Te tudod rájuk a választ? Gyakori kérdések az IR-rel kapcsolatban

2020-10-28

Tulajdonképpen mi az az IR?

Az inzulinrezisztencia egyfajta anyagcsere-betegség. Ha röviden kellene megfogalmazni, azt mondhatnánk, hogy a szervezetben a szénhidrát-anyagcserében részt vevő szervek egyszerűen érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben. Ennek következtében a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelésbe kezd, ugyanis csak így tudja biztosítani az ideális vércukorszint elérését. Ha ez az állapot tartósan fennáll, a hasnyálmirigy egyszerűen elfárad és leáll a működése. Ez pedig egyenes út a cukorbetegséghez annak minden potenciális szövődményével együtt.

Mi az a 160 grammos diéta?

A 160 grammos diéta tulajdonképpen egy gyűjtőnév, ami magában foglalja az IR-esek számára fontos, szénhidrát-korlátozó diétákat. A valóságban nem csak 160 grammos létezik belőle: az érintettek esetében szakember dönt arról, hogy egy nap hány gramm szénhidrátot vihet be a szervezetébe az étkezések során. 

Rendszerint reggel és este nem szabad gyorsan felszívódó CH-t fogyasztani, míg tízóraira, ebédre és uzsonnára belefér például egy kis gyümölcs vagy tejtermék is. Hangsúlyoznám azonban, hogy egyéni érzékenység miatt mindenképpen fontos erről szakemberrel egyeztetni. 

Hogy tudom kiszámolni, melyik ételnek mennyi a CH tartalma?

Az élelmiszerek csomagolásán rendszerint szerepel, mennyi az adott alapanyag vagy étel szénhidráttartalma 100 grammra vonatkozva. Amikor főzöl, vagy összeállítasz egy étkezést, akkor a különböző összetevőket még mérd le, mielőtt a fazékba kerülnének, így tudni fogod, mennyi az elkészült finomság CH tartalma. 

A zöldségek és gyümölcsök CH tartalmának a neten tudsz utána nézni vagy az orvostól kapott táblázatból tájékozódhatsz. 100 gramm vöröshagyma CH tartalma például 8,3 gramm. Ha neked egy 50 grammos fej van a kezedben, akkor 4,15 gramm CH van benne. Ha például pörköltet főzöl, ezzel is számolnod kell. 

Akkor most éheznem kell?

Nem, sőt, ha igazán belejössz majd, akkor a végén jobbakat eszel majd, mint előtte – hiszen a bolti és gyorséttermi készételek helyett otthon készülnek a finomságok, minőségi alapanyagokból. Csak a CH bevitelre kell figyelni, hamar megtanulod majd, miként turbózhatod fel az adagjaidat, ha éhesebb napjaid vannak. 

Soha többé nem ehetek étteremben?

Nem egyszerű, de mindig meg lehet oldani. A lényeg, hogy légy bátor és kérdezz meg mindent, amiben nem vagy biztos. Például azt, használnak-e lisztet az adott étel elkészítéséhez, van-e cukor az uborkasalátában vagy cukrozott-e a tejszín, amit a kávéhoz adnak. Ha nincs más út, rendelj CH mentes ételt és pótold a szénhidrátot a táskádban lapuló cukormentes, teljes kiőrlésű keksszel! 

Mikorra kell időzíteni az étkezéseket?

A reggeli essen 6.00-8.00 közé, de fontos, hogy az ébredés és reggeli között egy óránál több ne teljen el. A tízórai ideális időintervalluma 9.00-11.00, az ebéd pedig ha lehet, essen 12 és 14 óra közé. A vacsora 18 óra és 20 óra között esedékes, ha pedig kell utóvacsoráznod, akkor 21 és 23 óra között fogyaszd el!

Egyéni eltérések persze itt is lehetnek, ezért nem győzöm hangsúlyozni: mindig konzultálj szakemberrel!

Edzés után ér valamit enni?

Ér, sőt, kell is! Edzés után közvetlenül el kell fogyasztani 10 gramm gyors felszívódású szénhidrátot, ami a napi mennyiségbe nem számít bele. 

Ha hosszabb az edzés – például egy egész napos bringatúra – akkor pedig ugyanúgy be kell tartanod a napi 5x-i étkezést. Itt írtam egy saját példát nemrég.

Csak az a tilos, aminek cukor van az összetevői között?

A legtöbb ételérzékenységgel ellentétben neked csak a szénhidrát-tartalomra kell odafigyelned, az összetevők között semmi nincs, amit teljesen el kellene kerülnöd. Viszont fontos tudnod, hogy nagyon sok „álneves” cukor létezik. Ilyen például az agavészirup, a fruktóz, a glükóz, a glükóz-fruktóz szirup, a maltodextrin és a szacharóz is. Vagyis ha ezek közül látsz valamit feltüntetve, sajnos tiltólistás. 

Mit kell figyelembe venni pékáru esetén?

Ebben az esetben a döntő szempont, hogy milyen lisztekből készült, és azok milyen arányban vannak benne. Vagyis lehet benne finomliszt, de csak akkor, ha legalább 60%-ban más, a diétának megfelelő lisztből készült. 

Gyümölcsöt ehetek?

Igen, de mivel a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok, reggel és esti tiltottak. Emellett pedig a banán, a szőlő és a görögdinnye kifejezetten olyan gyümölcsök, amelyeket ajánlott kerülni. 

Milyen felszívódásúak a zöldségek?

Feldolgozatlan állapotban minden zöldség lassú, pürésítve, főzve vagy sütve például viszont extra gyorssá is válhatnak. Ezért fontos e téren odafigyelni főzés során. 

A tejtermékek közül mit szabad enni és mit nem?

Mindent szabad, ami tejtermék, viszont valamit számolni kell és valamit nem. Ami számolós és gyors felszívódású: tej, kefir, joghurt, író. Amit nem kell számolni: tejszín, vaj, vajkrém, sajtkrém, valamint a tejföl és a túró 100 gramm mennyiségig. 

Mi van, ha nem bírok élni a reggeli tejeskávé nélkül?

Tejszínnel vagy cukor-és rizsmentes kókusz-vagy mandulatejjel helyettesítheted a tejed a reggelinél. Tízóraira pedig nyugodtan mehet a tejeskávé, ha mellé lassú CH-t is fogyasztasz. 

Bár elsőre összetettnek és bonyolultnak tűnhet ez az életmód, de hidd el, amint belejössz, már zsigerből menni fog a főzés. Így gond nélkül, mindig tele hassal élvezheted az életmódod pozitív hatásait, például a jobb közérzetet, egészségesebb mindennapokat, sőt, idővel a testsúlyod is normalizálódni fog:)

Folyamatosan azon vagyok, hogy minél többet segítsek IR-rel élő sorstársaimnak, ezért érdemes feliratkozni a hírlevélre, illetve követni a facebookon: rengeteg hasznos infot kapsz még!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase