Elhízás, terhesség és IR: mi az összefüggés?

Tetszik? Oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

A fentiekben (és még sok más, IR-hez köthető tünetben) a ludas minden esetben a túl magas inzulintermelés, amely számos negatív folyamatot képes elindítani a szervezetben. Az IR egyenes utat jelent a diabétesz kialakulásához is. Ahhoz tehát, hogy lelassítsuk, megállítsuk, sőt, akár vissza is fordítsuk ezeket, a fő feladat a hasnyálmirigy működésének normalizálása, amihez sok erőre és kitartásra van szüksége az érintetteknek. Szerencsére azonban egyre könnyebb fenntartani az egészséges életmódot, hiszen egyre több információt találsz a neten, és a boltok polcain is fel-felbukkannak az IR-barát termékek!

Miért jár jellemzően elhízással az IR?

Nem véletlen, hogy olyan sokan küzdenek a pluszkilókkal a betegségben érintettek közül. A helyzet az, hogy ha valaki IR-es, azt jelenti, hogy rezisztenssé válnak a szervezetében levő sejtek az inzulinnal szemben. Ezt a test úgy érzékeli, még több inzulinra van szükség, így a hasnyálmirigy kiemelt munkába kezd, hogy ellássa a feladatát. 

Mivel az inzulin egy olyan növekedési hormon, amely többek között a zsírtartalékok felépítéséért is felelős, egy idő után zsírréteg halmozódik fel. Pontosan ezért nehéz fogyni IR mellett, és ezért is van az, hogy kizárólag a pontosan betartott diéta, ÉS a rendszeres mozgás segíthet az inzulinszint normalizálásában, valamint a testsúlycsökkentésben.

(Kevesen tudják, de a túlsúly mellett a kóros soványság és a hízásra való képtelenség is megjelenhet az IR tünetei között, ezért ha a jellemző szimptómákat tapasztalod magadon, testalkattól függetlenül érdemes egy kivizsgálást kérni.)

Mi köze az IR-nek a terhességhez, illetve a meddőséghez?

Az IR sok érintettnél úgy derül ki, hogy babát terveznek, de sikerül teherbe esni. A helyzet az, hogy a fokozott inzulintermelésre a petefészek érzékenyen reagál, így az IR meddőséget okozhat, illetve ha sikerül is teherbe esni, többszörös vetélés is előfordulhat. 

Gyakori kísérője emellett az inzulinrezisztenciának a PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma, amely szintén nehezíti a teherbeesés lehetőségét. 

Inzulinrezisztencia egyébként a terhesség során is kialakulhat, akkor is, ha előtte teljesen egészséges voltál.

Mi lehet a megoldás inzulinrezisztencia esetén?

Minden esetben az a cél, hogy az inzulinszintet hosszú távon normál tartományban tartsuk, ezáltal ugyanis a csökkenhetnek a kellemetlenségek, sőt, akár teljesen tünetmentessé is válhatsz. 

Bár ez alapvetően egy gyógyíthatatlan betegség, de szerencsére nem halálos, és nem is jelenti azt, hogy örökké így maradsz: gyökeres életmódváltással menni fog a fogyás és a teherbeesés is. 

Ehhez viszont szükség van az előírt, megfelelő mennyiségű szénhidrátot és ideális alapanyagokból készült ételeket tartalmazó étrend bevezetésére, és a rendszeres testmozgásra is. Ha az orvos úgy ítéli meg, mindez gyógyszeres kezeléssel is kiegészülhet. 

Ezeken felül a vitaminok és ásványi anyagok pótlása is sokat javíthat az állapoton. Szükséged lesz még egy nagy adag türelemre, hiszen a változásokhoz sajnos idő kell majd.

Ha még csak gyanakszol a betegségre, mindenképpen vizsgáltasd ki magad!

Ha bizonyítottan IR-es vagy, elengedhetetlen az életmódváltás ahhoz, hogy boldogan és egészségesen élhess. Figyelj oda, mert fontos lehet!

Te is érintett vagy IR-rel vagy PCOS-sel?

Az IR-kézikönyv segítség lehet minden érintettnek: akkor is, ha most derült ki, hogy IR-es vagy és akkor is, ha már így élsz évek óta.
életmód

Hogy néz ki az IR vizsgálat?

Sokan vagyunk, akik mindenféle orvosi vizsgálattól rettegünk, és mindent előre akarunk tudni. Így van ez az inzulinrezisztencia-, avagy a terheléses vércukor vizsgálattal is. A jó hír az, hogy itt tényleg semmi ok az aggodalomra, nem fog fájni, és különösebben kellemetlen sem lesz – olvass tovább, és bemutatom az IR vizsgálatot pontról-pontra!

babavárás

Miért fontos IR-esként a megfelelő folyadékfogyasztás?

Először is azért, mert napi 2-4 liter folyadék mindenféleképpen kell a szervezetnek, akár egészséges vagy, akár nem. IR-esként azonban különösen oda kell figyelni erre, mert befolyásolhatja az értékeinket, a közérzetünket és az egészségünket is. Mutatom, miért!

Iratkozz fel a Fontos lehet! hírlevélre!

Hova küldjük az INGYENES IR-kézikönyvet?

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.