Táplálkozás

Inzulinrezisztenciával élők esetében kiemelt szerepet tölt be a rendszeres sport mellett az optimális testsúly elérése, így túlsúlyosak esetében a felesleges kilók leadása, míg vékony testalkatúak esetében optimális izom- és zsírtömeg elérésére kell törekedni.

Szénhidrát: barát vagy ellenség?

A szénhidrátok fogyasztását bár mérsékelni szükséges, de nagymértékű lecsökkentésük nem javasolt. 140-220 gr közötti szénhidrát bevitel szükséges napi szinten – az egyéni adottságok, az életmódbeli tényezők alapján. A napi mennyiség meghatározásán túl szükséges a szénhidrátok megfelelő elosztása a nap során, hiszen így tudunk stabil vércukor- és inzulinszintet elérni. Az egyéni szénhidrátszükséglet meghatározásához és a napi elosztás megfelelő beállításához dietetikus szakember segítségét javasolt kérni.

Étrend alapok

Fő szempont az IR diéta során, hogy a cukrot – beleértve a kristálycukrot, porcukrot, barna cukrot, nádcukrot, mézet és a különböző szirupokat kerüljük, hiszen nagyon gyorsan megemelik a vércukor szintet, ami nagy inzulinválasszal jár. Fehér lisztes termékek helyett válasszunk nagy részben teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó alapanyagokat, és a magas rosttartalmú köreteket helyezzük előtérbe a főétkezések során.

Zöldségek

Magas rost- és alacsony kalóriatartalom jellemzi őket, ezért fogyasszunk belőlük napi 400-500 grammot. A lehető legtöbb étkezést egészítsünk ki zöldségekkel, ezáltal hamarabb eltelítődünk, ráadásul rengeteg vitaminhoz, ásványi anyaghoz és antioxidánsokhoz juttatják a szervezetünket. Helyezzük előtérbe az idényzöldségek fogyasztását, de a téli időszakban bátran nyúljunk a fagyasztott termékek után is.

Olajok, zsírok

Magas kalóriatartalmuk ellenére lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezért mértékkel jó alapanyagai lehetnek az IR étrendnek is. A minőségre érdemes nagy hangsúlyt fektetni, így az állati eredetű zsírok helyett (szalonna, sertészsír, sajtok) érdemes többszörösen telítetlen növényi zsírok/olajok fogyasztását előtérbe helyezni, mint a hidegen sajtolt növényi olajok (extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, dióolaj, tökmagolaj), olajos magvak (mandula, diófélék), avokádó.

A megfelelően összeállított étrend fél siker az inzulinrezisztencia kezelése során. Fontos megjegyezni, hogy nem egy számtalan korlátozást magában foglaló, kampány diétáról van szó, ami heti 5-10 kg fogyást ígér. Hanem egy tartós életmódváltásról, ami élethosszig támogat minket a cukorbetegség elkerülésében, az egészséges, teljes élet elérésében.

Megfontolandó, hogy minden egészséges embernek is ezt az életmódot kellene elsajátítania ahhoz, hogy életkora előrehaladtával a szénhidrát-anyagcseréje ne károsodjon.

Töltsd ki gyorstesztünket a gombra kattintva, hogy megtudd: érintett lehetsz-e Te is!

Kitöltöm a tesztet
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase