Elhízás, terhesség és IR: mi az összefüggés?

2021-01-26

A fentiekben (és még sok más, IR-hez köthető tünetben) a ludas minden esetben a túl magas inzulintermelés, amely számos negatív folyamatot képes elindítani a szervezetben. Az IR egyenes utat jelent a diabétesz kialakulásához is. Ahhoz tehát, hogy lelassítsuk, megállítsuk, sőt, akár vissza is fordítsuk ezeket, a fő feladat a hasnyálmirigy működésének normalizálása, amihez sok erőre és kitartásra van szüksége az érintetteknek. Szerencsére azonban egyre könnyebb fenntartani az egészséges életmódot, hiszen egyre több információt találsz a neten, és a boltok polcain is fel-felbukkannak az IR-barát termékek!

Miért jár jellemzően elhízással az IR?

Nem véletlen, hogy olyan sokan küzdenek a pluszkilókkal a betegségben érintettek közül. A helyzet az, hogy ha valaki IR-es, azt jelenti, hogy rezisztenssé válnak a szervezetében levő sejtek az inzulinnal szemben. Ezt a test úgy érzékeli, még több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy kiemelt munkába kezd, hogy ellássa a feladatát. 

Mivel az inzulin egy olyan növekedési hormon, amely többek között a zsírtartalékok felépítéséért is felelős, egy idő után zsírréteg halmozódik fel. Pontosan ezért nehéz fogyni IR mellett, és ezért is van az, hogy kizárólag a pontosan betartott diéta, ÉS a rendszeres mozgás segíthet az inzulinszint normalizálásában, valamint a testsúlycsökkentésben.

(Kevesen tudják, de a túlsúly mellett a kóros soványság és a hízásra való képtelenség is megjelenhet az IR tünetei között, ezért ha a jellemző szimptómákat tapasztalod magadon, testalkattól függetlenül érdemes egy kivizsgálást kérni.)

Mi köze az IR-nek a terhességhez, illetve a meddőséghez?

Az IR sok érintettnél úgy derül ki, hogy babát terveznek, de sikerül teherbe esni. A helyzet az, hogy a fokozott inzulintermelésre a petefészek érzékenyen reagál, így az IR meddőséget okozhat, illetve ha sikerül is teherbe esni, többszörös vetélés is előfordulhat. 

Gyakori kísérője emellett az inzulinrezisztenciának a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, amely szintén nehezíti a teherbeesés lehetőségét. 

Inzulinrezisztencia egyébként a terhesség során is kialakulhat, akkor is, ha előtte teljesen egészséges voltál.

Mi lehet a megoldás inzulinrezisztencia esetén?

Minden esetben az a cél, hogy az inzulinszintet hosszú távon normál tartományban tartsuk, ezáltal ugyanis a csökkenhetnek a kellemetlenségek, sőt, akár teljesen tünetmentessé is válhatsz. 

Bár ez alapvetően egy gyógyíthatatlan betegség, de szerencsére nem halálos, és nem is jelenti azt, hogy örökké így maradsz: gyökeres életmódváltással menni fog a fogyás és a teherbeesés is. 

Ehhez viszont szükség van az előírt, megfelelő mennyiségű szénhidrátot és ideális alapanyagokból készült ételeket tartalmazó étrend bevezetésére, és a rendszeres testmozgásra is. Ha az orvos úgy ítéli meg, mindez gyógyszeres kezeléssel is kiegészülhet. 

Ezeken felül a vitaminok és ásványi anyagok pótlása is sokat javíthat az állapoton. Szükséged lesz még egy nagy adag türelemre, hiszen a változásokhoz sajnos idő kell majd.

Ha még csak gyanakszol a betegségre, mindenképpen vizsgáltasd ki magad!

Ha bizonyítottan IR-es vagy, elengedhetetlen az életmódváltás ahhoz, hogy boldogan és egészségesen élhess. Figyelj oda, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
Letöltöm!
calendar-fulldinnercrossmenuindent-increase