Zabpelyhes pulykafasírt sütőben sütve – majonézes tojássalátával

2020-08-10

Próbáltad már a fehérkenyeret teljes kiőrlésű kenyérrel helyettesíteni amikor fasírtot vagy húsgombócot készítettél? Tovább megyek, esetleg zabpehely a kenyér helyett? A végeredmény így egy könnyebb, IR-barát, a 160 gr-os diétába illeszthető edéd / vacsora fogás. Ha több fehérjére van szükséged, vagy ínyenc vagy, akár marhahúsból is készítheted, de darált sertéshúsból, pulykából vagy csirkehúsból is nagyon finom. Előkészítéssel együtt sem több, mint 1 óra amíg elkészül.

Zabpelyhes pulykafasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús;
  • 10 dkg zabpehely;
  • 1 db tojás;
  • 2 gerezd fokhagyma / fokhagymakrém;
  • 1 db vöröshagyma;
  • 1 teáskanál pirospaprika;
  • fűszerek: só; bors.

Elkészítés:

A pulykahúshoz hozzáadtam az apróra darált zabpelyhet, az egész tojást, az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymakrémet. Összekevertem, majd pirospaprikával, sóval, borssal fűszereztem és betettem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek egy kicsit. 

Az így elkészült masszából húspogácsákat formáztam (4 db-ot) és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket. Kevés olívaolajjal lespricceltem őket és előmelegített sütőben 180 Cº fokon kb.30-35 percig sütöttem. A sütési idő alatt megforgattam őket, hogy mindkét oldaluk átsüljön. 

1 db pulykafasírt CH tartalma 17 gr. 

Majonézes tojássaláta

Majonézes tojássalátát kívántam hozzá, ami megint nem jelent 20 percnél több konyhai elfoglaltságot, alig tartalmaz szénhidrátot, viszont fehérjében gazdag köret.

Hozzávalók:

  • 8 db főtt tojás;
  • 3 dl tejföl / joghurt;
  • 3 evőkanál majonéz;
  • 1 db kisebb vöröshagyma vagy lilahagyma;
  • fűszerek: só, bors, 4x édes;
  • citromlé vagy friss citrom leve; 
  • cukormentes mustár ízlés szerint. 

Elkészítés:

A tojásokat megmostam, és egy edényben feltettem főni. A forrástól számítva még 10 percig főttek. Leöntöttem róluk a forró vizet, majd hideg vízben hagytam, hogy kihűljenek, hogy könnyebben meg tudjam pucolni őket. Aztán apró darabokra vágtam. 

A hagymát felvágtam és elkészítettem az öntetet is. Tejföl helyett joghurtot használtam, mert annak kevesebb a zsírtartalma. A joghurtot a majonézzel, a citromlével, a mustárral és a fűszerekkel és az édesítővel összekevertem. Végül beleöntöttem a szeletelt hagymát is. 

Az öntetet a kihűlt tojásokra öntöttem, jól összekevertem és tálalás előtt a hűtőbe raktam, hogy az ízek összeérjenek. 

A tojássaláta CH tartalma gyakorlatilag nem számolós, az egész adag kb. 25 gr CH-t tartalmaz, vagyis adagonként 6 gr CH-t. Jó étvágyat hozzá!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase