Teljes kiőrlésű zsemle

2020-08-17

Kenyér nekünk. Teljes kiőrlésűt búzalisztből, tönkölylisztből, zabpehelyből vagy miből süssünk? Időigényes, vagy nem annyira? Pékáru és az IR. Lehet, nem lehet, mennyit lehet. Örök dilemma. Gyere, süss velem! Hoztam egy könnyű receptet. A házi készítésű, IR – étrendbe beilleszthető zsemle mindig finomabb! 

Hozzávalók:

  • 270 gr teljes kiőrlésű liszt;
  • 180 gr fehér liszt / zabpehelyliszt;
  • 30 gr búzakorpa;
  • 1 kanál kacsazsír;
  • 1 teáskanál só;
  • 7 gr instant élesztő;
  • 1 kiskanál cukor;
  • 300 ml langyos víz / tej;
  • szezámmag a szóráshoz. 

Elkészítés:

A liszteket, a búzakorpát és a sót összekevertem, és egy kis dombocskát formáltam belőle. Ennek közepébe egy mélyedést készítettem, s beleöntöttem a langyos víz felét.

Az élesztőt és cukrot beleszórtam a vízbe, majd kicsit összekevertem őket. Felfuttattam az élesztőt kb. 10 perc alatt. Hozzáadtam a kacsazsírt, és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjak, majd a duplájára kelesztettem. A megkelt tésztát óvatosan átgyúrtam, téglalap alakúra formáztam, viszonylag egyenlő méretűre felkockáztam (10 db lett) és zsemléket formáztam belőle.

A zsemléket további ½ – ¾ órát tovább pihentettem, majd 200 ºC-os, előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. A sütőbe alulra egy vízzel teli edényt raktam a sütés idejére. 

Info

Várd ki türelemmel, hogy jól megkeljenek a zsemlék, ami időben lehet akár 1 óra is. Sütést követően hideg vízzel megkentem a zsemléket, s további néhány percig a sütőben pihentettem őket. (sütő kikapcsolva) 

1 db zsemle CH tartalma 30 gr. Jó étvágyat!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase