Kombináltam a hagyományos és a modern változatot is a főzelék készítése során, vagyis részben rántással készült, részben pedig saját sűrítéssel. Ez azt jelenti, hogy amikor a főzelék megfőtt, a teljes mennyiség egy kisebb részét turmixolom, ami részben maga is sűrítőanyaggá válik.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 25 dkg lencse;
- 2-3 cikk fokhagyma;
- 1 közepes fej vöröshagyma;
- 3-4 db babérlevél, só, bors, pirospaprika, két evőkanál mustár;
- 2 dkg zabpehelyliszt;
- 2-3 kanál étolaj;
- 2 dl tejföl vagy natúr joghurt.
A lencsét előző este vízbe áztattam. A főzelékhez megpucoltam és apróra vágtam a fokhagymát, és a vöröshagymát.
Másnap reggel a megpuhult lencsét leszűrtem, és 0,5 l vízzel felöntöttem. Sóztam, borsoztam és beletettem a babérleveleket. Amikor megpuhult a lencse, (15-20 perc főzési idő szükséges ehhez) elkészítettem a rántást: a felforrósított olajon megdinszteltem az apróra vágott hagymát, hozzáadtam a fokhagymát, majd megszórtam a zabpehelyliszttel és fél-1 percig pirítottam, kevertem. Az elkészült rántást megszórtam pirospaprikával, és kb. 1 dl hideg vízzel felöntöttem, majd igyekeztem olyan simára keverni, ahogy tudtam. A rántáshoz adtam még egy kevés főzővizet, majd ezzel is elkeverve visszaöntöttem a főzelékbe.
A főzelékből korábban kivettem egy adag főtt lencsét, amit átturmixoltam, hogy ezzel is sűrítsem azt, s minél kevesebb lisztet kelljen hozzáadnom.
A berántott főzeléket 1-2 percig közepes lángon tovább főztem, majd a tűzről levéve gyors mozdulatokkal hozzáadtam a tejfölt, és mustárt. Csirkefasírtot készítettem hozzá. A főzelék adagonként 50 gr CH-t tartalmaz. Jó étvágyat hozzá!
(forrás: www.salatagyar.hu)