Próbáltad már a fehérkenyeret teljes kiőrlésű kenyérrel helyettesíteni amikor fasírtot vagy húsgombócot készítettél? Tovább megyek, esetleg zabpehely a kenyér helyett? A végeredmény így egy könnyebb, IR-barát, a 160 gr-os diétába illeszthető edéd / vacsora fogás. Ha több fehérjére van szükséged, vagy ínyenc vagy, akár marhahúsból is készítheted, de darált sertéshúsból, pulykából vagy csirkehúsból is nagyon finom. Előkészítéssel együtt sem több, mint 1 óra amíg elkészül.
A pulykahúshoz hozzáadtam az apróra darált zabpelyhet, az egész tojást, az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymakrémet. Összekevertem, majd pirospaprikával, sóval, borssal fűszereztem és betettem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek egy kicsit.
Az így elkészült masszából húspogácsákat formáztam (4 db-ot) és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem őket. Kevés olívaolajjal lespricceltem őket és előmelegített sütőben 180 Cº fokon kb.30-35 percig sütöttem. A sütési idő alatt megforgattam őket, hogy mindkét oldaluk átsüljön.
1 db pulykafasírt CH tartalma 17 gr.
Majonézes tojássalátát kívántam hozzá, ami megint nem jelent 20 percnél több konyhai elfoglaltságot, alig tartalmaz szénhidrátot, viszont fehérjében gazdag köret.
A tojásokat megmostam, és egy edényben feltettem főni. A forrástól számítva még 10 percig főttek. Leöntöttem róluk a forró vizet, majd hideg vízben hagytam, hogy kihűljenek, hogy könnyebben meg tudjam pucolni őket. Aztán apró darabokra vágtam.
A hagymát felvágtam és elkészítettem az öntetet is. Tejföl helyett joghurtot használtam, mert annak kevesebb a zsírtartalma. A joghurtot a majonézzel, a citromlével, a mustárral és a fűszerekkel és az édesítővel összekevertem. Végül beleöntöttem a szeletelt hagymát is.
Az öntetet a kihűlt tojásokra öntöttem, jól összekevertem és tálalás előtt a hűtőbe raktam, hogy az ízek összeérjenek.
A tojássaláta CH tartalma gyakorlatilag nem számolós, az egész adag kb. 25 gr CH-t tartalmaz, vagyis adagonként 6 gr CH-t. Jó étvágyat hozzá!