Ezt a süteményt Anyukám sütötte meg először IR-barát formában. Ősszel szeretem sütni, mikor érik a zamatos szilva, mert befőttből, vagy fagyasztott gyümölcsből már nem teljesen ugyanolyan az íze. Hétvége lévén kimentem a piacra, ahol meg is találtam a jó nagy szemű szilvákat hozzá.
Hozzávalók
Tészta:
- 50 dkg túró; (20gr CH)
- 3 db tojás;
- 1 csomag sütőpor;
- 3 dkg porított 4xédes;
- 15 dkg fehér liszt;
- 45 dkg teljes kiőrlésű zabliszt; (36 gr CH)
- vanília aroma;
- 10 dkg margarin;
- 2 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa.
Töltelék:
- 70-80 dkg szilva;
- 1-2 evőkanál rum / citromlé ízlés szerint;
- 1 evőkanál porított 4xédes.
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A szilvát kimagvaljuk, meglocsoljuk rummal, (rum helyett citromlével) rászórjuk a porított édesítőt, és állni hagyjuk.
A lisztet, a túrót, a tojások sárgáját, a porcukrot, a sütőport és a vanília aromát simára keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a tésztához keverjük.
A tészta felét jól kivajazott tálba tesszük, meghintjük a szilva kétharmad részével, rásimítjuk a tészta másik felét, és a tetejére rakjuk a többi szilvát. Megszórjuk zsemlemorzsával, és margarindarabkákat rakunk rá. Előmelegített sütőben 35-40 percig szép pirosra sütjük. Melegen és hidegen is tálalható.
(Elkészítési idő: 35 perc, sütési idő: 35-40 perc)