A tortaforma kikenéséhez: diónyi vaj; a torta tetejére 1-2 evőkanál porított 4x édes édesítőszer (elhagyható), friss piros gyümölcsök (dzsem) ízlés szerint.
Az almákat megtisztítottam, magházukat kivágtam, majd lereszeltem. A reszelt almát a frissen facsart citrom levével meglocsoltam, átkevertem, majd a levet kifacsartam. Az édesítőszert a tojásokkal habosra kevertem, s beleszórtam a fahéjat. A darált mandulát és a sütőport szintén összekevertem, és a lecsepegtetett almához adtam. Az édesítőszerest tojást is beleöntöttem, majd a végén a reszelt citromhéjat is beleforgattam. 20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajaztam, és beleöntöttem a tésztát.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd légkeveréses üzemmódban a tortát 25-30 perc alatt készre sütöttem. Még melegen, a teteje porított édesítővel megszórható, de ha nem vagy édesszájú, ezt el is hagyhatod. Tehetsz helyette a tetejére akár friss, piros gyümölcsöket (pl. ribizli, málna), vagy savanykás lekvárral szintén tálalható.
Tipp: készíthetsz hozzá cukormentes vaníliasodót, amit langyosan érdemes kínálni, hogy a torta ízei még jobban érvényesüljenek.
Az almák közepesnél nagyobbak legyenek, hogy a tészta ne legyen száraz. Ha az összekeverést követően a tésztát száraznak érzed, a kifacsart alma levéből önthetsz vissza a tésztára.
Az egész torta CH tartalma mindössze 101 gramm. (egyenlő szeletekre vágva ki tudod számolni az egy szeletre jutó CH-t).
Érdekesség: a mák zsírban (mákolaj) és vitaminokban igen gazdag növény. E-vitamin tartalma, valamint B1, B6 és B12 vitamin tartalma is jelentős. Tartalmaz hasznos ásványi anyagokat, mint kalcium, vas, cink, mangán, foszfor, magnézium, réz, melyek számunkra, inzulinrezisztensek számára is a legfontosabb vitaminok közé tehetők.
Az eredeti recept Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban című szakácskönyvében található, és IR-baráttá tettem annyiban, hogy a cukrot édesítőszerrel, a mandulalisztet meg kávédarálóban őrölt mandulával helyettesítettem. Ennyire egyszerű. ☺ Számomra a mákos rétes ízéhez hasonlított a torta íze, mikor először megkóstoltam, csak ez lisztmentes sütemény. A vaníliás sodó meg külön bónusz hozzá. Próbáld ki, jó étvágyat!
ui: hálás köszönet a Barátnőmnek, aki megajándékozott a recepttel!