Túrós-sajtos pogácsa

2019-08-27

HOZZÁVALÓK
• 250 gr tehéntúró (zsírszegény vagy félzsíros – 9 gr CH);
• 250 gr zabpehelyliszt (darált zabpehelyből – 163 gr CH);
• 2 db tojás;
• 200 gr margarin / vaj / kókuszzsír (szobahőmérsékletű);
• 1 kávéskanál szódabikarbóna;
• 1-2 kávéskanál só;
• 70-80 gr reszelt sajt (füstölt / trappista) / szezámmag a pogácsa tetejére;
• 1 felvert tojás (a kenéshez).

Számunkra – inzulinrezisztensek számára a túró kiváló alapanyag a sütéshez. Egyrészt, mert fehérje tartalmának köszönhetően hozzájárul az izmok építéséhez, másrészt mert lassú felszívódású szénhidrátnak minősül, így hosszabb ideig segít egyensúlyba tartani a vércukorszintet.
Hogy készítem? Ha nemcsak a szénhidrátot számolod, hanem fogynod is kellene, zsírszegény túrót használj. Első lépésként egy villával törd össze a túrót. Ha van otthon zabpelyhed, kávédarálóban meg tudod darálni, így kész is a liszted. Keverd össze a túrót, a margarint, a felvert tojásokat, a zabpehelylisztet, a szódabikarbónát. Sózd ízlésed szerint. A sütést megelőző este el szoktam készíteni a masszát és másnap reggelig a hűtőben pihentetem egy edényben. Miután a hűtőből kiveszem, gyúródeszkára terítem, majd átgyúrom. Kb. 1 cm vastagra nyújtom a tésztát és pogácsaformákat szaggatok belőle. (szaggató híján egy kisméretű pohárral) Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakom a pogácsákat, tetejüket megkenem felvert tojás sárgájával, majd sajttal / szezámmaggal megszórom. Előre felmelegített sütőben 170-180 fokon 12-15 perc alatt megsütöm. Az egész adag 172 gr lassú felszívódású szénhidrátot (CH) tartalmaz, amit ha elosztasz a kiszaggatott pogácsák számával, megkapod az 1 darabra jutó CH tartalmat. Mutatom az elkészítés fázisait: (sütés után már nem tudtam fotót készíteni, mert a pogácsa melegében elfogyott :-))

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase