Hozzávalók (10 darabhoz):
• 25 dkg zsírszegény túró;
• 1 citrom reszelt héja;
• kevés vaníliaőrlemény / vanília aroma;
• 10 g zselatin,
• 0,5 dl hideg víz,
• porított édesítő: 2 teáskanál 4x édes vagy eritritol (ízlés szerint);
• 15 dkg cukormentes, magas kakaótartalmú étcsokoládé (pl.: Wawel No sugar Added dark);
• 1 teáskanál kókuszolaj / étolaj.
Elkészítés:
A túrót egy tálba öntöttem és villával összetörtem. Hozzáadtam a citromhéjat, a vaníliaőrleményt és a porított 4x édest. (kávédarálót használtam a „porcukor” készítéséhez). A zselatint összekevertem 0,5 dl vízzel, s hagytam megduzzadni. (A zselatin tartja össze és teszi formázhatóvá a masszát.) Amikor a víz és a zselatin kocsonyás állagúvá vált, beleöntöttem a túrós masszába, majd robotgéppel összekevertem az egészet. Fél órát pihentettem a hűtőben, és 10 db rudat formáztam belőle. Tálcán, sütőpapírra téve kis időre beraktam őket a fagyasztóba. Amíg azok dermedtek, elkészítettem a csokis mázat.
Vízgőz felett felolvasztottam a csokoládét és belekevertem a kókuszolajat (nem kell felforralni, csak folyós állagú legyen). Miután kicsit kihűlt, a túrórudik egyik oldalát belemártottam a csokiba. Vártam, hogy megszilárduljanak, (majd a többi részüket és bevontam csokival. Betettem őket a hűtőszekrénybe, és kíváncsian néztem, hogy a család tagjai mikor találnak rájuk. Nem kellett sokáig várnom :-). Jó étvágyat hozzá!
Miért jó nekünk, IR-eseknek a túró?
Mert:
1.) fehérjében gazdag (hozzájárul az izomzat fejlesztéséhez);
2.) alacsony zsírtartalmú változata beilleszthető az IR-diétába;
3.) vitaminforrás (A-, E- és B-vitamin);
4.) alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrát.
(Forrás: www.salatagyar.hu, 1 db így elkészített túrórudi CH tartalma 7 gramm)