Hogyan maradj fitt a karantén alatt is?

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Biztos neked sem kell bemutatni a problémát: otthon vagy egész nap, megszűnt a megszokott rutin, elviszi az időt a sok apró-cseprő feladat, a gyerekek, a homeoffice… a nap végére teljesen ki vagy facsarva, és edzésre már gondolni sem bírsz. Mutatunk néhány tippet, hogyan csempészheted be a mozgást a legzsúfoltabb mindennapokba is!

Inzulinrezisztensként a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy kordában tartsd az értékeidet. De mit tegyél akkor, ha bezárt az edzőterem és a fejedre nőttek a napi gondok?

Most nem arról fogok írni neked, hogy mennyire szuper, hogy ilyen sok online videó van, akár ingyenesen is, ami segít, hogy mozgásban maradj. Egyrészt valószínűleg te is tudod, másrészt pedig ha ezt olvasod valószínűleg nincs időd/energiád lenyomni egy teljes edzést – még akkor sem, ha Chris Hemworth mutatja be a gyakorlatokat személyesen.

A mai cikkben olyan ötleteket mutatok, amiket tényleg bárki meg tud oldani otthon.

3 tipp „karantén-edzésre”

1. Tabata

A tabata, más néven a HIIT (High intensitiy interwall training, azaz magas intenzitású intervallum tréning) egy olyan edzésforma, ami minimális idő alatt maximális edzést nyújt. A legrövidebb verzió egészen hihetetlen: 4 perc. Igen, jól olvastad, 4 perc alatt lenyomhatsz egy teljes edzést! Ez természetesen nem ugyanaz, mint elmenni a terembe és végignyomni egy igazi tréninget, de ha becsülettel (és a megfelelő intenzitással) csinálod a gyakorlatokat, akkor a 4. percre elég rendesen el fogsz fáradni, és pár hét után igenis látszani fog az eredmény.

Az interneten rengeteg videót találsz: olyat válassz, amiben erősítő és kardiogyakorlatok is vannak! Ez lehet általános, de megmozgathatsz egy-egy izomcsoportot is: találsz tabatát felsőtestre, lábra, fenékre, hasizomra. Utóbbi esetben természetesen variáld, egyik nap az egyik testrészt dolgoztasd meg, a következő nap egy másikat! De ha a 4. perc végén úgy érzed, hogy belejöttél, akkor semmi akadálya, hogy megismételd a gyakorlatsort, vagy keress mellé egy másikat. Arra figyelj csak oda, hogy az ismétlések között 1 perc szünetet tarts!

2. Táncolj! 

Ha semmi, de tényleg semmi időd sincs egy rendes kardio-edzésre, akkor nyomd be a kedvenc számodat és táncolj! Nagyon fontos persze, hogy ez a szám kellőképpen pörgős legyen, és azt az érzést váltsa ki belőled, hogy most aztán kiadsz magadból mindent. Stresszlevezetésnek is remek, és a hangulatodat is feldobja majd!

Örök klasszikus például a Flashdance: Maniac, ez rögtön koreográfiát is tartalmaz 🙂

3. Keresd a lehetőségeket a mindennapokban!

Figyeld csak meg magad, mennyi mozgást végzel minden áldott nap! Lehajolsz a legóért, felemeled a gyerekeket, kiteregeted a ruhákat, leguggolsz, hogy megsimogasd a kutyát… Nincs más dolgod, mint ezeket a „rejtett” mozgásformákat felturbózni egy kicsit! Ha leguggolsz, guggolj egyből tízet. Ha felemeled a gyerkőcöt, emelgesd meg háromszor. Teregetéskor rugózz lábujjhegyen, dolgoztasd meg a vádlidat. Figyelj oda a helyes testtartásra, a gyakorlatok helyes végzésére!

A mozgásnak megvan az a jó tulajdonsága, hogy függőséget okoz. Minél többet ülsz a kanapén, annál könnyebben ellustulsz, és minél többet mozogsz, annál többet akarsz majd! A fenti tippek nem helyettesítik a teljes edzést, de segítenek abban, hogy legalább egy minimális mennyiségű testmozgás legyen a mindennapjaidban – és kedvet kapj még többhöz!

Mert a karantén ideje alatt is fontoslehet…

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.