Hogyan állj ellen a hűtő csábításának a karantén alatt?

2020-05-15

„Tudtad, hogy a karantén végén csak azt engedik ki, aki kifér az ajtón?” – terjed a népszerű facebook humor. Mindenkit megvisel, hogy egész nap össze van zárva a finomabbnál-finomabb falatokkal, nekünk pedig még nehezebb a helyzetünk, hiszen az átlagembernél is jobban oda kell figyelnünk a rendszeres étkezésre. A „reggeltől-estig egyfolytában” pedig nem számít egészséges táplálkozásnak. Mutatom, mivel tudod leküzdeni a csábítást!

Amikor megtudtad, hogy inzulinrezisztens vagy, kemény munkával kialakítottad a napirendedhez igazodó étrendedet: megtanultad mikor, miből mennyit ehetsz, hogy kontroll alatt tarthasd az állapotodat. 

Erre tessék: jön egy karantén, munka helyett home officeban vagy a gyerekekkel, hol egy emailt küldesz el, hol a matekháziban segítesz, hol ebédet főzöl, és hipp-hopp már fel is borult a napirended! Egyszer csak azt veszed észre, hogy éhes vagy, gyorsan bekapsz valamit a hűtőből. Utána nem vagy éhes, de jól esne enni valamit. Esetleg rossz kedved van és étellel próbálod helyrehozni a hangulatodat. Diéta? Kinek van most arra ideje?

Az inzulinrezisztenciával az a szomorú helyzet, hogy nem lehet kikapcsolni, szabadságra küldeni, karanténba dugni a tested egy eldugott sarkába. Az IR-t piszokul nem érdekli a megváltozott élethelyzet. Ha nem figyelsz rá, ugyanúgy el fog szabadulni és pokollá teszi az életed, mint bármilyen más szituációban. Neked kell az erősebbnek lenned – erősebbnek, mint bárki másnak!

5 étkezési tipp karantén idejére

1. Vezess ékezési naplót!

Ha eddig nem vezetted, vagy már egy ideje abbahagytad, mert beállt végre az étrended, akkor ideje most elkezdeni/újrakezdeni feljegyezni, miket viszel be a szervezetedbe.

Ez egyfajta visszatartó erővel is bír amúgy, hiszen ha tudod, hogy minden „bűnözést”, extra nasit fel kell írnod, akkor félig már el is megy a kedved tőle.

 2. Gondold át, miért eszel!

Egy korábbi cikkben már leírtam, hogy sokszor nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, hanem egyéb, a jellemünktől és élethelyzetünktől függő éhségtípusok is léteznek.

6 éhségtípust soroltam fel – karantén alatt az Ingeréhség és a Kapcsolatéhség lehetnek a legjellemzőbbek. Próbálj új dolgokat kipróbálni, és többet beszélgetni szeretteiddel, régi barátaiddal – persze mindezt csak virtuálisan!

3. Gondold át a bevásárlást!

Minél több étel van otthon, annál nagyobb a kísértés, hogy mindet megegyük. Az agyunk már csak így működik. Most vannak dolgok, amik nehezebben beszerezhetőek, de szerencsére az alapvető élelmiszerek többségénél már visszaállt a normál rend, ezért nem lehetetlen küldetés őket megvenni.

Van, amit fel lehet halmozni, és van, amit nem érdemes – zöldségért, gyümölcsért, péksüteményért muszáj lesz időnként elmenni a boltba. Számold ki, hogy milyen időközönként lesz elkerülhetetlen a bevásárlás, és csak annyit tankolj fel, hogy a legközelebbi alkalomig kitartson!

Így nem lesz otthon túl sok étel, és tudni fogod, hogy ami van, azt pedig be kell osztanod az eredeti terveidnek megfelelően.

4. Igyál sok vizet!

Klasszikus tipp, mégis sokszor elfelejti az ember: amikor éhséget érzel, sokszor inkább szomjas vagy, mint éhes. Ilyen esetben egy nagy pohár víz segíthet a dolgon.

Amúgy is: minél többet iszol, annál kevésbé fogod üresnek érezni a gyomrodat, és annál kevesebbet fogsz enni! (Fontos azért, hogy a ló túloldalára sem szabad átesni.)

5. Sportolj otthon!

Rengeteg edzés lett hirtelen online elérhető – most van lehetőséged mindenféle sportágat végigpróbálni, akár ingyen! Ennek egy egész cikket szentelek hamarosan, szóval az egészséges testmozgás témakörébe nem is mennék most bele… de tudtad, hogy a rendszeres sport segít karban tartani az étrendedet is?

Egyrészt, amíg sportolsz, addig tutira nem eszel;) Másrészt pedig, ha tudod, hogy minden nap 11-kor tornázni fogsz, akkor már biztosan nem kezdesz el nassolni sem előtte, sem közvetlenül utána, így egy fél órás edzéssel máris másfél órányi időt nyertél!  

+1. És ha semmi nem válna be….

…akkor még mindig tehetsz egy elrettentő feliratot a hűtőre, vagy a hűtőbe, hogy emlékeztessen valahányszor kinyitod: most nem éhes vagy, hanem csak unatkozol!

Sok-sok kitartást kívánok – a karanténhoz is!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase