a kertekben is érik az őszibarack, a vacsora mellé gyorsan elkészíthető, egészséges barack fagyit is csináltam.
(Ha natúr joghurt veszel és nagyon hígnak találod, szűrőbe rakott sűrű szövésű konyharuhán hagyd lecsöpögni néhány órán keresztül.)
A barackokat kimagoztam, megpucoltam, majd a joghurttal együtt turmixgépbe raktam és összeturmixoltam. A tejszínt nagyon kemény habbá vertem ,és ezt is hozzákevertem az előbbi masszához.
Az elkészített fagyi alapot – ha van otthon fagyi géped, abban is kifagyasztod. Nekem nincs gépem, így azt egy dobozba raktam, fagyasztóba tettem és fél óránként átkevergettem a kívánt állag eléréséig.
Egyszerűen nagyszerű. Jó étvágyat hozzá!