Marcipán – házilag, avagy újra itt a mandulaszezon

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Minden év őszén szoktam venni mandulát. Vidékről, évek óta egy ismerőstől szerzem be az évi 5-7 kg-ot. Így tudom, hogy megbízható forrásból származik, és egy magyar kistermelőt is támogathatok. Nem mellesleg a bolti árnál jóval kedvezőbb áron. 

Hozzávalók

  • 200 gr mandula;
  • néhány szem keserűmandula / ennek hiányában mandula aroma 5-10 ml;
  • ½ dl víz;
  • 4x édes édesítőszer ízlés szerint. 

Elkészítés

A héjas mandulát néhány percre forró vízbe dobtam, mert így könnyebben lejön a héja. Miután kiszedtem a vízből és kihámoztam a héjából is, félretettem kiszáradni.

Amikor kiszáradt kávédarálóban ledaráltam amilyen apró darabokra csak tudtam. Közben a vizet felmelegítettem, és feloldottam benne az édesítőt. Az így elkészült szirupot a mandulához öntöttem, jól összekevertem és henger alakúra formáztam.

Nekem most nem volt időm bonbont készíteni – pl. cukormentes olvasztott csokoládéba mártani, de így is nagyon finom. Hűtőszekrényben is több napig eláll(na) egy zárt dobozban. 

S jöjjön egy leírás, miért is egészséges ez nekünk, IR-eseknek

100 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát hordoz. 3,5-7 százalék vizet, viszonylag sok, 19-30 százalék fehérjét, értékes aminosavakat, 15-16 százalék növényi rostot tartalmaz, 2-4 százaléka szénhidrátot tartalmaz, és igen tetemes, 53-59 százalékos a zsírtartalma, ami telített és telítetlen zsírsavakból (palmitin-, palmitol-, sztearin-, olaj- és linolsavból) áll.  A mandula kiváló B1-, B2- és B6- és E-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül a rengeteg kálium (835 mg), a kálcium (252 mg), magnézium (170 mg) említendő, 835 mg káliumot, 441 mg foszfort tartalmaz. Nyomelemei közül a vas, mangán,cink kiemelendő. 

Forrás

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Milyen tényezők vezethetnek IR-hez?

Vajon fenyeget téged az IR? Vagy ha gyermekeid vannak, örökölhetik? A családodból más is érintett lehet? A tüneteken túl érdemes a kockázati tényezőket is megvizsgálni: megmutatom, mire kell odafigyelned, és min lehet változtatni, ha valakinél felismered az alábbiakat!

receptek

Karácsonyi recept-ajánló

Mi kerüljön az ünnepi asztalra? IR-esként sem kell lemondani a finomságokról; kis recept-ajánlómban összegyűjtöttem azokat az édes és sós nyalánkságokat, amik tökéletesen illenek a karácsonyhoz is, sőt!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.