Lyoni máktorta

2020-06-23

Hozzávalók 8 személyre

  • 3 nagyobb alma (45 gr CH);
  • 1 citrom leve, és reszelt héja;
  • 2 közepes tojás;
  • 35 dkg 4x édes édesítőszer;
  • ½  kiskanál őrölt fahéj;
  • 100 gramm darált mandula; (8 gr CH);
  • 200 gramm darált mák (48 gr CH);
  • ½  tasak sütőpor.

A tortaforma kikenéséhez: diónyi vaj; a torta tetejére 1-2 evőkanál porított 4x édes édesítőszer (elhagyható), friss piros gyümölcsök (dzsem) ízlés szerint. 

Elkészítés:

Az almákat megtisztítottam, magházukat kivágtam, majd lereszeltem. A reszelt almát a frissen facsart citrom levével meglocsoltam, átkevertem, majd a levet kifacsartam. Az édesítőszert a tojásokkal habosra kevertem, s beleszórtam a fahéjat. A darált mandulát és a sütőport szintén összekevertem, és a lecsepegtetett almához adtam. Az édesítőszerest tojást is beleöntöttem, majd a végén a reszelt citromhéjat is beleforgattam. 20-22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajaztam, és beleöntöttem a tésztát. 

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, majd légkeveréses üzemmódban a tortát 25-30 perc alatt készre sütöttem. Még melegen, a teteje porított édesítővel megszórható, de ha nem vagy édesszájú, ezt el is hagyhatod. Tehetsz helyette a tetejére akár friss, piros gyümölcsöket (pl. ribizli, málna), vagy savanykás lekvárral szintén tálalható.  

Tipp: készíthetsz hozzá cukormentes vaníliasodót, amit langyosan érdemes kínálni, hogy a torta ízei még jobban érvényesüljenek. 

Az almák közepesnél nagyobbak legyenek, hogy a tészta ne legyen száraz. Ha az összekeverést követően a tésztát száraznak érzed, a kifacsart alma levéből önthetsz vissza a tésztára. 

Az egész torta CH tartalma mindössze 101 gramm. (egyenlő szeletekre vágva ki tudod számolni az egy szeletre jutó CH-t).

Érdekesség: a mák zsírban (mákolaj) és vitaminokban igen gazdag növény.  E-vitamin tartalma, valamint B1, B6 és B12 vitamin tartalma is jelentős. Tartalmaz hasznos ásványi anyagokat, mint kalcium, vas, cink, mangán, foszfor, magnézium, réz, melyek számunkra, inzulinrezisztensek számára is a legfontosabb vitaminok közé tehetők. 

Az eredeti recept Náray Tamás: Utolsó reggeli Párizsban című szakácskönyvében található, és IR-baráttá tettem annyiban, hogy a cukrot édesítőszerrel, a mandulalisztet meg kávédarálóban őrölt mandulával helyettesítettem. Ennyire egyszerű. ☺ Számomra a mákos rétes ízéhez hasonlított a torta íze, mikor először megkóstoltam, csak ez lisztmentes sütemény. A vaníliás sodó meg külön bónusz hozzá. Próbáld ki, jó étvágyat! 

ui: hálás köszönet a Barátnőmnek, aki megajándékozott a recepttel!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase