Marcipán – házilag, avagy újra itt a mandulaszezon

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Minden év őszén szoktam venni mandulát. Vidékről, évek óta egy ismerőstől szerzem be az évi 5-7 kg-ot. Így tudom, hogy megbízható forrásból származik, és egy magyar kistermelőt is támogathatok. Nem mellesleg a bolti árnál jóval kedvezőbb áron. 

Hozzávalók

  • 200 gr mandula;
  • néhány szem keserűmandula / ennek hiányában mandula aroma 5-10 ml;
  • ½ dl víz;
  • 4x édes édesítőszer ízlés szerint. 

Elkészítés

A héjas mandulát néhány percre forró vízbe dobtam, mert így könnyebben lejön a héja. Miután kiszedtem a vízből és kihámoztam a héjából is, félretettem kiszáradni.

Amikor kiszáradt kávédarálóban ledaráltam amilyen apró darabokra csak tudtam. Közben a vizet felmelegítettem, és feloldottam benne az édesítőt. Az így elkészült szirupot a mandulához öntöttem, jól összekevertem és henger alakúra formáztam.

Nekem most nem volt időm bonbont készíteni – pl. cukormentes olvasztott csokoládéba mártani, de így is nagyon finom. Hűtőszekrényben is több napig eláll(na) egy zárt dobozban. 

S jöjjön egy leírás, miért is egészséges ez nekünk, IR-eseknek

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz. 3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, 19-30 százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16 százalék növényi rostot tartalmaz, 2-4 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.  A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán,cink kiemelendő. 

Forrás

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.