„Hogyan csomagoljak tízórait egy IR-es gyereknek?”

2020-09-06

Kezdődik az iskola – mostantól fogva muszáj leszel előre gondoskodni IR-es gyermeked mindennapi étkezéséről. Ilyenkor még nehezebb, hiszen nap mint nap látja, hogy a többi gyereknek bizony nem kell ilyen szigorú diétát tartania, bátran nassolhat… Ha nem szeretnéd elkeseríteni azzal, hogy soha többé nem ehet nasit, cikkemmel segítek neked egy egészséges, IR-es tízórai összeállításában!

Az IR-t elfogadni nehéz, de nem lehetetlen

Ha felnőttként te is IR-es vagy, akkor tisztában vagy vele, hogy ez mennyire meg tudja változtatni az életedet és a szokásaidat. Azt is tudod, hogy ez bizony nem könnyű, de pár trükkel teljesíthető. Viszont gyermeked számára sokkal nehezebb lesz elfogadni, ha az eddig megszokott finom ételeket hirtelen már nem eheti. Ezért fontos, hogy megértesd vele mindennek a fontosságát, és, hogy megpróbálj olyan alternatívákat találni a nasikra, amik segítségével nem érzi azt, hogy minden kedvenc ételétől eltiltják.

Milyen legyen a gyermek IR diétája?

Sokban nem tér el attól, ahogy felnőttként össze kell állítanod: figyelni kell a bevitt szénhidrát mennyiségére, a rendszeres étkezések beiktatására, és arra is, hogy milyen a glikémiás indexe (vércukoremelő hatás) az elfogyasztott ételeknek.

Gyermekek esetében talán még fontosabb is, mint felnőtteknél, hogy személyre szabott legyen a diétájuk, ezért mindenképpen ajánlott felkeresni egy dietetikust, aki segíthet neked az ő igényeire szabni az étrendjét. 

És a legfontosabb kérdés: akkor IR-esként semmi nasi?

Nem, szerencsére erről szó sincs, bár az igaz, hogy a megszokott nasik helyett egészségesebbeket kell keresned. A legfontosabb a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Ha valamilyen sütit szeretnél sütni, akkor oda kell figyelned, hogy teljes kiőrlésű- vagy esetleg kókusz-, mandula- vagy zabpehelylisztet használj hozzá. Azt is szem előtt kell tartanod, hogy rendes cukor helyett valamilyen természetes édesítőszert tegyél bele. Természetesen az édesítőszeres sütemények sem kalóriamentesek, így azokból sem fogyaszthat korlátlanul. De például egy kis gyümölcs, vagy olajos magvak mindig jó választás lesz.

Mit csomagolj gyermekednek a suliba?

Azokat, amiket eddig említettem! Nyugodtan süthetsz sós és édes péksüteményeket a megfelelő fajta lisztből, édesítőszert használva. Ügyelj arra, hogy a kalóriatartalma ne legyen túl magas, és azt a gyereked nyugodtan elviheti magával az iskolába. Így a főétkezések között lesz valami nassolnivalója. Plusz még egy kis gyümölcs, egy marék olajos mag, és már készen is áll a napra. Persze figyelj rá oda, hogy egyik nasiból se legyen túl sok egyszerre, nehogy egy hirtelen kiugrás keletkezzen a vércukor-szintjében.

Amint láthatod, nem lesz a világ vége gyereked számára sem az IR diéta betartása, sőt, a nassolásról sem kell végleg lemondania! Hiszen attól még, hogy egészséges, lehet finom is az étel, és hidd el, gyermekednek is tetszeni fog!

Figyelj oda az ő étkezésére is, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase