Minden év őszén szoktam venni mandulát. Vidékről, évek óta egy ismerőstől szerzem be az évi 5-7 kg-ot. Így tudom, hogy megbízható forrásból származik, és egy magyar kistermelőt is támogathatok. Nem mellesleg a bolti árnál jóval kedvezőbb áron.
A héjas mandulát néhány percre forró vízbe dobtam, mert így könnyebben lejön a héja. Miután kiszedtem a vízből és kihámoztam a héjából is, félretettem kiszáradni.
Amikor kiszáradt kávédarálóban ledaráltam amilyen apró darabokra csak tudtam. Közben a vizet felmelegítettem, és feloldottam benne az édesítőt. Az így elkészült szirupot a mandulához öntöttem, jól összekevertem és henger alakúra formáztam.
Nekem most nem volt időm bonbont készíteni – pl. cukormentes olvasztott csokoládéba mártani, de így is nagyon finom. Hűtőszekrényben is több napig eláll(na) egy zárt dobozban.
100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz. 3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, 19-30 százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16 százalék növényi rostot tartalmaz, 2-4 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll. A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán,cink kiemelendő.