Vargányagombás IR-barát quiche egy nyári estére

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

avagy még mindig tart a gombaszezon 🙂

Barátokat vártunk a hétvégére. Szerettem volna valami különlegeset készíteni. Olyat, amit akár egy erdőszéli padon, naplementében is el lehet fogyasztani. Az eredeti receptet Fördős Zé oldalán találtam, azt „IR-esítettem”, hogy számunkra megfelelő legyen a teljes kiőrlésű liszt aránya. Ha érdekel az eredeti változat, a recept végén azt is belinkeltem. Köszönet érte.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 200 gr liszt (én 120 gr teljes kiőrlésű búzalisztet és 80 gr zabpehelylisztet használtam fehér liszt helyett, de akár CH csökkentett lisztet is használhatsz);
  • 125 gr vaj;
  • 1 db M-es tojás;
  • 1 csapott teáskanál só;
  • 1 evőkanál hideg víz.

A töltelékhez:

  • 200 ml tejszín;
  • 100 ml tehéntej (helyettesíthető növényi tejjel);
  • 4 db M-es tojás;
  • só, bors, szerecsendió, kakukkfű;
  • 2 gerezd fokhagyma / fokhagymakrém;
  • 50 gr edami sajt;
  • 50 gr érett camembert sajt;
  • 50 gr friss bébispenót (vagy rukkola);
  • 5 szelet baconszalonna;
  • 3 – 4 db kisebb méretű, vagy 1 db nagyobb vargánya;
  • 1 teáskanál vaj.

Elkészítés

Összekevertem a kétfajta lisztet a sóval egy nagyobb tálban, majd a hidegen tartott vajat darabokra vágtam és a liszthez adtam. Robotgéppel morzsalékos állagig kevertem. Beleütöttem az egész tojást, majd egy evőkanál hideg vizet és tésztává gyúrtam az elegyet. Kivajaztam egy kör alakú sütőformát, a tésztát kinyújtottam a receptleírás szerinti kb.4 mm-esre. Az így elkészült tésztát belehelyeztem a kivajazott sütőformába, megigazítottam, hogy szépen álljon, és levágtam a kilógó részeket. A tésztát több helyen megszurkáltam villával, majd alufóliával beborítottam, nehezéket raktam rá,hogy ne emelkedjen fel a közepe, és 200 fokos sütőben 20 percig sütöttem. Ezt követően levettem a fóliát és a nehezékeket, majd a tésztát további 5 percig sütöttem.

Közben a tölteléket is elkezdtem összeállítani. A tejszínt, a tejet és az egész tojásokat összekevertem egy tálban. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval, fokhagymakrémmel ízesítettem, majd a kis kockákra vágott edami sajtot és a bébispenótot is beleszórtam, és az egészet átkevertem. A baconszalonnát egy minimális mennyiségű olajon kicsit megsütöttem és félretettem.

Egy lábasban felolvasztottam a vajat, rádobtam a felszeletelt gombát, átpirítottam, kakukkfűvel, fokhagymával ízesítettem. Ezt is félretettem.

Végül összeállítottam a quiche-t: az elősütött tésztába beleöntöttem a tojásos, tejszínes keveréket, tetejére raktam a lesütött bacont, a pirított gombát és a kis darabokra vágott camembert sajtot. A sütőt előmelegítve 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütöttem. Jó étvágyat hozzá! Próbáld ki most! A jó ebben, hogy ízlésed szerint variálhatod az összetevőket, lehet húsos, húsmentes, vegetáriánus, zöldséges, dupla sajtos – ahogy szereted!

Az egész quiche CH tartalma: 150 gr. 4 szeletre vágva 38 gr CH/szelet. Ideális vacsora finom friss salátával.  

Ezt most hidegen fogyasztottuk el egy csodaszép helyen, ezt is mutatom:

Az eredeti recept linkjét itt találod: https://streetkitchen.hu/hust-hussal/quiche_ahogyan_ze_szereti/

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
táplálkozás

Az inozitol szerepe az IR-es életében

Inzulinrezisztensként vagy PCOS-esként nem csupán az a fontos, hogy az étrendedre vagy az életmódodra odafigyelj, hanem az is, hogy pótold a szervezetedből hiányzó vitaminokat. Most bemutatom neked az inozitolt, ami kiemelten fontos számunkra!